[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 4 - 2017. Les den fullstendige testen her.]

Sony har aldri helt klart å hevde seg blant de aller beste kameramobilene, men med XZ Premium er de nærmere enn noensinne. Video- og skjermteknologi er også klassiske Sony-styrker som kommer tydelig frem her, med knallgod videostabilisering og en fremragende 4K-skjerm med HDR-støtte. Et annet typisk Sony-trekk som åpenbarer seg her er å ikke følge strømmen. Dette er ikke din typiske smartmobil.

Den siste trenden på mobilfronten er enda større skjermer og enda tynnere rammer, men dette går Sony helt imot med Xperia XZ Premium. Rammene rundt skjermen er de tykkeste vi har sett på veldig lenge, særlig rammene over og under skjermen. Fordelen med dette er naturligvis at det er lettere å holde i mobilen uten å komme borti skjermen, men ulempen er at mobilen blir svær, og Xperia XZ Premium er rett og slett en diger smartmobil, skjermstørrelsen tatt i betraktning. 

Godt avrundede kanter gjør den trygg og god å holde i, og speilfinishen vårt testeksemplar kom i skiller seg definitivt ut. En annen fordel med store rammer over og under skjermen er at det blir plass til skikkelige stereohøyttalere på fremsiden av mobilen, så de som bruker mobilen mye til å se video burde ta en ekstra god titt på Xperia XZ Premium.

Menyer og grensesnitt er veldig likt de tidligere Xperia-mobilene. Klart, kjapt og ukomplisert, med en del forhåndsinstallert unødvendig programvare som enkelt lar seg deaktivere. Ytelsesmessig er det en av de aller beste mobilene vi har testet, og batteritiden er i typisk Xperia-ånd svært god. Mobilen er også denne gangen vann- og støvtett, og har 64 GB internminne i tillegg til minnekortplass. En USB-C kontakt i bunn og en kjapp og kontant fingeravtrykksleser på siden er også på plass, og det er egentlig ingenting vi savner her.  

Kamera-appen til Sony er derimot moden for en liten overhaling. Navigeringen i appen er ikke alltid like logisk, og det føles litt tåpelig at vi må velge en egen app inne i kamera-appen for å filme i 4K, i tillegg til rare designvalg som f.eks. at ISO-justering og lukkertid befinner seg i to forskjellige undermenyer i manuellmodus. 

Da vi testet mobilen med Android 7 installert i sommer lot det seg ikke gjøre å manuelt justere ISO og lukkertid samtidig. Sony har derimot vært flinke med å oppdatere Xperia XZ Premium, og etter en rask oppdatering til Android 8 er dette ikke lenger noe problem. 

Et stort pluss med de store rammene rundt skjermen er at mobilen blir enkel og behagelig å holde når man skal fotografere i landskapsformat, men plasseringen av kameraet gjør at man må være påpasselig med fingerplasseringen for å ikke skygge for kameraet. Xperia XZ Premium har også en egen tostegs utløserknapp, smart plassert på siden av mobilen. Skjermen er en av de første på markedet med HDR-støtte, og det er liten tvil om at dette er blant de beste mobilskjermene vi har testet.

Bildekvalitet

Helt siden de første Xperia-mobilene har Sony hatt en tendens til å stappe inn i overkant mange megapiksler i smartmobilene sine, og denne høye oppløsningen har egentlig alltid vært for mye av det gode. Nå har Sony nedjustert seg litt til 19 megapiksler, og kameraet er ikke overraskende det beste vi har sett fra Sony så langt.

Men helt opp til de hvassere konkurrentene når det ikke. 19 megapiksler er nok fortsatt unødvendig mye, og det er dessverre fremdeles ikke noen støtte for råfiler å spore. I godt lys er riktignok bildekvalitet og detaljnivå bra, men forskjellen mellom Xperia XZ og de beste konkurrentene blir åpenbar i blåtimen, der kameraet fort øker ISO-verdien for å kompensere for mindre lys. Vi opplevde ofte situasjoner der Samsung Galaxy S8+ klarte seg med ISO 200, mens Xperia XZ Premium måtte opp i ISO 600-800, og på såpass høye ISO-verdier blir det fryktelig kornete med lite detaljer å spore.

Men Sony viser nok en gang at de er gode på videofilming. Kvaliteten på videoene er meget bra, og vi er spesielt imponerte over hvor effektiv videostabiliseringen er - selv når vi filmer i 4K. Xperia XZ Premium har også en spesiell høyhastighet-modus som lar deg filme i opptil 960 bilder/sek. Man kan bare lage saktefilm-snuttet som varer 6 sekunder, men man kan velge mellom å ta rene 6-sekunders snutter eller å filme i vanlig hastighet og så legge til saktefilm-snuttene der det passer. Det ser vanvittig kult ut når man klarer å time det riktig, men ettersom man kun kan spille inn ca et sekund om gangen krever det både øvelse og en god porsjon flaks å få de beste resultatene.

Konklusjon

På stillbildefronten klarer den ikke helt å matche de beste konkurrentene, og avanserte brukere vil nok savne muligheten til å fotografere i råformat. Videoene er blant de beste vi har sett, med en veldig effektiv videostabilisering og en spennende saktefilm-funksjon Sony Xperia XZ Premium er nok fremfor alt en knallbra multimediatelefon med kapabelt kamera, fremfor å være den aller beste kameramobilen på markedet. Dette er ikke mobilen for deg som vil ta de aller beste stillbildene, og siden det tross alt er nettopp dette vi legger mest vekt på i mobiltestene våre her i fotomag klarer ikke XZ Premium å nå helt opp til 5 stjerner.

I motsetning til f.eks. Samsung Galaxy S8+ har Sony laget en større og tyngre mobil med betydelige rammer rundt skjermen, som også er helt flat. Vi synes mobilen nok blir litt vel diger i forhold til skjermstørrelsen, men det handler jo til syvende og sist om smak og behag. Litt variasjon på designfronten har neppe mobilmarkedet noe vondt av, og vi tviler ikke et sekund på at Xperia XZ Premium for mange likevel vil være et meget godt valg.

Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 4 - 2017 her.

FM4-17_COVER_400px.jpg