[OPPDATERT MED LENKE TIL BESTILLING AV FESTIVALPASS] 

«Mer enn noen gang trenger vi fotografene som skildrer verden, slik den er, uten bruk av KI, ChatGPT eller bildeverktøyet DALL-E. De fotografene som skildrer, uten å manipulere i etterkant, men som er troverdige sannhetsvitner.» 

Slik beskriver festivalsjef Bringedal sin motivasjon for å «gjenåpne» Dokfoto. Han har vært fast ansatt fotograf i 50 år, først i Adresseavisen, og i mer enn 30 år i VG, til han gikk av med pensjon.  

 

Terje Bringedal på jobb i Bangladesh. Foto:Shahadath Hosaini

 

Til årets festival har han blant annet hentet den palestinske fotojournalisten Motaz Azaiza, som i 108 dager var tett på krigen i Gaza, og fortalte gjennom sine fotografier og engelskspråklige videoer om en humanitær katastrofe. 

I slutten av mai kommer han til festivalen Dokfoto i Oslo for å fortelle om sine sterke opplevelser.   

I flere år arrangerte Bringedal Dokfestivalen alene, og dekket underskudd av egen lomme. 

– Det har jeg ikke anledning til som pensjonist, så jeg satser på å fri til de større mediebedriftene. 

– De må kjenne sin besøkelsestid når jeg nå klarer å få Azaiza til Norge, det har ingen andre klart, sier han til fagbladet Journalisten

Hittil har han fått støtte fra Fritt Ord, men mangler fremdeles halvparten av det han trenger for å gjennomføre Dokfoto ubeskåret. 

Flere store navn 

Listen over fotografer som kommer til Dokfoto er imponerende, og vitner om Bringedals store nettverk gjennom mange år som fotojournalist. 

 

Myriam Boulos: Self Portrait Dead End Lebanon 2019

 

Foruten Motaz Azaiza  har Magnum-fotografen Myriam Boulos tilsagt sitt nærvær. Hun bor og jobber i Libanon og skildrer sitt Beirut fra innsiden.  

Eugene Richards er legenden som har vært forbilde for tusenvis av fotografer over hele verden. Han har utgitt 18 selvpubliserte bøker,  han får ikke kontrakt med forlag, som det politiske uromomentet han er i USA. 

Til Dokfoto kommer også den iranske fotojournalisten Fereshteh Eslahi, og den norske dokumentarfotografen Eivind H. Natvig

Dokfoto arrangeres på Litteraturhuset i Oslo 31. mai og 1. juni 2024. Det er begrenset antall plasser, så vær tidlig ute. Info, påmelding og festivalpass finner du her.