[12. mars 2021]: I kjølvannet av nominasjonene til Årets Bilde dukker igjen opp diskusjonen om kvinners plass i fotojournalistikken. Dette skjer samtidig som Marte Christensen er nyvalgt leder av Pressefotografenes Klubb. Bare tre av 24 nominerte til den høythengende prisen er kvinner, skriver hun i et debattinnlegg i fagbladet Journalisten.

«Journalistikk skal informere om maktmisbruk og skjevheter i alle deler av samfunnet. Men de fast ansatte fotografene som retter kameraene sine mot dette, er en like homogen gruppe som topplederne i næringslivet: Rundt 80 prosent er hvite menn. Hvordan påvirker det bildene vi ser i media?» skriver hun.

Fotomag har spurt den nyvalgte lederen om hva som skal til for at temaet om kvinner i fotojournalistikken ikke bare henvises til festtaler rundt 8. mars og Årets Bilde?

– Vi må ha det langt fremme i pannebrasken hver dag, sier hun, og fortsetter:

– Kvinner som vil opp og frem i yrket må få plass og ta plass. Fotosjefer må være bevisste på at de bruker både kvinnelige og mannlige frilansere, slik at sjansene for at de kan gjennomføre målet sitt med å ansette flere kvinnelige fotografer i fast stilling øker. Vi i pk kan løfte debatten og være med å gjøre den dyp og vid. Det  er spennende og jeg tror vi kommer til å bli klokere av det.

Utdelingen av Årets Bilde strømmes i år live. Her kan du se prisutdelingen direkte.
 

(Oppdatert 12.3.2021 med ny lenke til direkteoverføringen)