Sist september flagget Panasonic at de ville rette stadig mer av oppmerksomheten mot «hybride fotografer» – de som lager visuelle historier med både stillbilder og video. Det var i forbindelse med den smarte og mer kompakte fullformatmodellen Lumix S5, etter at de første kameraene i Lumix S fullformatserien var både spesialiserte, kostbare og store.

S5_body_front_K-scaled.jpg

Lumix S5 retter seg mot både stillbilde- og videofotografer.

Siste uke kom Lumix GH5 II, og viser at Panasonic fortsetter det de allerede har sagt de vil gjøre – å satse på to hester i ulike markeder for systemkameraer: det kravstore fullformatmarkedet og det stadig mer multimedierettede Micro FourThirds-markedet. Lumix GH5 II blir Panasonics flaggskip i Lumix G-serien, i hvert fall når vi ser på videospesifikasjonene. Fire år gamle Lumix G9 er nok fortsatt et strå hvassere i rå ytelse for stillbilder. Men med GH5 II introduserer dessuten Panasonic trådløs strømming i sann tid. Når som helst og hvor som helst.

GH5M2_Sealing-Image.jpgLumix GH5 II har samme mål som sin forgjenger, som har fått god kritikk for sin ergonomi og solide utførelse, med bl.a. svært bra værtetting.

Oppgraderte videoegenskaper

Sammenlignet med de fremste videosentrerte systemkameraene til Sony (A1 og A7S III) og Canon (EOS R5) er Lumix GH5 II vesentlig billigere, og med timeligere og lettere optikk ha en lavere terskel for å gå inn i seriøs video- og multimedieproduksjon. Dessuten mer portabelt. Prisen er også lavere enn forgjengeren Lumix GH5, og inkluderer nå det som før måtte kjøpes ekstra: støtte for V-LogL-profil til videoopptak. V-LogL gir bilder med lavere kontrast og fargemetning, som beholder et større dynamikkområde, og deretter kan opptakene fargegraderes i etterbehandling med kontroll over både dynamikk og fargegjengivelse.

I Lumix GH5II benyttes en variant av V-Log som er tilpasset kameraer med litt mer begrenset dynamikk, V-LogL, som Lumix G-serien med Micro FourThirds-brikker. L-en står for Light, mens V-Log uten L benyttes blant annet i Panasonics S-serie med fullformatbrikker. V-Log/V-LogL gir merkbart bedre definisjon og realistiske bilder, særlig der kontrasten i motivet er høy. Men også finere graderinger i lyse og mørke toner. Lumix GH5 II kan lett matche fargegraderinger med V-Log fra Lumix S-serien. Flere nye forvalgte profiler for kinofilm-preg er på plass, samt anamorfe opptak (breddekomprimiert optikk, som utvides til Cinemascope, ca. 2,4:1 under etterbehandling).

Men nye Lumix GH5II har flere forbedringer til glede for videofotografer. Det støtter nå 4K og Cinema 4K (C4K – 17:9-format) i 60p med 4:2:0 fargekomprimering og 10-bit fargedybde lagret internt på SD-minnekort. Samtidig kan kameraet lagre 4K 4:2:2 10-bit via HDMI til ekstern enhet. Dette gir enda bedre dynamiske egenskaper. Lumix GH5 II har også merkbart forbedrede AF-egenskaper, sier Panasonic, og følger nå både dyr og mennesker. I tillegg har bildebrikken fått et nytt antirefleks-lag, med bedre kontrast og motstand mot strølys. Som bonus er også bildestabilisatoren forbedret. Den kompenserer nå 6,5 trinn (som Lumix G9), og med algoritmer hentet fra fullformatkameraet Lumix S1H er videoopptak enda mykere når kameraet er i bevegelse.

Også for stillbildefotografer

Ved første øyekast er mye likt med forrige modell, men i detaljene ser vi også her forbedringer: Kameraet har fått støtte for USB-lading med USB-PD-standarden, raskere prosessor, og den forbedrede autofokusen er selvsagt også viktig for stillbilder. Den skal kunne kjenne igjen ansikter på mennesker og dyr, øyne hode og kropp, og holde fokus. EN ny AF-On-knapp vitner om at stillbilder ikke er glemt i alle videoegenskapene. Bortsett fra høyeste serieopptakshastighet, er det mye som minner om Lumix G9 (GH5 II har 2 b/s som høyeste opptakshastighet, Lumix G9 har 20 b/s). Forbedringene i bildestabilisator ventes også å gi stillbildefotografene egenskaper tilsvarende Lumix G9, med inntil 6,5 trinn kompensasjon av kamerabevegelser. Stabilisatoreffekten øker som kjent også når Panasonic kombinerer bildestabilisator i kamera med optisk bildestabilisator i objektivet.

Image_GH5M2_K_dual_IS.jpgPanasonic «Dual IS» synkroniserer bildestabilisator i objektivet med den i kameraet for optimal effekt på alle brennvidder.

Live strømming

En egenskap både vloggere, bloggere, reisefotografer og fotojournalister vil verdsette, er at Lumix GH5 II støtter direkte strømming trådløst, uten PC eller kabler. Alt du trenger er en mobil eller et nettbrett (iOS og Android) med nettilgang og Lumix Sync app (gratis). Du kan strømme opp til Full HD med 60p med lyd. Med USB-kabel og en laptop kan du også strømme høy bildekvalitet i 4K/60p, men da trenger du en ekstra bildefangstenhet. Sanntids videostrømming åpner for både live-sendinger, reisereportasjer/-blogger, kursvirksomhet og reklamepresentasjoner. Og selvsagt live musikk og scenekunst, alt sammen enkelt og trådløst.

Mangfoldet

De siste årene har oppmerksomheten blitt stadig mer rettet mot de nye speilløse fullformatkameraene. Det er vel og bra, men samtidig har mange som er opptatt av mer kompakte alternativer vært bekymret for hvilke valgmuligheter de får i tiden fremover. Olympus er solgt ut av moderselskapet, og satser videre med nye eiere i en ren konsumentorientert organisasjon, kalt OM Digital Solutions, mens de beholder Olympus-varemerket på kameraene. BlackMagic Design lager også videorettede kameraer med MFT-fatning, og rekken av uavhengige objektivprodusenter begynner å bli lang. Fujifilm er offensive med sitt X-system, som utelukkende er basert på APS-C-format, også de både kompakte og (relativt) prisgunstige. I tillegg leverer både Canon, Nikon og Sony speilløse APS-C-kameraer i kompakt format.

I denne sammenhengen er Panasonics markerte lansering av GH5 II og den kommende GH6 viktig, fordi det gir tyngde til en annen nisje i bransjen enn fullformatkameraene. Og ikke minst. et levende alternativ for alle de som har investert i MFT-standarden og de mange gode objektivene. Bransjen ville blitt fattigere, med bare fullformatalternativer. Det er plass til et alternativ mellom fullformatkameraer og mobilkameraer, men også det mellomsjiktet må være attraktivt.

Panasonics problem

Panasonic har mange sterke sider, det er også Japans og ett av verdens største elektronikkselskaper, med lang erfaring med profesjonell TV og video. Deres Lumix-kameraer, særlig G- og GH-serien, er priset for gode bruksegenskaper, god byggekvalitet og objektivene får stadig fremragende testresultater.

Samtidig er det ingen hemmelighet at både Lumix G- og S-serien har ligget bak de beste konkurrentene på ett område: autofokusytelse, særlig følgefokus med bevegelige motiver. Som eneste produsent i sin klasse har Panasonic valgt å benytte utelukkende kontrastbasert fokusteknologi. De gir høy nøyaktighet, men er også avhengig av meget høy ytelse i kamera og signalbehandling. Konkurrentene med fasefokus eller hybrid fase-/kontrastfokus har hatt et forsprang, til dels svært tydelig. Mange videofotografer er mer enn tilfreds med Panasonics løsning, siden det har gode funksjoner for stegløs og jevn punktfokus, mens villmark- og sportsfotografer ofte kommer til et punkt der de savner litt mer.

Derfor er alltid det store spørsmålet med en ny generasjon Panasonic Lumix: – hvor bra er autofokusen blitt også i krevende situasjoner? Det er noe av det vi skal se nærmere på når vi får mulighet til å teste Lumix GH5 II.

Panasonic Lumix GH5 II kommer i juni og er ventet å koste ca. 19.000 kroner for selve kamerahuset. Du kan lese alt om kameraet på Panasonics nettsted.