Sony markerer tydelig at de lager mobiler både for innholdsskapere og oss som vil bruke mobilen til å oppleve bilder, film, musikk og spill. AI, eller kunstig intelligens, påvirker alle deler av mobilenheten. Kameradelen lener seg på teknologi fra Sony Alpha, Zeiss-optikk med optisk zoom og Sony Exmor T CMOS-brikke for mobil. Skjermen er ny og «smartere», og henter teknologi fra Sony Bravia TV-systemer, mens også lyddelen er AI-forsterket med DSEE (Digital Sound Enhancement Engine) for å forbedre komprimerte lydfiler. Dessuten benytter Sony Xperia 1 VI AI til smartere nettverkskommunikasjon.

Kameradelen til Sony XPeria 1 VI bærer fremdeles Zeiss-navnet.

 

Kamera

Hovedkameraet er et 48 MP vidvinkelkamera med bildevinkel som 24mm, lysåpning f/1.9 og dobbeltpiksel fase:AF med optisk bildestabilisator. Dette kameraet kan levere 48 MP bildefiler, og «zoome inn» til utsnitt tilsvarende 48mm. Ultravidvinkelkameraet ser ut til å være det samme 12MP-kameraet som hos forgjengeren Xperia 1 V, med 16mm f/2.2 og dobbelpiksel fase-AF. 

Dette er tredeje generasjon Xperia 1 med ekte zoom, og Xperia 1 VI har fått enda kraftigere zoom – opp til 7,1x kontinuerlig optisk zoom. Her er bildebrikken 12 MP, og objektivet spenner fra 85mm f/2.3 til 170mm f/3.5. Zoom-objektivet er av periskop-typen, det vil si vinklet slik at linsene er plassert på langs av kamerakroppen.

En ekstra bonus er at zoom-kameraet har en egen makromodus, med fast fokus på 4 cm ved 120mm telefoto. Det gir 2x makro, og med konturer rundt linjer som er i fokus («focus peaking»). Men du kan også ta nærbilder med 5 cm avstand og zoom, da med autofokus.

Sony Xperia 1 VI arver de avanserte funksjonene fra Alpha-serien, men har også fått en ny felles kamera-app som gjør det mye enklere å ta stillbilder og video. Men den avanserte brukeren kan fremdeles benytte Pro-modus for å ta full kontroll. Pro-modus for stillbilder følger med kameraet nå, mens Pro-modus for video må vente på neste Android-oppdatering etter sommeren.

Sony Xperia 1 VI har en «ekte» utløserknapp.  Rammen gir også et relativt godt grep, til mobilkamera å være.

 

AI-drevet foto og video

Kunstig intelligens bidrar til motivgjenkjenning generelt, og øyegjenkjenning for både mennesker og dyr. Sony er ledende på autofokus på systemkameraer, og det drypper på mobilkameraene. Vår erfaring med tidligere generasjoner av Xperia 1-serien vider at autofokus kanskje er Sonys sterkeste side også på mobiler. Når vi får en Xperia 1 VI til test, er selvsagt autofokus også noe av det vi vil teste nøye. 

Men Sony stopper ikke der. Xperia 1 VI tar AI til hjelp for å gjenkjenne menneskefigurers bevegelse og posisjon, slik at autofokusen sporer mer nøyaktig både under serieopptak og videoinnspilling. Sony har forlatt bruk av laser og ToF (Time of Flight) til å måle avstander, og bruker istedet AI-teknologi også til dette. Dessuten benyttes AI også til å bestemme hvitbalanse og eksponering.

Kameraet får dessuten seks forhåndsvalg for kreative innstillinger, kjent fra Sonys Alpha-kameraer: Standard (ST), Nøytral (NT), Livlig (VV), Fremhevet kontrast, himmel og grønt (FL), Dempet kontrast og fargemetning (IN), og Myke høylys (SH). Forbedret HDR gir også realistisk skjermvisning av motivet når du fotograferer.

Smarte funksjoner

Vloggere og andre som strømmer live video vil sette pris på at Xperia 1 VI støtter strømming direkte, og dessuten har «produktvisningsfunksjonen» til Sonys vlogg-kameraer. Denne funksjonen kan brukes til automatisk å fremheve produkter som holdes foran kameraet under opptak. Systemkamerafotografer med nyere Alpha-kameraer kan bruke Xperia 1 VI til ekstern lagring og strømming, og dessuten som ekstern monitor. Siden Xperia 1 VI både har standard 3.5mm jack-plugg og Bluetooth-tilkobling, kan du bruke mobilen som monitor samtidig som du både kobler til ekstern mikrofon og hodetelefon eller ørepropper

 

Den nye skjermen har lavere oppløsning, men bedre kvalitet og er mer strømgjerrig.

 

Skjerm og batteri

En ny skjerm har fått 19,5:9-formatet i stedet for forgjengerens 21:9-format, og er blitt mer standard. Størrelsen er fremdeles 6,5 tommer diagonalt, men skjermoppløsningen er blitt lavere, med 1080 x 2340 piksler (396 ppt/Full HD+), mot 1644 x 3840 (643 ppt/4K). Når dette likevel ikke skal være en nedgradering, er det nok fordi Xperia 1 V med sin 4K-skjerm vant lite i reell kvalitet samtidig som skjermen brukte en del strøm. Den nye skjermen er av LTPO OLED-typen, med variabel oppfriskningsfrekvens (1-120 Hz) og dobbelt så lyssterk som før.

Skjermen har også AI-teknologi («Powered by Bravia») som bidrar til bedre kontrast, farge og briljans. Dessuten skal mobilskjermen samsvare bedre med din egen Bravia TV-skjerm.

Batteriet er det samme faste 5000 mAh-batteriet som i Xperia 1 V, men strømhåndteringen er mer effektiv. Det fører til at driftstiden er bedre enn før, og Xperia 1 VI skal klare to døgn batteritid, eller 36 timer kontinuerlig videoavspilling, ifølge Sony. Hvis du orker å se så lenge på video på en så liten skjerm, da.

Lydgjengivelse

Sony lover også kvalitetslyd enten du benytter kablet hodetelefon, trådløse ørepropper eller mobilens egne innebygde stereohøyttalere. Sony sverger til fysisk 3,5mm lydplugg, som også har fått forbedrede lydkretser, samtidig som de innebygde stereohøyttalerne har fått nye elementer. Med AI blir komprimerte lydsignaler i MP3- og CD-kvalitet «forbedret» til høyoppløst 24-bit lyd, og spillfolket vil verdsette bildefrekvens-optimalisering og finere berøringsjustering på skjermen.

Byggekvalitet

Sony lover fire år med høy batteriytelse, takket være nytt batterimateriale med større tetthet og smartere lading. Dessuten har enheten fått bedre varmeavledning, men er likevel 0,1mm tynnere (8,2mm) og bare 5g tyngre (192g). Fronten er dekket av det sterke Gorilla Glass Victus 2, men også bak er det Gorilla Glass Victus-glass, med en struktur som gir bedre grep og færre fingermerker. Mobilen tåler også det fuktige element om uhellet er ute, og er sertifisert til IP65/68-standarden.

Som tilleggsutstyr leveres et støtavvisende deksel med en liten fot som kan brukes både vannrett og loddrett, og en kunststoffring som festes i hull til kamerastroppen.

Pris og levering

Sony Xperia 1 VI kan forhåndsbestilles nå, for levering i juni. Prisen er ca. 15.000 kroner med 256GB minne. Bestiller du før 9. juni, kan du få et sett Sony WH-1000XM5-hodetelefoner med støyreduksjon på kjøpet. Les mer om Xperia 1 VI på Sonys nettside.