Etter at Panasonic i fjor slapp tre fullformatkameraer på løpende bånd, er turen kommet til en ny modell som formodentlig skal kunne appellere til massene. Lumix S1 var allround-kameraet med 24 megapiksler og et rimeligere alternativ til Leicas SL-serie, mens Lumix S1R var det høyoppløste 47-megapiksler-kameraet for de ekstreme kvalitetsbehovene, før Lumix S1H kom med meget sterke videoegenskaper til profesjonell bruk.

Lumixs_201_Header_bkg.jpg

Mindre og billigere?

Det er ikke så mye vi vet ennå om den nye Lumix S5, men det er flere ting som tyder på at Panasonic denne gangen henvender seg til et større publikum, med et litt mindre og billigere kamera. Før sommeren slapp Panasonic det kompakte og lette fullformatobjektivet Lumix S 20-60mm F3.5-5.6, mens de øvrige seks Lumix S-objektivene alle er ganske store og tunge, og mer beregnet på profesjonell bruk. Lumix S 20–60mm vil kanskje bli det foretrukne kitobjektivet til nye Lumix S5? Sigma har dessuten en rekke objektiver til L-mount, og flere av disse er både kompakte og overbevisende gode. Veien til et større marked for Panasonic burde derfor være trukket opp, særlig så lenge hverken Leica eller Sigma har vist særlig interesse for rimeligere kameraer i L-mount-systemet for generell bruk.

De tre første Lumix S-modellene bærer alle preg av å være bygget for ganske kompromissløs bruk, der liten størrelse og lav vekt ikke nettopp har vært prioritert, fremfor solid byggekvalitet og værbeskyttelse. De er faktisk blant de kraftigste og største speilløse kameraene på markedet. Vi får se den 2. september.