Amazons nylige kunngjøring om å stenge ned nettstedet DPReview har sendt sjokkbølger gjennom fotobransjen. Verdens største nettsted for kameratester, i flere tiår målestokken som alle andre ble målt mot, vil slutte å publisere nytt innhold 10. april. Så en tid etterpå vil det rett og slett forsvinne fra internett. Da er nesten 25 år med ressurser og hardt arbeid borte på et blunk. Det er noe som opprører meg spesielt, siden jeg jobbet for DPReview i syv år, og fremdeles har gode venner der.

Jeg begynte i DPReview i 2007, som en av de første nye rekruttene etter at Amazon kjøpte nettstedet, sammen med kameratesterne Richard Butler og Lars Rehm. Jeg fikk først i oppgave å introdusere objektivtester, før jeg til slutt påtok meg kameratester og ble nettstedets tekniske redaktør. Jeg vil alltid være svært takknemlig overfor DPReviews grunnlegger Phil Askey som ga meg muligheten til dette, siden jeg var en teknolog uten formell bakgrunn i verken fotografi eller journalistikk.

Naturligvis var jeg en ivrig leser av nettstedet lenge før jeg ble med. Som mange andre fotografer ble jeg først klar over nettstedet ved starten av digitalkameraboomen på begynnelsen av 2000-tallet, og kjøpte mitt første digitalkamera, et Canon PowerShot G2, hovedsakelig basert på Phils grundige test. Jeg fortsatte å lese om de nyeste og beste kameraene hver gang nye anmeldelser ble publisert, og da nettstedet averterte etter nye ansatte, bestemte jeg meg for at jeg ikke hadde noe å tape på å søke.

Jeg husker årene på vårt London-kontor med stor glede, da vi lærte å produsere anmeldelser til Phils utrolig krevende standarder. Det var ikke nødvendigvis alltid enkelt, men jeg pleide å gå på jobb hver dag med et smil om munnen, virkelig ute av stand til å tro se hvor heldig jeg var med det jeg ble betalt for å gjøre. Det var fantastisk å jobbe på et kontor fullt av likesinnede, mange av dem regner jeg nå som venner for livet.

Da Amazon bestemte seg for å flytte nettstedets hovedsete til Seattle i 2010, ble jeg i Storbritannia og fortsatte å jobbe med mine USA-baserte kolleger i en hverdag med en 8-timers tidsforskjell. Til slutt ble dette imidlertid uholdbart. Da jeg fikk sjansen til å bli med i Amateur Photographer i 2014, med sin utrolige arv fra 1884 og massivt respekterte posisjon i den britiske fotobransjen, var det ikke mulig for meg å avslå. Det var tross alt omtrent det eneste stedet hvor jeg fortsatt kunne produsere kameratester og objektivtester til noe nær samme standard.

Alle som i tidens løp har jobbet for DPReview var både fan av nettstedet og lidenskapelig opptatt av kameraer, fotografering og digital bildeteknologi. Vi gjorde også vårt ytterste for å være ytterst merkenøytrale, selv om dette vanligvis betydde å bli anklaget for partiskhet av fans fra alle kanter. Men til syvende og sist var målet alltid å gi leserne så mye detaljer og innsikt som mulig om kameraene og objektivene de kunne velge å kjøpe. Noe som ble stadig viktigere ettersom fysiske kamerabutikker forsvant (hovedsakelig drevet av Amazons satsing på nettsalg).

I løpet av min tid i selskapet var Amazon, det skal de ha, alltid villig til å gi DPReview den redaksjonelle uavhengigheten det krevde. Men dette passet heller aldri helt inn i Amazons generelle forretningsstrategi, som var å selge ting. Forsøk på å utvide satsningen, først ved å dekke smarttelefonkameraer, og deretter ved å lansere Amazons egen nettbutikk for kameraer, ble ingen suksess. Nylig slet det med å tilpasse seg et krympende marked, med mange færre nye kameraer som lanseres hvert år på grunn av sammenbruddet i kompaktkameramarkedet, sammen med forstyrrende faktorer som jordskjelvet i Fukushima i 2016, Covid-pandemien og påfølgende problemer med leverandørkjedene. Nå ser det ut til at dette har ført til nettstedets død.

Dette er ikke bare en stor skam, det viser også hvordan mange av ressursene vi tar for gitt på internett er kontrollert av noen få store teknologigiganter, som kan gi eller fjerne tilgang på en øyeblikks innskytelse. 

Det er helt og holdent opp til Amazon hva de velger å gjøre med innholdet de eier, men jeg er skuffet over at de virker innstilt på å fjerne innholdet i DPReview totalt. På et rent egoistisk nivå er det sju år av arbeidet mitt som blir kastet. Men mer generelt er det en skattekiste av informasjon som går tapt, og det er ikke noe annet som ligner det på internett. Ikke bare anmeldelsene, men også den omfattende produktdatabasen og, selvfølgelig, de enorme brukerforaene.

(Som en digresjon er det kanskje ingen overdrivelse å se dette som en nyttig påminnelse om hvor uklokt det er å stole på enhver tjenesteleverandør, det være seg Amazon, Apple eller Google, med sikkerhetskopiering av dine egne bilder og andre data. Selvfølgelig vil de være der for alltid – helt til de plutselig er borte.)

Til slutt, jeg er sikker på at mine tidligere kolleger vil bli like sjokkert og knust av nyhetene som nettstedets lesere ser ut til å være. Spesielt er jeg trist på vegne av min gamle venn Richard, som har vært på DPReview i over 15 år og sannsynligvis er den mest kunnskapsrike og respekterte kameratesteren i bransjen. Gitt muligheten og en mer sympatisk eier, er jeg sikker på at de nåværende ansatte ville ha mye ønsket å holde DPReview gående i ytterligere 25 år. Dessverre ser det imidlertid ut til at de ikke får sjansen.

 


Andy Westlake

har vært Amateur Photographers tekniske redaktør siden 2014, ansvarlig for tester av alt fra kameraer og objektiver til tilbehør og programvare. Før det var han DPReviews tekniske redaktør, og introduserte objektivtester på den nettsiden i 2008. Underveis har han tatt massevis av bilder med kameraer og objektiver av nesten alle tenkelige typer, merker og formater.