Sony FE 135mm F1.8 GM er noe så spesielt som et allround teleobjektiv for portretter, generell fotografi og samtidig rimelig godt egnet til detaljer og nærfoto. Objektivet er en del av Sonys prestisjetunge G Master-serie, laget for Sonys speilløse fullformatkameraer, og har alle de optiske og mekaniske kvalitetene du forventer. Kanskje med et lite minus for optisk bildestabilisator, dersom du har et Sony-kamera uten bildestabilisator innebygd. Nærgrensen er 70 cm, så objektivet klarer å gjengi nære objekter i størrelsesforholdet 1:4. Vekten er 950 gram, og objektivet tar 82 mm filter. Det leveres med en kraftig bajonettmontert motlysblender som har gripevennlig og støtabsorberende gummibelagt ring i fronten, samt etui. Bruker man objektivet med et Sony APS-C-kamera som f.eks. A6400 eller A6500, blir bildevinkelen som en 202,5mm.

SEL135F18GM_F.jpg

Dette objektivet er konstruert med 13 linseelementer i 10 grupper. Tre av linseelementene er laget i spesialglass, ett Super ED-glass, ett ED-glass og ett ekstremt asfærisk (XA)-glass, med eksremt fin sliping kjent for å bidra til jevne ut-av-fokus-lyspunkter uten «løkringer». Front- og bakelementet er beskyttet av fluorbelegg som gjør det lett å tørke av smuss, fingeravtrykk og fuktighet uten å skade glasset. 

Objektivet har to lineære motorer av XD-typen som gir rask og nøyaktig fokus også i nærområdet. Den flytende fokusmekanismen gir den gode nærgrensen, og vi følte ikke at vi hadde store begrensninger når vi ville gå nær motivene, selv om dette ikke er noe makroobjektiv. Den solide konstruksjonen i lett magnesiumlegering er med på å gi objektivet både stabilitet og moderat vekt, og selv med sine 950 gram, 12,7 cm lengde og en diameter på nær 9 cm føles ikke objektivet for tungt på A7- eller A9-serien. Alle ringer, kanter og knapper på objektivet er forseglet med gummipakninger for å gjøre det motstandsdyktig mot røffe forhold.

SEL135F18GM_magbody_02-Large.jpg

Den store fokusingen foran på objektivet føles som en mekanisk fokusring, selv om den er av den elektroniske «focus-by-wire-typen». På siden og oversiden av objektivrøret er det programmerbare fokusknapper som kan tilordnes flere ulike fokusfunksjoner, og som er lette å nå uansett hvordan du holder objektivet. Videre har 135-millimeteren en stor blenderring med A(uto)-posisjon, og intervaller på 1/3 trinn, som med en bryter kan skiftes til trinnløs blender. Videre finnes det en AF/MF-bryter, samt en treveis bryter for fokusbegrensning. 11 avrundede blenderlameller er med å gi Sony FE 135mm F1.8 GM runde og myke høylys og reflekser. Minste blenderåpning er f/22.

SEL135F18GM_D.jpgFørsteinntrykk

Dette er et objektiv som bare føles riktig på alle måter. Balansen i hånden, responsen, grepet og bruksegenskapene er gjennomtenkte og gjør det enkelt å bruke objektivet til hva det skal være, en bruksgjenstand som gir minst mulig motstand mellom fotografen og motivet. Enten vi fotograferte portretter, modellene med konfetti, nærbilder av detaljer eller motlysbilder – objektivet opplevdes fullstendig problemfritt.

Vår første granskning av de rundt 500 bildene vi tok med objektivet da vi gjestet Sony ser vi også at de optiske egenskapene til dette objektivet er bemerkelsesverdige. Den suberbe oppløsningen, skarpheten, de myke bak- og frontfokuspartiene, kontrasten selv i motlys – det er lett å la seg imponere. Mange av bildene vi tok, ble eksponert med største blender, og likevel er detaljer som hår og bommullstråd sylskarpe helt ut i kantene, samtidig som den store blenderen effektivt isolerer bakgrunnen.

Sony FE 135mm F1.8 GM selges for litt over kr 20.000,–, og selv det det e rmye penger, er det sannsynligvis et meget godt kjøp for et objektiv med disse kvalitetene. Men den endelige dommen skal vi felle når vi får lånt et testeksemplar og gjort våre uavhengige tester også med våre egne motiver.

(Reise og opphold for Fotomag i Skottland ble dekket av Sony.)