[Dette er en kortversjon av portrettartikkelen i Fotomag nr. 1- 2019, som du kan lese her.]

Sarpsborg Arbeiderblad, og Sarpsborgs befolkning, har hatt glede av Jarl Morten Andersen og hans stillbilder siden midt på 70-tallet. Han var freelance allerede da han gikk på fotolinja i Fredrikstad 1974–75. Året etter gikk han på samordnet grafisk linje og fikk dermed utvidet sin kunnskap om bildet på trykk. 

Ansatt i 40 år

I 1978 ble han fast ansatt, og med unntak av syv måneders permisjon i 1985, har han vært trofast mot sin avis og sin by. 

– Allikevel har jeg ikke følt meg inneklemt,  sier han. – Sarpsborg har kystlinje, store skogs- og jordbruksområder og en levende bykjerne.  

I permisjonstiden var han ansatt i Engelsrud reklame, et stort byrå på den tiden. De hadde blant andre Bertel O. Steen som kunde. Det gav Jarl M. store utfordringer. Peugeot var i stor utvikling og i byen Sochaux i Frankrike skjøt Jarl M. med 500 mm på  Pentax 6x7 cm, i froskeperspektiv og med sjaktsøker. Film Fujichrome 50 ASA. Litt annerledes enn den vanlige pressehverdagen. – Det var en tid som gav erfaringer og læring, som jeg senere har dratt nytte av, forteller Jarl Morten. Han har diagnosen ADHD. Dette er han åpen om. Kanskje har denne sykdommen vært til det gode, med tanke på det fotografiske mangfold han har skapt.

En pressefotograf i en «småby» har en stor oppgave med å være historieforteller. Områder, bygninger og hendelser. Med stor faglig dyktighet har Jarl Morten Andersen i sterk grad bidratt til å ta i vare Sarpsborgs historie. Et eksempel er bildet hvor en eldre dame skal krysse E6, som den gangen gikk gjennom tettbebyggelsen. Bildet er ikke det store «kunstverket», med det forteller hvordan det var i 1976. Senere er E6 lagt utenfor sentrum og i bro over Glomma. Også her var Jarl Morten til stede da en av arbeiderne var den første til å krysse Glomma over denne broen. 

Av de 100.000 bildene han har hatt på trykk har vi på disse sidene plukket ut et lite utvalg fotografier tilknyttet Sarpsborg, som ligger øverst i saken som en karusell. 

Inspirasjon og underholdning

Å se bilder på trykk og å følge med på nyhetssendinger har alltid vært nyttig.

– For meg er «Dagsnytt 18» på NRK underholdning, forteller Jarl Morten.

– På yrkesskolen leste jeg Fredriksstad Blad i kantina. Jeg elsket å være i kantina. Det skal kanskje nevnes at de hadde veldig gode boller og skolebrød der. De hadde jo linje for bakere og konditorer! Fredriksstad Blad, med blant andre Jan Tore Glenjens bilder, var til stor inspirasjon. 

Blant en rekke hendelser har enkelte episoder festet seg. Prinsesse Sonja og kronprins Harald var på et «privat» besøk på Hafslund Hovedgård.

- Jeg fikk et tips og dro dit. Da de var på vei til lunsj kom jeg akkurat inn på gårdsplassen og tok noen bilder fra bilen. Det likte Sonja dårlig. Få den mannen vekk! Bildet stod senere på trykk i en rekke aviser.

- Den andre gangen jeg «fikk kjeft» av Sonja var i sjømannskirken i Gøteborg. Etter gudstjenesten stod vi og hadde en hyggelig prat med presten, som var fra Rolvsøy i Fredrikstad. Sonja deltok i samtalen. Jeg ville ta et bilde fra en hyggelig samtale. Ikke noen bilder her! Det ble det heller ikke.

Jarl Morgen Andersen har tatt en rekke bilder fra fly. Ved et tilfelle fikk ikke motoren bensin og det ble motorstans. Vi mistet for høyde. Motoren lot seg ikke starte. Flyet hadde flottører og vi nødlandet på Vestvannet som heldigvis var like under oss. Det hører med til historien at flyet styrtet i Rogaland tre uker etter hvor alle fire ombord mistet livet. 

Da Sarpsborg 08 tok steget opp i tippeligaen, skulle de møte Molde. Jarl M. tar ikke fotballbilder så ofte, men den kampen ville han ta. Slik ble det og Sarpsborg vant 3-0. 
Jarl Morten har alltid vært en utstyrsfrik. Hans første kamra, en Nikon F, kjøpte han brukt i 1972 for 3.000 kroner, en anselig sum den gangen. Siden har det blitt mange Nikon kameraer, men etterhvert trykket han Leica til sitt hjerte. I dag har han en rekke kameraer:

Nikon S.jpgNikon S med 3 objektiver fra 50-tallet gleder det Jarl Morten å ha i sitt eie. Foto: Jarl Morten Andersen

2 stk Nikon F, en med motor, Nikon F2, Nikon F3 Titan, F4 og F5.  Nikon D (3 stk), D1, D 200, D 700, D 750, D 3S. Nikon FE, FM. Nikkormat.  En Speed Graphic,  Leica 1A,  Leica MD (repro), Leica M4,M5, M6 med winder, Leicameter.  Leica M 240, Leica M-P 240. 21mm Elmarit-M, 35mm Summicron, 50mm Summicron, 90 mm Elmar og 135mm Elmar. Til Nikon har han en rekke objektiver med alt fra 14 mm, til gromzoomen 200-400mm, samt en Novoflex. Men «rosinen i pølsa» er nok Nikon S med tre objektiver fra 50-tallet, som han lykkes å få kjøpt brukt.

De aller fleste bilder har Jarl M. naturligvis tatt i Sarpsborg. Men helt fra skoletiden har han hatt kamera, eller rettere sagt flere kameraer, med seg på reiser. Det har resultert i en rekke blinkskudd. Vi har satt sammen et bildeprogram på forrige side. Det starter med båten på Gjendevann, som han tok i 1978.

Etter over 40 år i Sarpsborg Arbeiderblad går Jarl Morten Andersen, den 1. mai, over i pensjonistenes rekker, 62 år gammel. Vel, han gir seg ikke helt. Man vil kunne glede seg over mange nye bilder i hans nye rolle: Freelancer for Sarpsborg Arbeiderblad og byen Sarpsborg.

 

Hele portrettet leser du i Fotomag magasin nr. 1 - 2019.

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 1 - 2019.]

FotoMag-1-2019-cover_400px.jpg