[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 5- 2018, som du kan lese her.]

La det være sagt med en gang: dette er ikke det beste Canon-kameraet til nå. Til det har Canon alt for mange gode kameraer å vise til allerede. Men når vi testet EOS R, ble vi minnet om at et kamera ikke er mer enn et apparat å sette objektiver på. For det er objektivene, mer enn kameraet, som her viser potensialet til det nye systemet. 

Foreløpig har Canon levert fire nye objektiver tilpasset EOS R, den nye RF-serien. Vi har prøvd alle, men bare testet tre av dem. Den enorme RF 28-70mm F2L USM (1430 gram) har vi bare såvidt tatt noen bilder med. Vi håper Canon vil låne oss et eksemplar av denne spesielle zoomen på et senere tidspunkt.

De øvrige tre objektivene, den kompakte RF 35mm F1.8 IS Macro STM, den påkostede RF 50mm F1.2L USM og den allsidige RF 24-105mm F4L IS USM har vi benyttet i vår test, i tillegg til Control Ring Mount Adapter EF-EOS R, som har latt oss prøve en rekke EF-objektiver med Canon EOS R. Full test av disse kommer i en senere utgave. Her konsentrerer vi oss om selve kameraet.

La oss likevel nevne at de tre L-objektivene, og særlig RF 50mm og RF 28–70mm, oppleves som en markering av hva Canon vil med EOS R-systemet. Hele veien, under lanseringen og i presentasjonen, understreker de at EOS R vil gi Canon-brukere tilgang til optikk som er enda bedre enn før, og med bedre ytelse.

_F5A2657_RF24-105mm F4 L IS USM_Canon EOS R_1-125 sec at f - 5,6.jpg

Sant å si opplever vi de to største og mest kostbare RF-objektivene som overdrevent påkostet til EOS R-kameraet. Dette er objektiver som heller ville passe til en virkelig toppmodell, kanskje Canons kommende speilløse flaggskip.

Ta f.eks. RF 50mm F1.2L USM, som koster nesten 9000 kroner mer enn den gamle EF 50mm F1.2L USM, er betydelig større (se bildet), og veier 950g mot 590g for speilrefleksobjektivet. RF-utgaven er et betydelig mer avansert objektiv, både optisk og elektronisk. Men også verd å merke seg at vektforskjellen mellom det lette speilløse kameraet og tilsvarende fullformat-speilreflekser tas igjen av det tyngre RF-objektivet.

Også den fine RF 24–105mm F4L IS USM er et påkostet objektiv, og bedre enn EF-utgaven så langt vi kan se (vi har ikke testet dem side om side).

Egenskaper

Canon EOS R skiller seg ut fra de velkjente Canon EOS-kameraene på flere måter enn at det ikke har speil. Canon har krympet huset, naturligvis, og den elektroniske søkeren tar mindre plass enn speilsøkerne vi er vant til. Likevel er søkerbildet stort, like stort som hos EOS-1D X Mark II. Søkeren har også høy oppløsning, og er en av de beste elektroniske søkerne vi har testet.

_Z8A1537_RF50mm F1.2 L USM_Canon EOS R_1-250 sec at f - 1,2.jpg

Ergonomi er kanskje det største spørsmålstegnet ved EOS R. Også etter å ha vennet oss til kameraet – det tok litt tid selv når vi er meget godt vant med Canon speilrefleks – føler vi at kameraet på noen punkter ikke spiller helt på lag. Vanskeligst var den nye ‘M-Fn Bar’ ved tommelen, under toppdisplayet. Den gir lite tilbakemelding, og du merker ofte ikke at du har kommet borti og endret noe før det går galt. Hedigvis er standard­innstillingen at man må presse i to sekunder for å aktivere den. Men også det er problematisk, dersom du trenger å bruke den.

Det går an å stille inn kameraets mange funksjoner så det passer akkurat den måten du jobber på, men det tar tid, og er lite intuitivt. 

Bilde- og videokvalitet

Bildebrikken i EOS R er hentet fra EOS 5D Mark IV, men er ikke identisk. Med 30 Mp er det mer enn nok for de aller fleste behov, og bildekvaliteten du får ut er imponerende, også ved høy ISO. Selv ved ISO 25600 får du publiserbare bilder med gode farger og brukbare detaljer.

_Z8A1527_RF50mm F1.2 L USM_Canon EOS R_1-100 sec at f - 1,2.jpg

Selv om både Sony og Nikon kan klare enda bedre dynamikk ved lav ISO, er ikke dette noe du vil plages med. Kort sagt er EOS R bildemessig på høyde med EOS 5D Mk IV og EOS 6D Mk II. De mange diskusjonene på nettfora er vanligvis sterkt overdrevne når slike forskjeller fremheves.

Videokvalitetene er også som forventet fra et kamera som slekter på EOS 5D Mk IV. Det er tross alt mange profesjonelle som benytter Canon til videoopptak, og en av grunnene er at du faktisk kan stole ganske mye på autofokus (selv om manuell fokus gjerne benyttes til kritiske opptak). Autofokusen gjør det imidlertid enkelt for enmannsteamet å filme begivenheter og hendelser, og raskt få filmene ut til sosiale medier. App-styring gjør dette enkelt.

Riktignok sliter kameraet en del ved raskt bevegelige motiver, men det er ikke uvanlig. Dette er ikke et spesialkamera for video, det er et allroundkamera som lar fotografen veksle mellom stillbilder og video uten spesielle krav til teknisk ekspertise. 

_F5A2343_RF24-105mm F4 L IS USM_Canon EOS R_1-60 sec at f - 4,0.jpg

Ytelse

Canon EOS R er generelt et kjapt kamera å bruke, når du har funksjonene i fingrene. Vi opplevde heller ingen overraskelser når vi brukte EF-objektiver med adapter, de 8-10 objektivene vi prøvde oppførte seg som forventet. Noen av dem var SIgma-objektiver med Canon-fatning.

Hurtige serieopptak er ikke favoritten. Søkeren henger med til 3 bilder i sekundet, ved mer enn 5 bilder/sek kan du glemme autofokus.

Kameraet benytter ett SD-kort, og er UHS-II-kompatibelt. Det burde gi sikkerhet for både stillbildeopptak og video med anerkjente minnekort.

(Henrik S. Tangen har bidratt til artikkelen.)

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2018.]

FM5-2018_3_side1_400px.jpg