Dette er årets toppmodell fra Apple, og bare størrelsen (og det som følger med) skiller den fra iPhone 14 Pro. Sistnevnte har litt mindre skjerm med litt færre piksler, litt mindre batteri, litt dårligere batteritid og litt lavere pris. Ellers er de identiske, og kameraene er helt like.

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin.

Størrelse og vekt er nesten eksakt som fjorårs­modellen, iPhone 13 Pro Max. Med 240 gram og 160,7 x 77,6 x 7,9 mm størrelse er ‘14’ tung i lommen. Rammen er av rustfritt stål, og både front og bakside er dekket av solid Corning glass. Mobilen er vanntett etter IP68-standarden (støv- og vanntett inntil 6m i 30 minutter). Men så er dette også en ganske kompromissløs multimediemaskin.

Som stillbildekamera er iPhone 14 Pro Max klart bedre enn forgjengeren, ikke minst pga. større bildebrikker og høyere oppløsning på hovedkameraet. God tilgang på funksjoner som portrettsimulering (uskarp bakgrunn) og appen som gir lett tilgang til RAW-opptak og styring av eksponering og blender.

De siste årene har Apple fått skarp konkurranse, og flere konkurrenter har levert produkter med imponerende spesifikasjoner som støtte for 8K video, kamera med over 100 millioner piksler og superhurtig videofilm opp til nesten 1000 bilder/sek. Men i stedet for å gå samme vei med ekstreme spesifikasjoner, har Apple prioritert reelle egenskaper som praktisk bilde- og videokvalitet, lyd og gode skjermer.
 

Hovedkameraets 48Mp med «24mm» objektiv  kan også benyttes til det Apple markerer som 2x zoom. Da tas et utsnitt i full kvalitet fra 12 Mp.
 

Likevel er det ikke de revolusjonerende endringene som preger denne modellen. Det er de stadige trinnvise forbedringene i et balansert produkt der ingen egenskaper er dårlige, de fleste er meget bra, og flere er absolutt best i klassen.

Kameraene

For første gang kommer iPhone 14 Pro Max med hovedkamera der oppløsningen er 48 millioner piksler, mens bildevinkelen tilsvarer 24mm og f/1.8. Tidligere var hovedkameraet til Apples toppmodell på maks. 12 Mp. CMOS-brikken er også større enn tidligere, med en diagonal på ca. 13mm. Det er ikke mye mindre enn f.eks. Sonys RX100-serie (ca. 15,8mm), og større enn bl.a. legendariske kompaktkameraer som Canon Powershot G15 (9,5mm) og Samsung Galaxy S22 Ultra (12mm).

Ultravidvinkelen tilsvarer 13mm brennvidde på småbildeformat, og har fått en god faseregistrerende bildestabilisator, som er særlig effektiv ved videoopptak. Telefotokameraet har en bildevinkel tilsvarende 77mm med gode f/2.8 og optisk bildestabilisator. Detaljeringen er imponerende, særlig fra hovedkameraet på 24mm.

Stor bildebrikke betyr bedre lysfangst, og det ser vi tydelig på iPhone 14 Pro Max. I tillegg er Apples A16 Bionic-prosessoren etter uavhengige tester i dag den kraftigste mobilprosessoren på markedet. Mye datakraft og god lysfangst leverer sammen grunnlaget for høy bildekvalitet og ikke minst gode videoegenskaper.

Normalt leverer hovedkameraet filer på 12 Mp, men råfilene benytter alle de 48 millioner pikslene. Apple benevner det dessuten som  2x «zoom» når de rett og slett tar et utsnitt i 1:1 fra hovedkameraet – fremdeles 12 Mp, med bildevinkel tilsvarende 48mm, som et normalobjektiv. Telefotokameraet har også 12 Mp, en «77mm» f/2.8, eller ca. «3,2x zoom». Dessuten finner vi en «13mm» f/2.2, 12 Mp ultravidvinkel med 120° bildevinkel.

iPhone 14 Pro Max har et overraskende bra selfie-kamera, også det 12 Mp med «23mm» vidvinkel f/1.9. Alle kameraene har autofokus, og alle har optisk bildestabilisator unntatt ultravidvinkelen.

Med iPhone 14 Pro Max leverer Apple markedets beste mobilvideo til nå. Den store skjermen gjør opplevelsen enda litt bedre enn søstermodellen iPhone 14 Pro, men opptakene er de samme. Dynamikk, bildestabilisering, eksponering og detaljering er fremragende, mens fargegjengivelsen er eksemplarisk, særlig når vi benytter oss av muligheten til å ta opp med 10 bit Dolby HLG og ProRes (krever minst 256 GB minne), men da trenger du å gradere opptakene med tilpasset LUT-profil under etterbehandling.

Bilder og video

Alle, også selfiekameraet, støtter 4K video med 60p og filmatisk modus i 4K (24/30p). Det er unikt, og det fungerer mye bedre enn før. Også bokeh-simuleringen (portrettmodus) er finslepet og nå med mye bedre kvalitet. Av de rent fotografiske kvalitetene scorer iPhone 14 Pro Max på topp hos DxOMark både mht fargegjengivelse, realistisk skjermvisning og stabilisering. Det er også gode målinger på tele- og vidvinkelegenskaper, men ikke helt på topp. Det som trekker noe ned (i forhold til noen få toppkonkurrenter) er bildestøy under dårlige lysforhold.

Blant videoegenskapene er mobilen dessuten aller best på eksponering og autofokus. Det er ikke tilfeldig at stadig flere fotografer bruker iPhone også i profesjonelle videosammenhenger. Kombinasjonen av bildestabilisator, filmatisk modus, høy oppløsning og suveren bildegjengivelse, særlig med hovedkameraet, men også for en stor del med ultravidvinkelen, gjør iPhone 14 Pro Max attraktiv til seriøs videofotografering. Du har også mulighet til å bruke 10-bit HDR-opptak med filmatisk modus og Apple ProRes (høy kvalitet og store filer) i 4K. Dynamikken med etterbehandling er forbausende god, særlig med tanke på at det er en mobil.

Oppsummering

Kvalitet koster. Kanskje for mye. Men er du ute etter det beste fra mobilfoto, og video er viktig i tillegg til stillbilder, går du ikke feil med Apple iPhoto 14 Pro Max. Du vil garantert ofte legge det ‘ordentlige’ kameraet igjen hjemme.