For det er selvsagt EOS R5 som er grunnlaget for nye EOS R5 C. Sett forfra er det lite som skiller dem. Og de leverer begge stillbilder på 45 megapiklser, samt 8K video. Så hvorfor et helt nytt kamera med Cinema EOS-betegnelsen?

EOS-R5_+EOS-R5-C.jpgIkke mye som skiller nye Canon Cinema EOS R5 C fra den velkjente EOS R5. Men det er utenpå, og bare foran.

EOS R5 åpnet opp muligheten for 8K video og oversamplet 4K-opptak på EOS R-plattformen, men det har også sine begrensninger. Én ting er at du kan skyte 8K video, en annen ting er varmgang ved lange opptak. Med EOS R5 C er den begrensningen borte, mens stillbildeegenskapene er nesten de samme. Nesten, fordi bl.a. bildestabilisator i kameraet er borte. Canon har som kjent også EOS C70, det første Cinema EOS-kameraet med RF-fatning. Men her er det flere forskjeller, og EOS C70 vil ha sine egne foretrukne brukere blant det dedikerte videofolket.

EOS R5 C TOP.jpg

På toppen av EOS R5 C ser vi klare forskjeller fra EOS R5, ikke minst den store ‘hybridbryteren’ helt til venstre, der du tydelig velger enten stillbilder eller video.

Dette er EOS R5 C

Som medlem av Cinema EOS-serien er det åpenbart et kamera for hybridfotografer som prioriterer video, men som også trenger et profesjonelt verktøy for stillbilder. Men det er også et kamera for filmskapere som er ute etter de samme imponerende 8K-opptakene som med EOS R5, og oversamplede 4K-opptak, men med stabile og driftssikre egenskaper for langtidsopptak. I tillegg har EOS R5 C en hel del spesifikke egenskaper for video- og filmkreatører, og som Canon sier, det beste fra begge verdener. Kameraet er nærmest to kameraer i ett – CInema EOS-delen og EOS R-delen er godt atskilt når du bruker det.

EOS R5 C Timecode BEAUTY.jpg

Det er flere steder du kan se at EOS R5 C er innrettet hovedsaklig på videoopptak. Utgang for tidskodesignal muliggjør integrering med flere kameraer i sann tid, og både 8K/60p og 4K/120p opptak.

Cinema EOS-delen. Når du setter ‘hybridbryteren’ på topen av kamerats venstre side til VIDEO, får du et eget sett menyer som du vil kjenne igjen fra Cinema EOS-verdenen. Blant de unike egenskapene er muligheten til å ta opp i Cinema RAW Light-format eller XF-AVC. Du har også støtte for ‘Look files’ med 3D LUTs (Look-Up Table). Dette betyr at du kan skape dine egne tone- og fargepreg i kameraet og hente dem opp senere. EOS R5 C har også bølgeform-monitor og ‘falske farger’, med større kontroll over eksponering, farger og toner under selve opptaket. Dessuten er kameraet utstyrt med støtte for PQ / HLG (Perceptive Quantizer / Hybrid Log Gamma) og Canon Log 3 – ikke-lineære tonekurver for større dynamikk fra opptak til redigert video. Desuten får du tilgang til Canons iTR AF autofokus med sporing), og øye-AF med ansiktfokusering.

EOS R5 C BCK.jpgEOS R5 C har hele 13 funksjonsknapper, som alle er nummererte, og kan tildeles ulike videoegenskaper.

Kamerahuset er som man ser av bildene en god del dypere enn EOS R5. Den ekstra dybden gir plass til en stillegående kjølevifte, og kjølesystemet er adskilt fra elektronikken slik at EOS R5 C er like motstandsdyktig mot fuktighet og støb som EOS R5. 8K video med 30 bilderuter i sekundet kan lagres internt, mens 8K med 60p RAW krever ekstern strømforsyning. Med 4K/120p kan du ta opp høyoppløst saktefilm. Selv om det ikke er en fysisk bildestabilisator internt i kameraet, har EOS R5 C elektronisk bildestabilisering som kan kombineres med IS i objektivene. Da beskjæres imidlertid bildet med en faktor på ca. 1,1x. Støtte for flere opptaksformater enn EOS R5, og for anamorfe objektiver som trykker sammen pikslene sideveis, kombinert med tilsvarende forhåndsvisning på skjermen. ("Squeeze/desqueeze").

EOS R-delen. Men EOS R5 C er også et stillbildekamera. Du mister altså den innebygde bildestabilisatoren, men Canon har jo en rekke IS-objektiver. Det er det samme 45 MP-kameraet som leverer opp til 20 bilder/sek. som EOS R5, med inntil ISO 51.200, og valg mellom RAW, C-RAW og HEIF-format i tillegg til JPEG. Det har støtte for timelapse-foto og benytter DUal Pixel CMOS AF II med støtte for å spore dyr. 

EOS R5 C RF2470F2.8L XLRadapter MIC FSL.jpg

Du kan også bruke Tascam CA-XLR 2d Audio XLR-adapter med støtte for to-kanals mikrofon.

Endelig har kameraet den samme flerfunksjons tilbehørsskoen som EOS R5, R3 og videokameraet XF605. Canon EOS R5 C ventes i salg i mars/april og vil koste ca. 55.300 kroner. Du kan lese mer om Canons nye hybridkamera på Canon.no.