Profoto B10

Pris: 16.875,-

Importør: Profoto

Fotomag mener:

En særdeles kompakt og kraftig batteridrevet blitz som også fungerer godt til videoopptak og som studiolampe. Pluss for app-styring og rikt utvalg reflektorer.

[Dette er en kortversjon av testen i Fotomag nr. 5- 2018, som du kan lese her.]

Den norske fotografen Frøydis Geithus har arbeidet med lampen i vel et halvt år på oppdrag fra Profoto. Hun er begeistret for alle mulighetene lampen gir og ikke minst vekten. På Photokina fortalte manager director Johan Wiberg ved Profoto, at lampen er utviklet etter profesjonelle fotografers ønsker. Utfordringen var å lage den så kompakt som mulig. «Kravet» var at den ikke fikk veie mer enn 1.500 g. Samtidig måtte blitzen være så kraftig at den dekket de flestes  behov ved utendørs fotografering. 

Mange fotografer kombinerer stillfoto med videopptak. Derfor laget vi en lampe med LED-lys som kan variere fra 3000 til 6500 grader Kelvin, forteller Wiberg med en viss stolthet. – Vi følger utviklingen og ønskene til alle bildeskapere, avslutter en Photokinatravel Johan Wiberg.

Frøydis-med-utstyr-715.jpg

Frøydis Geithus er blant de fotografene som har fått prøve ut Profoto B10 både til stillbilder og video. Her i arbeid med den håndholdte lampen. 

Ta med studioet ut!

Dette er en studiolampe som er beregnet for utebruk. Batteriet er lite og føyer seg inn som en del av lampen. Imidlertid er ladekontakten festet slik at batteriet lades fortløpende under bruk, dersom du er et sted du har strømtilgang. Ellers er et reservebatteri alltid godt å ha, selv om du har «mye» strøm pr batteri.

En rekke reflektorer kan festes til lampen, og gir deg den modulasjonen du ønsker. 

Vi prøvde lampens blitzmuligheter både som utfylling og modelleringslys i dagslys og etter mørkets frembrudd. Vi  fant oss godt til rette med lampen. Som «fill inn light» i for eksempel motlys var den ideell med sin mulighet til trinnløs styrkeinnstilling.

Aurlandsfjellet.jpg

Det endelige resultatet fra settingen over. Foto: © Frøydis Geithus.

Lysmaling

Høydepunktet var seansen med «maling med lys». Kombinasjonen Profoto B10 og Olympus Live Composite  lot oss leke med lys i ordets beste betydning. Her kan en profesjonell fotograf leke og attpå til ta betalt for det! 

Det eneste vi savnet var en skjerming, slik at lyset ikke traff objektivet. Vi løste det med å lage en sylinder av sort papp festet med tape.

Trådløs med app

Derved konstaterer vi at tiden med tunge aggregater med tilhørende både store og tunge blitzer er historie. En Profoto B10 får du plass til fotobaggen. Du kan også få kjøpt sett med to lamper. De leveres i en smart liten ryggsekk, med plass til ekstra batterier, ladere og stativfester. De siste er også godt egnet som håndgrep, hvis du foretrekke å holde lampen i hånden. 
På tampen tar vi med at enheten kan styres fra din mobil når du har lastet ned Smart Connectivity Profoto app.

PS: Du kan selvfølgelig også bruke Profoto B10 innendørs!

[Les flere tester og artikler i Fotomag nr. 5 - 2018.]

FM5-2018_3_side1_400px.jpg