Med introduksjonen av Nikon Z 8 skjedde det igjen. Veldig forutsigbart, dessverre. Som i de fleste slike diskusjoner er det ikke alltid fakta som ligger til grunn, oftere kjepphester og subjektiv synsing. 

Denne kommentaren er basert på lederen i Fotomag magasin nr. 3 - 2023.

Noen Nikon-brukere ble begeistret. De så en ‘speilløs’ D850 eller en mindre og billigere Z 9. Andre, som åpenbart ikke hverken hadde råd til eller behov for et slikt kamera, kunne pirke i detaljer som den teoretiske batterikapasiteten (målt med CIPAs lite relevante kriterier), og at Z 8 har ett SD-minnekort og ett CFexpress-kort. For noen er akkurat det siste en fordel, f.eks. fordi de har skuffene fulle av SD-kort de gjerne vil bruke, og fordi nye CFexpress-kort er dyre. 

Kanskje er de heller ute og fotograferer? Tross alt handler ikke disse diskusjonene om fotografi.

Atter andre hadde mye negativt å si om autofokusen. Den er nemlig identisk med Z 9, og noen mente å vite at Nikon Z 9 hadde ubrukelig AF. Disse hadde neppe brukt Z 9 særlig, og/eller ikke funnet ut av AF-innstillingene. Eller så var de Sony- eller Canon-fans som red sine egne kjepphester. 

Er det rart det blir krig?

Vi i Fotomag har ikke testet Nikon Z 8 ennå, vi har nettopp begynt å utforske Nikons nye proffkamera i forbindelse med kommende test. Men når vi tester det, skal vi kommentere noen av disse spørsmålene. Allerede nå kan vi likevel slå fast at Nikon-eiere har fått enda et kamera for de tunge og ytelseskrevende jobbene, enten de har foto og video som yrke eller som hobby. Dette har de til felles med seriøse fotografer som bruker Canon og Sony.

Imens har vi merket oss at blant virkelige fotografer, de som seriøst er ute etter å fange de beste bildene, har disse diskusjonene liten interesse. Kanskje er de heller ute og fotograferer? Tross alt handler ikke disse diskusjonene om fotografi. Kameraene er bare isenkram som før eller siden skal byttes ut med nyere isenkram.