Selv sier Morten Krogvold at de aller fleste av hans venner har han fått via sine workshops i Vågå gjennom mer enn 30 år. Da jubileet for denne workshopen ble markert høsten 2019 med bokutgivelse og utstilling, presenterte vi Krogvold i Fotomag.

mkw bok jacket front.jpgBoken om Morten Krogvolds workshops i Vågå gjennom 30 år er illustrert av elevene på hans workshops. Boken er både et praktverk og en manifestasjon av Krogvolds betydning for norsk fotografi.

I tillegg til sine egne arbeider, utstillinger, bøker og oppdrag gjennom mange tiår, er kanskje de nesten 200 workshops med flere enn 5000 deltakere bare i Vågå det som har gitt størst ringvirkninger for norsk fotografi. Morten Krogvold er kjent som en kritisk men inspirerende formidler, som krever mye av sine elever. De som har deltatt på hans workshops er kanskje blant dem som kjenner ham best. Derfor har Fotomag spurt noen av hans venner, kolleger og elever hvordan de vil karakterisere ham når de hilser ham i forbindelse med 70-årsdagen.

Anne Lise Flavik har jobbet sammen med Krogvold i mange år med Nordic Light-festivalen i Kristiansund, hun som primus motor og arrangør, han som kunstnerisk leder. Hun sier om jubilanten i dag:

Han er raus, kunnskapsrik og entusiastisk. Min mentor som jeg er veldig glad i.  Vi skulle feiret han i går kveld, men det var ikke mulig. Så det blir over nyåret. Gratulerer hjerteligst med dagen, Maestro. Pauker og basuner!

Anne Lise Flavik

Tone Bakken har vunnet Vågå-prisen for beste workshopfotografi, og dessuten vært en viktig brikke i forbindelse med 30-årsjubileet for Vågå-workshopene i fjor høst. Hun har disse karakteristikkene å gi av 70-åringen:

Han er en inspirasjonskilde, varm, generøs, dyktig, energisk, ambisiøs og morsom. 

Tone Bakken

Arnfinn Johnsen er fotograf og lærer ved Hamar Katedralskole, og har deltatt på flere workshops med Krogvold. Han sier:

Ingen har gitt meg mer motstand og slakt enn Morten Krogvold. Og ingen har gitt meg mer inspirasjon, støtte og hjelp i vegen videre. Morten er en særdeles raus energibombe, en inspirator og katalysator i norsk fotografi. Gratulerer med dagen!

Arnfinn Johnsen

Arne Kjeldstadli er forlegger av boken 2680 VÅGÅ, Morten Krogvold Workshop 1989 – 2019, og selv workshop-deltaker hos Krogvold. Her er hans karakteristikk:

Kunnskapsrik. Omsorgsfull. Karismatisk.

Arne Kjeldstadli

stille-lys-morten-krogvold-book_lr.jpg

Boken og utstillingen «Stille lys» komprimerer Krogvolds produksjon gjennom karrieren som fotograf.

Eldar Hauge er forretningsmann og pasjonert fotograf, og har deltatt på flere av Krogvolds workshops. Slik karakteriserer han jubilanten:

Det åpenbare:
1.    Norges viktigste fotograf gjennom tidene og den som har betydd mest for fotografiet i Norge.
2.    En stor kulturpersonlighet, som omfavner alle kunstformer og kobler dem til fotografiet.
3.    Enormt kunnskapsrik og med en klisterhjerne for alt han interesserer seg for.

Det litt mindre åpenbare:
1.    Følelsesmenneske: Morten er et følelsesmenneske av de sjeldne, som viser stor omsorg.
2.    Skylapper: Det Morten ikke interesserer seg for, finnes ikke i hans verden.
3.    Generøs: Morten er veldig generøs. Han byr på seg selv og fryder seg når andre lykkes.
4.    Teknofob: Han har langt fremskreden teknofobi og både engster seg og irriterer seg over ny teknologi.

Eldar Hauge

Torkil Færø er lege, forfatter og fotograf, og holder selv workshops. Her er hans hilsen til 70-årsjubilanten:

Morten er kontrastrik, som bildene sine: en liten gigant, en ydmyk provokatør, en forsiktig tøffing, en ensom majestet, en uskolert mesterpedagog. 

Torkil Færø

Anne Lene Baanrud kjenner Krogvold fra deltakelse i hans workshops, er selv kunstner med fotografi og keramikk som uttrykk:

Morten er et følelsesmenneske, en poet som gir oss nærværet og essensen i de menneskene og naturen han portretterer. Maestro Krogvold er en  inspirerende, entusiastisk og streng læremester. Morten er et meget generøst menneske og en god venn!

Anne Lene Baanrud

Tine Poppe, premiert fotokunstner, jobber dessuten med dokumentar og workshops, og har vært workshop-deltaker hos Krogvold:

Han er en svart-hvitt fotografiets og mørkerommets mester, og forøvrig et godt menneske som virkelig inspirerer med all sin kunnskap om kunst, poesi og film.

Tine Poppe

Morten Løberg er en av våre mest kjente fotokunstnere, med 40 års virksomhet og en lang rekke utstillinger bak seg. Han har gitt ut en rekke bøker og dessuten jobbet som fotojournalist og skribent:

Alltid positiv, engasjert og dedikert. Får aldri nobelprisen i økonomi.

Morten Løberg

 

Kristin Skåmedal har fulgt norsk og internasjonal fotografi fra redaksjonen i tidsskriftet Fotografi gjennom tre tiår, og samarbeider ofte med Krogvold. Her er hennes hilsen til jubilanten:

Morten Krogvold er en kulturperson til fingerspissene. Han er ekstremt kunnskapsrik og belest. Han har inspirert flere generasjoner unge fotografer til å skjønne at å lage kunst handler om så mye mer enn å komponere et bra bilde. Å bli en god fotograf fordrer kunnskap om og lidenskap for all kunst, ikke bare fotografi – noe han selv er et levende bevis for. Som en av våre mest fremragende fotografer er Krogvold inspirert og full av interesse og entusiasme for alt han gjør.

Kristin Skåmedal

Morten Krogvolds metode

I forbindelse med lanseringen av boken om Vågå-workshopene spurte vi Morten Krogvold hva han mener folk kan lære av boken. Kall det gjerne Morten Krogvolds metode:

Les mer om Krogvold i Vågå og se flere videoer med intervjuer i Fotomag 4-2019 her:

FotoMag-4-2019_cover_400px.jpg