Før høsten ennå er skikkelig i gang har vi allerede fått en lang rekke nyheter, som viser at kameraindustrien er på full fart inn i julesalget. I tillegg til spennende objektivnyheter og sterke mobilprodukter, har vi fått en rekke kameraer fra alle de store produsentene, og noen av de litt mindre.

Enda mens sommeren varmet oss kom lansering av det kompakte Nikon Z 30, minste medlem av Z-systemet og i DX-format, eller APS-C, som mange sier. Uten søker og med vribar skjerm er Z 30 tydelig rettet mot vloggere og andre som lager korte videoer, der innholdet er viktigere enn imponerende teknikk. Nikon har to andre Z-kameraer i DX-format med søker, Z 50 og Z fc, men Z 30 er like mye et stillbildekamera for den som ikke er opptatt av søkeren. Spørsmålet er: faller Nikon Z 30 mellom flere stoler, eller treffer de et stort nok marked? Kan det ta opp kampen med Sony ZV-E10 og Fujifilm X-S10 i dette segmentet?

September startet med Hasselblad X2D 100c, et ambisiøst speilløst feinschmecker-kamera i «mellomformat» som åpenbart skal konkurrere direkte med Fujifilm GFX 100S. 100 megapiksler, effektiv bildestabilisator, vippeskjerm og sentrallukker i objektivene skal friste de profesjonelle med høye krav. Et lekkert kamera som vi snart vil publisere vår test på. 

Ikke lenge etter kom Fujifilm med X-H2, det mest høyoppløste kameraet i APS-C-format så langt med 40 Mp bildebrikke og støtte for 8K video. X-H2 er på alle måter den litt mer langsomme men høyoppøste fetteren til det hyperraske X-H2S, som kom før sommeren. Med disse to nyhetene manifesterer Fujifilm seg som den ledende produsenten av kameraer og system for APS-C-formatet, og legger sterkt press på konkurrentene.

@@@