Med 102 megapiksler og størrelse som en middels stor speilrefleks utfordrer Fujifilm GFX100S II de beste fullformatkameraene. (Foto: Jonas Rask)

 

GFX100S II er en merkbar oppgradering av GFX100S, med forbedret CMOS-brikke og raskere prosessor og en rekke ytelsesforbedringer. Prisen på 65.000 kroner er konkurransedyktig i high-end-markedet, men her får du både mye høyere oppløsning og en bildebrikke som er 70 % større enn fullformat. 

Fotomag testet forgjengeren GFX100S for tre år siden. Den testen kan du lese her. Da skrev vi blant annet at kameraet «kombinerer et kompakt format og småbildekameraets brukervennlighet med usannsynlig gode bildeegenskaper og produktive video­egenskaper.» Men vi skrev også at «Autofokus og søker er ikke helt på nivå med de beste profesjonelle fullformatkameraene.»

Mye er likt, særlig i det ytre, men både autofokus, ytelse og søker er altså forbedret. Samtidig er prisen litt lavere enn det GFX100S kostet i 2021, og i mellomtiden har som kjent det meste steget kraftig i pris.

 

Fujifilm GFX100S II betjenes som et vanlig systemkamera, men har også  ergonomi godt over snittet.

 

På mange måter er GFX100S II en kompakt utgave av flaggskipmodellen GFX100 II, veier bare 883 gram, med inntil 8 trinn bildestabilisator, avansert 4K video med 4:2:2 10-bit internt (også 17:9-format), F-Log2 profil med dynamisk rekkevidde utvidet opptil 13+ stopp (D Range Priority), for filer som gir større muligheter i etterbehandling. Nytt er også AI-assistert autofokusteknologi som lettere kjenner igjen motiver og finner og sporer ansikt og øyne, og dessuten dyr, fugler, biler, sykler, fly og tog. Autofokusen kan nå også tilpasses bedre brukernes behov.

Den nye X-Processor 5 med den oppdaterte GFX 102MP CMOS II hat nå ISO 80 som standardfølsomhet, med enda bedre dynamikk og lavere bildestøy, og sparker dessuten av gårde 102 megapiksler med 7 bilder i sekundet. Kameraet har dessuten fått alle Fujifilms nyeste filmsimuleringer, som «Reala Ace», og du kan nå fotografere med HEIF-format, som gir 30 % mindre bildefiler enn JPEG, men med 10-bits bildekvalitet.

 

Den smarte treveis vippeskjemen gjør Fujifilm GFX100S II godt egnet både til studiopptak, stillbildefotografering i felt og til videoinnspilling.

 

Kameraet lagrer filer til to UHS II-kompatible SD-kort, men kobler du til en ekstern SSD via USB-C kan du spille inn video i det profesjonelle Apple ProRes-formatet. Den nye søkeren har 5,76 millioner punkter, og forstørrelsesgrad 0,84x, mens skjermen er den samme treveis vippbare pekeskjermen.

Fujifilm GFX100S II kommer i juni, og vil koste ca. 65.000 kroner. Som ekstra tilbehør kan kjøpes et håndgrep, dobbel batterilader, og adaptare for flere objektivstandarder, som bl.a. Fujinon/Hasselblad HC og storformatobjektiver. Du finner mer informasjon om kameraet på Fujifilms nettsider.