Hittil er det Canon og Nikon som har dominert dette markedet, spesielt store stevner som OL og VM i de store idrettene. Men i de ti årene som er gått siden Sony lanserte sine første speilløse fullformatkameraer Alpha A7 og A7R, har Sony manøvrert seg stadig nærmere det duopolet de to tradisjonsrike leverandørene har hatt i det profesjonelle markedet. 

Fotomag var på plass og kunne prøve ut nyhetene da Sony A9 III og FE 300mm F2.8 GM OSS ble lansert samtidig den 7. november. Begge ventes i salg i slutten av januar 2024. (Foto: Toralf Sandåker)


Kampen om å nå disse fotografene står blant annet om å tilby den optikken som skaffer salgbare bilder fra sportsstevner og idrettskonkurranser. Ifølge Sony er 300mm brennvidde spesielt viktig for bilder og video av helfigur på middels avstander. Dessuten er det avgjørende at fotografen er fleksibel når motivene beveger seg fort, og ofte uforutsigbart, og kan bevege kameraet fritt. Da er et stativ i veien, og selv med et ettbenstativ er det langsommere å følge motivbevegelser, både vertikalt og horisontalt.

Kombinasjonen av bildestabilisator og vibrasjonsfrie opptak med elektronisk lukker gir enkel og sikker fokus når motivene beveger seg fort. dette og de andre eksempelbildene her er JPEG-bilder rett fra kameraet, bare lett justert for å dempe fargestikket fra nattrium-flomlyset på stadion. (Foto: Toralf Sandåker)


Skapt for frihånd

Derfor er Sony FE 300mm F2.8 GM OSS konstruert for å brukes på frihånd. Det er lett, bare 1470 gram uten stativfestet, og konstruksjonen balanserer meget bra med tyngdepunktet nær kameraet. Objektivet pluss kameraet med vertikalgrepet VG-C5 veier samlet bare ca. 2400 gram. Vi jobbet et par timer med denne kombinasjonen uten stativ, og savnet ingenting. Innebygd optisk bildestabilisator («OSS» i Sony-lingo) bidrar til skarpe frihåndsbilder også med kamerabevegelser. Sony oppgir ikke foreløpig hvor mange trinn bildesatbilisatoren kompenserer, men med stabilisator i kameraet på Sony A9 III opplevde vi det svært enkelt å følge utøvere og få skarpe bilder.

Objektivet er også kompatibelt med telekonverter, så med f.eks. 1,4x får du 420mm F4, mens vekten bare er 1637g og tyngdepunktet fremdeles tett mot kameraet. Selvsagt leveres objektivet med stativfeste, også. Og en solid motlysblender med bajonettfeste. Som andre G Master-objektiver er det robust bygget i lettmetall og karbonfiber, også dessuten godt beskyttet både mot vær og støv. Frontlinsen er også beskyttet mot smuss og fuktighet med et fluorbelegg. 

Selv ved høy ISO er skarphet og detaljer fine med FE 300mm F2.8 GM OSS og A9 III. Når vi plasserte fokus på en utøver, datt fokus på øynene så lenge vi trykket på utløseren. Bildet til høyre er et utsnitt av det til venstre. (Foto: Toralf Sandåker).


Optisk konstruksjon

Konstruksjonen består av 21 linser i 17 grupper. Det er ikke gjenger for frontfiltre, men en filterskuff med plass for standard 40,5mm filtre nær objektivfatningen. Interessant nok har ikke Sony konstruert denne 300-millimeteren med asfæriske linser, som de fleste andre G Master-objektivene. Blant linseglassene er det tre Super-ED-elementer og ett ED-glass, men dessuten kalibrerer Sony hvert enkelt objektiv individuelt for å optimalisere bokeh. Blendermekanismen har 11 runde lameller, for myk bokeh også på største blenderåpning. Sonys Nano AR Coating II-belegg benyttes for å begrense gjenskinn og dobbeltkonturer. 

300mm er godt egnet til helfigurbilder på kort og middels avstand. Bildet til venstre er ubeskåret, mens det til høyre er et utsnitt av samme bilde. (Foto: Toralf Sandåker)


Rask og kraftig autofokus

To lineære XD-motorer flytter linseelementene ved fokusering, svært stillegående og med kraftig moment. Responsen er nærmest momentan, og om det er vibrasjoner, merket vi det ikke under fotografering. Det er ingen egen blenderring, men objektivet har en funksjonsring som kan brukes til å styre motordrevet fokus og dessuten veksle mellom fullformat og APS-C. Når du roterer ringen, starter fokusering med jevn hastighet i den retningen, mens du også kan tilordne ringen skifte mellom formatene. Minste blender er F22, og sann tids AF-sporing fungerer helt til minste blender – uten søker-blackout med A9 III.

Nærgrensen er 2 meter, det gir en forstørrelse på 0,16x (eller ca. 1:6) med fullformat. Objektivet leveres med front- og bakdeksel, myk bæreveske, stativfeste, objektivrem, og filter som festes i et spor. Ventet salgsstart er i løpet av januar 2024, og prisen blir ca. 80.000 kroner.

Fotomag kommer tilbake med full test av dette objektivet så snart vi mottar et ferdig testeksemplar.

Du finner mer informasjon om Sony FE 300mm F2.8 GM OSS hos Sony.


(Fotomags reise og opphold i Tyrkia ble betalt av Sony)