EOS-R10_Z30.jpgKameratester

Høstnummeret bringer to kameratester: de to rimeligste nye speilløse fra Canon og Nikon: Canon EOS R10 og Nikon Z 30. Til vlogging eller seriøs fotografering? 

Canon EOS R10 og Nikon Z 30 er de to kameraene som gjør det billigst å begynne å bygge henholdsvis Canon EOS R- og Nikon Z-systemet. Men det er også svært forskjellige. Der EOS R10 pakker mye god, tradisjonell teknologi inn i et moderne ytre, har Nikon droppet søkeren på Z 30 og appellerer åpenbart til dem som har minst like mye interesse av å filme og vlogge som å ta stillbilder. Vi har testet begge.

Mobiltest

galaxy-z-fold4_highlights_kv.jpg

Vi tester også Samsung Galaxy Z Fold4 – avansert brettemobil. Vi bretter ut Samsungs siste prestisjemodell blant brettemobilene. Stor eller liten skjerm, du velger. Men først og fremst har vi sett hva du får ut av den som mobilkamera.

Bokanmeldelse

Gimsøybrua (2002).jpgGimsøybrua. Foto: Morten M. Løberg.

Morten M. Løbergs bauta av en bok, etter 45 år som fotograf, anmeldes av Magnar W. Fjørtoft.

«Teknikken er et resultat av bevisste og kalkulerte valg, gjennomført med en imponerende stødighet fra først til sist for bildene som har fått plass mellom permene. (...) Uttrykket som skapes med slik kamerateknikk vil utløse en følelsesmessig respons, enten vi vil eller ikke. »

Det skriver Magnar W. Fjørtoft i sin anmeldelse av Morten Løbergs bok I Am Standing Here To See, som kom i juli i år. Han setter ord på Løbergs fotografiske prosjekt, som han finner ‘Solid, sart og sterkt’.

Essay: Hva er et godt bilde?

AdobeStock_307704252.jpg

En evig diskusjon blant fotografer er hva som er et godt bilde. Ja, er det i det hele tatt mulig å formulere kjennetegnene til et godt bilde? 

I denne artikkelen forsøker Otto von Münchow å gjøre nettopp det. Han reflekterer rundt spørsmålet og bringer til torgs tanker om «det gode bildet» som han håper kan inspirere til ytterligere diskusjon.

Myteknusing

AdobeStock_403141729.jpg

Diskusjonene om fototeknikk og bildekvalitet mellom fotografer kan dra seg til. Mytene er mange, og noen henger igjen fra tiden da all fotografi var basert på film og kjemi. Men hva gjelder? Vi har sett nærmere på 15 myter om fotografi – sant eller usant?

400 eller 800 millimeter?

Z800_Z400.jpg

Vi har testet to av Nikons nye superteler i S-serien, skreddersydd for villdyr- og sport, særlig med Nikon Z 9. Nikon Z 400mm F4.5 S VR er kompakt nok til å kunne brukes på frihånd i lange økter, mens Z 800mm F6.3 S VR veier mindre enn 2400 gram og er den letteste 800-millimeteren fra Nikon noensinne. Hvilket av dem passer for deg?

Superzoom til Fujifilm

XF150-600mm_leftSide_diagonal___.jpg

Vil du være med på leken ... ?  Fujinon XF 150-600mm F5.6-8 R LM OIS WR er superzoomen som sport og villmarksfotografer med Fujifilm X sikler på. Passer perfekt med nye Fujifilm X-H2S og X-H2. Vi har testet den for deg.

‘Pannekaken’

Z16-50_DX_3.5-6.3_angle2_extended_graa.jpg

Nikons ‘pannekakezoom’ i DX-format overrasker med å passe ypperlig til vlogging med Nikon Z 30. Nikkor Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR er sammenleggbar, skarp, lett og slett ikke kostbar. Vi har testet kit-zoomen. 

Retro: Lomography Smartphone Filmscanner

smartphone-scanner__packaging-content_2.jpg

Kan et billig «byggesett» i plast bli en filmskanner? Det lover kult-gruppen Lomography, hvis du bruker ditt eget mobilkamera. Vi var litt skeptiske, men har testet det enkle «byggesettet» med både negativer og dias, både med Android-mobil og iPhone. Vi har også brukt ulike apper for å se hva som gir beste resultat.

Nyheter og aktualiteter

Skjermbilde-2022-10-18-kl.-19.56.16.jpg

Som vanlig har vi også en rekke nyheter å melde. Som abonnent kan du lese Fotomag 6 - 2022 i din nettleser eller i Joomag-appen. Er du ikke allerede abonnent kan du tegne et rimelig prøveabonnement eller full abonnement. Les mer om abonnement her.