Apple iPhone X

Pris: 11.000/12.700

Importør: Apple

5

Karakter

5 av 5

Pluss:

  • Høy bildekvalitet og gode detaljer
  • Portrettmodus med bokeh
  • Meget bra fargegjengivelse
  • Forbedret zoomfunksjon
  • Meget bra bildestabilisator

Minus:

  • Ikke overbevisende blitz
  • Dyr

Fotomag mener:

iPhone X vinner på betjening og ytelse i tillegg til de svært gode bilde- og videokvalitetene. Særlig stillbildene imponerer, og selv om ingen mobil kan måle seg med ‘ordentlige kameraer’ når det gjelder brukervennlighet, er det ingenting som slår å være online hele tiden.

[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 2- 2018, som du kan lese her.]

iPhone X ble lansert samtidig med iPhone 8, som vi testet i Fotomag nr. 1 - 2018, men kom i salg her i landet først en stund senere. iPhone X (X=ten/ti) bryter med de foregående generasjonene iPhone på flere måter. En ting er størrelsen – som toppmodell er den mindre enn iPhone 8 Plus, men skjermen er større. En annen ting er at skjermen nå dekker hele fronten – det er slutt på «sørgerendene» oppe og nede, og Hjem-knappen er borte. Vi kommer tilbake til det.

iPhone X har et to-kamerasystem ganske likt iPhone 8 Plus, med to 12 Mp kameraer. Vidvinkelkameraet er det samme med f/1.8 og optisk bildestabilisator. Men telefotokameraet er oppgradert. Her får du nå bedre lysåpning (f/2.4) og optisk bildestabilisator, mens frontkameraet også er videreutiklet med et 7 Mp kamera, f/2.2 og støtte for ansiktgjenkjenning og portrettmodus.

Borte er altså hjem-knappen og fingeravtrykkavlesning, mens iPhone X har fått en avansert tredimensjonal ansiktgjekjenning du kan benytte på samme måte for å slippe å taste inn kode. Siden iPhone X kom er de fleste apper med innlogging oppdatert til å støtte ansiktkameraet.

Skjermen er på 5,8″, litt større enn iPhone 8 Plus med 5,5″, og klart større enn iPhone 8 med 4,7″. Men der Apple hittil har benyttet IPS-teknologi er skjermen nå en OLED-skjerm, som gir dypere sort og bedre farger.  Det er første gang vi ser en OLED-skjerm helt uten fargestikk, og synsvinkelen er imponerende. Det er rett og slett en helt fantastisk skjerm.

Skjermen støtter HDR-visning og har fått høyere oppløsning på 458 ppt (mot 401) og ca. 21:10 format mot 16:9. Det betyr større skjermbilde når du ser filmer som er bredere enn 16:9. Skjermen går helt ut i kanten, men ikke over kanten som f.eks. hos Samsung. 

Ansiktgjenkjenningen var mye enklere enn vi fryktet til å begynne med. Og den virker helt perfekt. Du registrerer ansiktet ditt og vrir det etter anvisning slik at kameraet registrerer det fra alle kanter. Deretter vil mobilen åpne seg så fort du vender ansiktet mot skjermen. 

Sikkerhetseksperter som ble konfrontert med at to eneggede tvillinger klarte å åpne den andres iPhone X, sier at det er så ekstremt sjelden at sikkerhetsrisiko med koder eller fingeravtrykk er vesentlig større. I tillegg går det mye raskere å åpne mobilen, og det er slutt på problemer med våre fingre, smuss på hjem-knappen osv. 

Ansiktkameraet gjenkjenner denne anmelderen umiddelbart, både med og uten briller, med og uten lue og selv i nesten mørke. En bonus er også at nå kan frontkameraet benyttes i portrettmodus (simulerer liten dybdeskarphet) med «portrettlyssetting» som effekt.

IMG_5068_iPhone X_ISO 20_1-1700 sec at f - 1,8.jpg

Design

Mens skjermen er større, er selve mobilen ca. 7 mm smalere, 15 mm lavere og 0,2mm tykkere enn iPhone 8 Plus. Samtidig er vekten redusert med 28 gram til 174 gram. Det betyr faktisk en forskjell om du vil ha mobilen i brystlommen eller jakkelommen, for ikke å snakke om baklommen eller håndvesken. 

Med bare en liten flik øverst på skjermen til kamera og telefonhøyttaler, må du lære noen nye gester for å betjene mobilen, men det går fort. Både forsiden og baksiden er av glass og iPhone X kan som iPhone 8 lades trådløst.

I bruk

Vi fotografer lærer fort at en smartmobil er en kombinasjon av maskinvare og den programvaren du ønsker å bruke. Du kan selvsagt bruke iPhone X som den er, og fotografere og filme bare med den medfølgende kamera-appen. Det kan bli riktig bra, men du utnytter ikke alle mobilens muligheter, f.eks. RAW-opptak.

IMG_5067_iPhone X_ISO 20_1-1100 sec at f - 1,8.jpgDu trenger fremdeles en ekstra app for virkelig å utnytte iPhone 8 Plus’ kamera. Den innebygde appen slipper ikke helt «hestene løs», men utvalget av både gratis og betalte apper er jo stort for iOS. Dette gjelder like mye for videoopptak.

Men det finnes nok av andre apper som både lar deg stille inn kameraet manuelt, og ta bilder i RAW-format. Eksempler er Adobe Lightroom, Halide og ProCAM.
Derimot kan du med standard kamera-app stille inn videoopptak til 4K opp til 60 bps, og sakte film i Full HD.

Stillbilder

Er iPhone X bedre som kamera enn iPhone 8 Plus? Svaret er ja, men forskjellene er ikke veldig store. Det er først og fremst det nye tele-kameraet med f/2.4 lysåpning og optisk bildestabilisator som gjør at portrettbilder og bilder tatt i teleposisjon blir bedre. De blir skarpere, og ikke minst får de mindre bildestøy, både fordi lysåpningen er bedre, og fordi bildestabilisatoren tillater kameraet å bruke lavere ISO og lengre eksponeringstider.

IMG_5201_iPhone X_ISO 50_1-60 sec at f - 2,8.jpg

iPhone X’ portrettfunksjon kan også brukes til å gi inntrykk av liten dybdeskarphet, og resultatet er ganske bra, om ikke perfekt.

IMG_E5201_iPhone X_ISO 50_1-60 sec at f - 2,8.jpg

Apples portrett-funksjon er også blitt bedre. Den simulerer kort dybdeskarphet ved å blande et skarpt forgrunnsbilde med et uskarpt bakgrunnsbilde. iPhone X gir ofte ganske overbevisende uskarphetsområder og vakker bokeh, men enkelte ganger er ikke algoritmene smarte nok, og overgangene kan bli synlige. Dette skjer likevel ikke så ofte som før. Som nevnt har også frontkameraet portrettmodus, men med ett kamera som er enklere, er det heller ikke like overbevisende. Eksponering og farger er imponerende bra, selv i svakt lys. Den innebygde blitzen bør reserveres til innfyllingslys – bilder belyst bare med blitz blir rett og slett fæle.

Video

Som med iPhone 8 Plus er videoegenskapene også av høy klasse. Særlig er vi imponert over bildestabilisatoren, men også her kan det gå galt. Apple blander optisk og elektronisk bildestabilisator og noen ganger får du en irriterende gele-effekt når kameraet prøver å kompensere for bevegelse. Likevel – iPhone X gir mer enn brukbar video, både Full HD og 4K. God nok til at den brukes i mange profesjonelle sammenhenger, så lenge du har tilstrekkelig lys.

Konklusjon

iPhone X er et godt skritt fremover for Apple og mer enn bra nok til å holde Apple-brukere unna fristelsene fra Android. Etter nesten alle fotografiske kriterier er iPhone X bedre eller like bra som noen av konkurrentene vi har testet. Den er dyr, den er lekker, den er utrolig kjapp og tar fantastiske bilder.

iPhoneX_DxoMark.jpg

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 2 - 2018.]

Fotomag 2018-02 Forside.jpg