I dag er den kinesiske droneprodusenten DJI majoritetseier i Hasselblad, men utvikling og produksjon er fortsatt drevet fra Göteborg. Nå er det gått mer enn 50 år siden Hasselblad ble ikonisk da astronauten Neil Armstrong fotograferte det første menneskelige fotavtrykk på månen med et Hasselblad-kamera 21. juli 1969. 

Denne artikkelen ble først publisert i Fotomag magasin, nr. 7 - 2022, der du kan lese hele testen og se flere bilder.

Det vil være en kraftig overdrivelse å hevde at Hasselblad mestret overgangen fra filmbasert fotografi til digitalfoto uten problemer. Siden starten i 1948 var Hasselblad synonymt med 6x6-format film, med egen fatning og utskiftbar optikk fra Carl Zeiss. Allerede midt på 1980-tallet begynte imidlertid Hasselblad å utforske digital bildeteknologi, men da med sitt digitale telefotosystem, rettet mot bildebyråer og store mediebedrifter.

B0000468_1-750 sec at f - 2,5_ ISO 3200_XCD 55V_.jpg

Lysfølsomheten til CMOS-brikken hos Hasselblad X2D 100C er imponerende, det samme gjelder dynamikk og fargegjengivelse. Selv undereksponerte bilder kan ytes rettferdighet, enten bildet er tatt med ISO 100 eller ISO 3200 (som her). Bildestabilisatoren sikrer skarpe frihåndsbilder på lengre lukkertider.

Denne satsningen var en rask suksess, men det buttet imot da blant annet Nikon kastet seg inn i det digitale telefoto-markedet midt på 1990-tallet. De svenske eierne solgte seg ut til et nederlandsk-britisk konsortium som la ned telefotoprosjektet, men heller ikke de tjente særlig penger.  

right-view-x2d-xcd-55v-display-70.jpgKamerakroppen til Hasselblad X2D 100C er slank, og har fått en vippbar skjerm, som gjør kameraet bedre tilpasset studiobruk.  Vi fant ergonomien mye bedre enn med forgjengeren X1D.

Da Hasselblad i 2002 lanserte sitt H-system med autofokus og utskiftbare bakstykker var muligheten for digitalfoto bygget inn i konseptet. H-objektivene ble produsert av Fujifilm i Japan, men konstruert av Hasselblad i Sverige. Året etter ble Hasselblad solgt til det Hongkong-baserte Shriro Group, som fusjonerte Hasselblad med det danske selskapet Imacon, særlig kjent for sine profesjonelle skannere og bakstykker. Fra da konsentrerte selskapet seg om digital teknologi, og i 2016 avslørte Hasselblad sin fulldigitale satsning: det speilløse X-systemet, med XCD-fatningen og kameraet X1D-50C. Det lagde vi en minitest på i vår første årgang, i Fotomag 2 - 2016.

B0000556_1-55 sec at f - 4,0_ ISO 3200_XCD 55V_.jpg

Det er åpenbart at Hasselblad utfordrer Fujifilm GFX 100S, og selve kamerahuset er ikke mye dyrere. Hasselblad mangler støtte for video, men teknologien i kameraet  er sannsynligvis mulig å oppgradere med videoegenskaper en gang i fremtiden. Hvis markedet og Hasselblad ønsker det.

 

Nå er tredje generasjon heldigitale Hasselblad-kamera her, etter at X1D II 50C avløste den første i 2019. Og med X2D 100C er forandringene betydelige.

Hasselblad X2D 100C

Kameraet er konstruert etter de samme prinsippene som de foregående: et kompakt hus av aluminium med værbeskyttelse og design som skiller seg lite fra de foregående, bortsett fra at fargen er svart.

top-view-x2d-xcd-55v-display-70.jpg

Et svært ryddig brukergrensesnitt med en stor info-skjerm (i farger!), utmerket håndgrep og en stor og tydelig elektronisk søker preger Hasselblad X2D 100C. Vi liker også den minimalistiske menybetjeningen, som minner en hel del om Leicas grensesnitt.

Som navnet indikerer har kameraet fått en ny 100 Mp CMOS-brikke, med opptaksformat ca. 33 x 44 mm. Det er sannsynligvis den samme som sitter i Fujifilm GFX 100S. Hasselblad hevder at dynamikken er opp til 15 trinn, og bildebrikken har stabilisering på inntil 7 lukkertrinn i 5 akser, og at det er det mest kompakte mellomformatkameraet med denne egenskapen.

Den 3,6" store berøringsskjermen er hengslet, og kan settes i 40° til 70° vinkel. Menyene er oversiktlige og minner om Leicas filosofi med enkelt tilgang til de viktigste funksjonene for bevisste fotografer.

B0000513_1-950 sec at f - 2,5_ ISO 3200_XCD 38V_.jpg

Søkeren har fått en formidabel oppgradering, og er nå en 5,76 millioner punkter OLED med hele 1x forstørrelse. Filene lagres som Hasselblad 3FR RAW eller JPEG, på CFexpress type B minnekort, eller internt, der Hasselblad har spandert hele 1 Terabyte SSD-lagring med kapasitet godt over 4000 RAW-bilder. Kameraet støtter bare stillbilder, men høyttaler- og mikrofonåpninger på forsiden gjorde oss nysgjerrige på om videostøtte kan komme en gang i fremtiden. Autofokusen er betydelig forbedret. Med hybrid fase- og kontrastfokus og de nye objektivene skal AF være 3x raskere enn forgjengeren. Men AF-funksjonene er enkle, du har ikke øyefokus, objektgjenkjenning og slikt.

B0000477_1-11 sec at f - 3,4_ ISO 3200_XCD 38V_.jpg

Hasselblad X2D 100C er et rent stillbildekamera, med de moderne egenskapene vi er blitt vant til: berøringsskjerm, bildestabilisator på bildebrikken, og rask fasefokus. I tillegg har du tilgang til Hasselblads fremragende XCD objektivserie med sentrallukker, som er like anvendelig i studio som i felten, med bl.a. blitzsynkronisering inntil 1/4000 sek.

Toppen har fått et stort 1" display og utløserknappen en tydelig orange farge. Vi har også rukket å teste to av de nye objektivene, XCD 2,5/38V og XCD 2,5/55V, og kommer tilbake til disse i en egen test.

Hasselblad X2D fremstår svært attraktivt, prisen er ikke avskrekkende for et profesjonelt Hasselblad-kamera, og både egenskaper og betjening er imponerende bra. 

Ytelse og bildekvalitet

Et digitalt mellomformat er ingen konkurrent til action- og sportskameraer i fullformat. Men ytelsen er bedre enn vi trodde, og bildekvaliteten er i en annen klasse. 

Optikkpsd.jpg

Sammen med X2D 100C har Hasselbland lansert tre nye objektiver, 90mm, 55mm og 38mm, alle med f/2.5 lysåpning og sentrallukker. Objektivene er kompakte og innbyr til fotografering på gaten og i naturen, eller på reise.

Kameraet spurter av gårde med inntil 3,3 bps i 14-bit, så noe actionkamera er det ikke. Alle XCD-objektivene har sentrallukker og synkroniserer blitz inntil 1/4000 sek med mekanisk lukker. Du har også en elektronisk lukker, inntil 1/6000 sek, men den kan ikke brukes med blitz. Hasselblad X2D støtter Nikon-blitzer, og Profoto med Nikon-grensesnitt. Lukkeren, både den mekaniske og elektroniske, er nesten ikke hørbar.

Filkvaliteten gir oss hakeslipp, akkurat som med Fujifilm GFX 100S. Både dybde, farger og skarphet er på et høyt nivå, og filene tåler mye justering av skyggepartier. Støtten for kompakte blitzer fra Nikon og Profoto gjør kameraet godt egnet til oppdrag utenfor studio. I tospann med appen Phocus Mobile 2 er Hasselblad X2D 100C også en mobil profesjonell løsning med stort kvalitetspotensial.  

B0000483_1-115 sec at f - 8,0_ ISO 3200_XCD 38V_.jpg

Men ønsker du også videomuligheter, er ikke dette kameraet. Da er Fujifilm GFX100S et alternativ, det falller også noe rimeligere i pris. For den rene stillbildefotografen derimot, som stiller store krav til kvalitet og mobilitet, er Hasselblad X2D et attraktivt valg.

Fakta.jpg