Importør:

Mac Pro og ny proffskjerm

Til høsten kommer en helt ny Mac Pro, heftigere enn noensinne. Heftig er også prisen. Det er en helt ny konstruksjon fra bunnen, med en high-tech design i stål og aluminium, som gir enkel tilgang til oppgraderinger. Nye Mac Pro blir levert med 8- til 28-kjerners Intel Xeon W-prosessorer, og opp til heftige 1,5 terabyte arbeidsminne fordelt på 12 minnekortplasser. Maskinen har plass til hele 8 PCI Express utvidelseskort, bl.a. et utvalg ekstremt kraftige skjermkort. Internt støtter nye Mac Pro inntil 4 TB SSD-minne, og med to USB 3- og to kombinerte Thunderbolt 3/USB-C-porter som standard er det god plass til ekstern lagring. Om ikke det er nok, har Mac Pro også to ytterligere Thunderbolt 3-porter på toppen av kassen. Den heftige maskinen veier hele 18 kg, og har støtte for å sette på hjul og et innebygd håndtak.

Apple_Mac-Pro-Display-Pro_Display-Pro-Workflow_060319.jpgNye Mac Pro med Apple Pro Display XDR er bygget for å takle de tyngste videoredigeringsoppgavene.

Denne maskinen er bygget for rå ytelse, og den rå prisen ventes å starte på ca. 60.000 kroner. Skal du tjene penger på å bruke denne maskinen, tipper vi du bør fakturere store summer for avansert videoredigering, 3D-videoproduksjon eller avansert bildeproduksjon. Hvor mye en fullt utbygget Mac Pro med de kraftigste kortene og fullt minne for videoredigering koster, tør vi ikke gjette på. Og du må selvsagt ha en skikkelig skjerm til en sånn maskin. Derfor lanserer Apple også den nye Apple Pro Display XDR på 32" med 6K Retina-oppløsning.

Apple_Mac-Pro-Display-Pro_Display-Pro-Swivel-Screen_060319.gifApple Pro Display XDR med Pro Stand stativ kan benyttes både horisontalt og vertikalt.

Dette er en skjerm som har god plass til paletter og verktøy samtidig med at 4K video kan kjøres i full størrelse uten beskjæring. Lysstyrken og betraktningsvinkelen skal være imponerende, det samme med dynamikken. Betegnelsen XDR er i Apple-lingo en måte å beskrive at skjermen går utenpå HDR, med "Extreme Dynamic Range". Skjermen har 10-bits fargedybde og P3 fargegamut. Men så må du også ut med fra ca. 50.000 kroner for selve skjermen. I tillegg må du ha stativ eller veggoppheng. Apple leverer også stativet "Pro Stand" til rundt 10.000 kroner (!), som bl.a. lar deg snurre skjermen rundt fra horisontalt til vertikal visning.

Ny iOS 13 og eget iPadOS

Til høsten fornyes også operativsystemet til iPhone, og oppgraderingen til iOS 13 blir som vanlig gratis. Har du en relativt ny iPhone (iPhone 6s og nyere) vil du kunne glede deg over bedre batteritid, nytt "nattmodus" som vil fremheve bilder, nye bilde- og kamerafunksjoner og at appene blir opp til 60 prosent mindre.

Apple-ios-13-photos-screen-iphone-xs-06032019.jpg

Nytt mørk modus med enklere navigering i bildearkivet kommer i iOS 13.

Bilderedigering blir enklere og kraftigere, og nå kan også videoredigering gjøres på mobilen. Med raske sveiper kan effekter forsterkes eller reduseres, og de fleste kreative mulighetene kan også brukes til videoredigering i Bilder-appen. Du kan bl.a. både rotere og beskjære videoer.

Apple-ios-13-portrait-screen-iphone-xs-06032019.jpg

Portrett-modusen i kamera-appen har forbedringer

De som utnytter portrett-funksjonen i kamera-appen vil finne viktige forbedringer. Denne funksjonen er aller mest nyttig med iPhone-utgavene med to kameraer. Portrettlys-effekten kan nå justeres for både posisjon og intensitet. Du kan lyssette og jevne ut ansiktstrekk som i et studio, og skarpe opp øynene, samtidig som bakgrunnen kan holdes uskarp.

Apple_iPadOS_Today-View-Dark-Mode_060319.jpgOgså iPad får en mørk modus, og nå blir operativsystemet adskilt fra mobilen.

Mens iPhone-brukere kan glede seg til iOS 13, er det nye tider for iPad-brukerne. Fra neste versjon har operativsystemet fått navnet iPadOS, og det er mer enn navnet som er nytt. Nå blir det enda lettere å jobbe mot server og eksterne lagringsenheter, iPad begynner å ligne mer på en bærbar Mac i bruksområder. Apper kan fordeles i flere vinduer, eller "spaces", og du navigerer lett blant disse med fiingertuppen eller med Apple Pencil.

Apple-macOS-Catalina-sidecar-tethered-woman-drawing-06032019.jpg

iPad blir nå et godt alternativ som ekstraskjerm for din Mac.

Nå blir det også direkte støtte for å bruke iPad som en ekstraskjerm til din Mac (krever neste Mac OS Catalina). Du kan bl.a. benytte iPad med Apple Pencil som tegnebrett trådløst koblet til Mac-en og både tegne og redigere bilder med programmer som støtter denne arbeidsmåten. iPad får også de nye funksjonene for bilde- og videoredigering Bilder, men i tillegg vil de forbedrede filbehandlingsegenskapene øke nytten av iPad som en mini-laptop. Sikkerheten blir bedre, Apple er åpenbart lystne på å få flere til å satse på iPad som et seriøst jobbverktøy. For foto- og videofolket er det også verd å nevne at iPad OS ytterligere gjør AR (augmented reality, eller utvidet virkelighet) mer spennende.

Mac OS Catalina og tvOS

Om iPad nærmer seg en "ekte laptop" i funksjon, så viser forhåndsinformasjonen om høstens oppdatering av Mac OS at Mac-operativsystemet også nærmer seg iPad. Først og fremst er det måten du kan bruke en iPad som "Sidecar"-enhet til Mac-en det handler om, som nevnt over. Dette gir enda bedre muligheter til å jobbe med bildebehandling, illustrasjon og videoredigering og å legge inn merknader og rettelser i både tekst, layouter og grafikk. Hvis iPaden har en Apple Pencil, kan du tegne eller pensle på iPad-skjermen og umiddelbart se resultatet på Mac-skjermen. Du kan selvsagt også bruke fingeren på iPad-skjermen, og koble de to enhetene trådløst. 

Apple-previews-macOS-Catalina-sidecar-with-iPad-Pro-06032019.jpg

Med Sidecar-funksjonen i Mac OS Catalina kan du utvide skrivebordet på en Mac-skjerm til å omfatte også en iPad ved siden av.

Slike muligheter har også eksistert tidligere, men med tredjepartsprogrammer som ikke har vært direkte integrert i operativsystemet. Vår erfaring er at de fungerer, men ikke helt sømløst, og vi er spente på om Apple kan virkeliggjøre ambisjonene om å levere en bærbar kreativ toskjerm-løsning for Mac og iPad med denne funksjonen.

Mac OS Catalina åpner også for bedre støtte for tilgjengelighet, slik at brukere som ikke så lett kan bruke tastatur og mus, også får tilgang til interaktive funksjoner og kreative muligheter. Både Mac, iPhone og iPad blir stemmestyrte (men hvor godt det fungerer på norsk gjenstår å se), men også andre hjelpemidler skal gjøre bruken enklere for dem som trenger mer tilpasning. Mac OS Catalina får også sterkere sikkerhetsfunksjoner, og Apple går lenger i å skjerme brukerdata fra tjenestetilbydere, inkludert Apple selv. 

Den mest interessante tilnærmingen mellom Mac og iPad er kanskje likevel nye utviklingsverktøy som gjør det lett, raskt og billig å overføre iPad-apper til Mac OS.Det finnes over en million iPad-apper, og fra høsten mener Apple at Mac-brukerne vil få en strøm av nye og kjente apper fra iPad tilgjengelige på Mac-enes større skjermer.

Apple-previews-macOS-Catalina-Photos-screen-06032019.jpgBilder-appen i Mac OS Catalina.

Bedre navigering i Bilder-appen kommer også til Mac OS, sammen med oppdateringer og økte sikkerhetsfunksjoner i Mail, som muligheten til å fjerne abonnementer fra kommersielle e-postlister og blokkere e-poster fra bestemte avsendere.

Apple TV blir også ivaretatt med en oppdatering av tvOS til versjon 13. tvOS 13 øker mulighetene til Apple TV 4K (og Apple TV HD) for å tjene som en personlig underholdningssentral, med TV-programmer, filmer, musikk og spill. Du vil da kunne brke spillkontroller for Xbox og PlayStation på Apple TV, og få del i Apples nye TV-app med Apple TV+, Apples varslede videoabonnementstjeneste.

Apple tvOS 13 blir tilgjengelig i høst som en gratis oppdatering for alle med en Apple TV 4K eller Apple TV HD-enhet, det vil i praksis si Apple TV-enheter av 4. og 5. generasjon (lansert september 2015 eller senere).

Mer informasjon om de nye Apple-produktene finner du på Apples hjemmesider.