Importør:

(Oppdatert 8. januar med linker til høyoppløste bildeeksempler)

To nye avanserte funksjoner ble avslørt da Panasonic i dag presenterte S-serien offisielt under CES-messen i Las Vegas. De to kameraene vil begge støtte HLG Photo, som gjør det mulig å ta bilder med økt dynamikk og spille dem av på kompatible 4K HLG-TV-er (HLG = Hybrid Log Gamma). De vil også ha en høyoppløst modus, ikke ulikt den vi kjenner fra Lumix G9, der 8 bilder settes sammen i kameraet til et bilde med høyere oppløsning (High Resolution Mode). Det nye her er at funksjonen også skal være kompatibel med bevegelige motiver. 

HLG Photo er en standard som gir større fargedynamikk, nærmere det menneskelige øye, når bildene via en HDMI-kabel vises på en HLG-kompatibel TV eller annen skjerm. Vi vet ikke i skrivende stund hvor høy oppløsning multishot-funksjonen vil gi, men den ventes å bli betydelig høyere enn 47 Mp, som er brikkeoppløsningen på flaggskipet Lumix S1R.

Bildeeksempler

Fotograf Daniel Berehulak har postet et par bilder på Flickr med høyoppløste eksempler fra Panasonic Lumix S1 (via Photorumors.com):

Panasonic S1 camera​ sample photos by Daniel Berehulak

Panasonic S1 camera​ sample photos by Daniel Berehulak

S1R_Image3.jpg

De to nye Lumix S-kameraene er bygget for profesjonell bruk.

L-Mount

Det var på Photokina i Köln i fjor at Panasonic kunngjorde at de holdt på å utvikle to nye kameraer i fullformat, Lumix S-serien. Disse kjennetegnes av profesjonelle egenskaper, høy bildeoppløsning, og 4K video med 60p/50p kombinert med Panasonics Dual I.S. bildestabilisatorsystem. Samtidig kunngjorde Panasonic sammen med Leica og Sigma at de tre selskapene vil samarbeide om å bygge ut L-Mount-standarden, som baserer seg på Leicas L-fatning, der Leica allerede leverer fullformatkameraet Leica SL, APS-C-format kameraene Leica CL og Leica TL2, samt totalt 12 objektiver.

l-mount pos_RGB.jpg

Sigma og Panasonic vil levere egne objektiver og kameraer, og disse vil sammen med L-mount-produktene fra Leica være kompatible. Sigma har ikke annonsert konkrete produkter ennå, men vil levere et fullformatkamera med den patenterte 3-lags Foveon-bildebrikken og flere objektiver. I første omgang kommer Panasonic med et 50mm F1.4 normalobjektiv, en 24–105mm standardzoom og en 70-200mm telezoom. I løpet av 2020 lover Panasonic mer enn ti nye S-serieobjektiver.

Panasonic G1 (2)8805.jpg

Panasonic Lumix G1 startet den nye bølgen av speilløse systemkamerarer i 2008.

10 år med speilløse Lumix-kameraer

Det var i september 2008 at Panasonic lanserte Lumix G1 basert på den nye Micro Four Thirds-standarden som de utviklet sammen med Olympus. (Leica kom to dager senere med Leica M8, den første digitale Leica M). Dette var første digitale systemkamera uten speil. Panasonic og Leica har samarbeidet tett i 17 år, og L-Mount-samarbeidet er en frukt av dette. Leica leverer både APS-C- og fullformatkameraer med L-Mount fatning, men Panasonic sier de ikke vil levere kameraer i APS-C-format. De mener at kombinasjonen av Micro Four Thirds og fullformat er ideel for ulike typer fotografer.