Ved første øyekast er ikke forskjellene fra fjorårsmodellen Xperia 1 II så stor, men flere av forbedringene er viktige særlig for fotografer og videofolk. 

Prosessoren er ny, og gir bedre ytelse, men de to egenskapene vi først legger merke til, er det nye doble telefotokameraet og den fantastiske skjermen som gir 120 Hz oppfriskningsfrekvens og flott bildekvalitet i 4K oppløsning, men i 21:9-format.  

Kameraene

Standardkameraet og ultravidvinkelen er de samme som hos forgjengeren. Hovedkameraet er en 24mm vidvinkel (tilsv.) med 12 millioner piksler, f/1.7, med Dual Pixel fase-AF og optisk bildestabilisator. Ultravidvinkelen er en 16mm med 12 Mp f/2.2 og Dual Pixel fase-AF, men uten bildestabilisator. Det er altså telefoto-delen som er helt ny:

Også her er oppløsningen 12 Mp, bildebrikken er en 1/2.9" Exmor CMOS med Dual Pixel fase-AF, men denne blir delt mellom to objektiver – en 70mm f/2.3 (eller 2,9x zoom) og en 105mm f/2.8/4,4x zoom. Også her er det optisk bildestabilisator. Det er ikke en optisk zoom, Sony kaller det et variabelt telefoto-kamera – der også mellomstillinger kan benyttes via digital ‘zoom’.

Les hele testen og se flere bilder og videoeksempler i Fotomag magasin nr. 5-2021.

Dette kameraet, med to objektiver, er arrangert som et ‘periskop-kamera’ – det vil si at en speillinse/prisme ‘bretter’ lyset sidelengs og at de optiske linseelementene mellom bildebrikken og lysåpningen alternerer mellom de to kameraene. Dette sparer plass, og gir en fleksibel telefotoløsning med relativt bra lysåpning. 

I tillegg har Sony også et dybdekamera som benyttes til bl.a. avstandsmåling og bokeh-simulering, og et enklere front/selfiekamera med vidvinkel tilsvarende 24mm. Kameraene bak tar opp video med 4K oppløsning ved 24/25/30/60/120bps HDR(!), eller Full HD video 1080p ved 30/60/120/240bps, fem akser elektronisk bildestabilisator og optisk bildestabilisator. Frontkameraet med 8 megapiksler klarer Full HD ved 30 bps, med fem akser elektronisk bildestabilisator. Men det er jo ikke det man bruker til seriøse bilder og videoer.

gsmarena_002.jpg

Altså ingen 8K video her, som Samsung har lagt vekt på i noen av sine nyere mobilkameraer. Til gjengjeld har Sony prioritert skarpe egenskaper som ytelse og autofokus hentet fra utviklingen av teknologi til Alpha-kameraene, og markedsfører blant annet at autofokusen er utviklet fra A9-, A7- og de avanserte RX-kameraene.

Xperia 1 III klarer serieopptak 20 bilder i sekundet med sporing og følgefokus der fokus kalkuleres opp til 60 ganger i sekundet. Til å hjelpe med fokusering benyttes også det innebygde 3D-kameraet på baksiden. Xperia 1 III byr også på sanntids øye-AF for både mennesker og dyr. Dette fungerer faktisk bra, og vi er imponert over kameraet at under gode lysforhold følger bevegelige motiver minst like bra som mange stillbildekameraer.

For å utnytte disse egenskapene har Sony utviklet en ny versjon av sine apper: PhotoPro er foto-appen, som kombinerer den gamle foto-appen med de avanserte mulighetene i PhotoPro til samme app med to moduser – Basic og ‘proffmodus’. Basic lar deg bruke kameraet loddrett, og gir enkel og rask tilgang til grunnleggende funksjoner, både til video og stillbilder, men du kan også holde mobilen vannrett.

Blir Basic for enkelt, kan du bytte til en av de avanserte modusene, med manuelle innstillinger og mer avanserte automatikk-funksjoner.

Du kan fremdeles fotografere loddrett, men menyer og innstillinger er da ordnet slik at det passer til å holde mobilen vannrett. Her kan du også velge å fotografere med råfiler (DNG-format), evt. JPEG+DNG. Et lite irritasjonsmoment er at du må bruke Xperiaens egen utløserknapp til å ta bilder (også volumknappen kan programmeres til dette). Det er ingen knapp på skjermen som kan brukes som «utløser», det kan du bare i Basic modus. Det krever litt tilvenning.

Ellers er PhotoPro-appen ganske lik som tidligere, men med det tillegget at du altså nå kan bruke Sonys sanntids AF-sporing, på alle baksidekameraene.

For ihuga videofilmere har Sony som standard valgt å levere en lett oppdatert versjon av Cinema Pro-appen. Her har de verktøy som flere oppløsninger og opptaksfrekvenser, du kan velge lukkertider med lukkervinkler slik proffene gjør, og du kan bruke åtte egne fargeprofiler, blant annet Venice CS, en favoritt blant profesjonelle Sony-filmere til hudtoner og portretter. 

Lyd

Også i denne generasjonen har Sony heldigvis valgt å holde på en egen 3,5mm mini-jack til både ekstern mikrofon og hodetelefon. Mobilen har også den vanlige USB-C-kontakten, så tilkoblingsmulighetene er gode. I tillegg finnes selvsagt blåtann og Wi-Fi for trådløs digital lydkommunikasjon.

Xperia 1 III har frontmonterte stereohøyttalere som er kalibrert med Dolby Atmos slik at de gir en forbausende realistisk og bred gjengivelse av både tale og musikk, med merkbart bedre bass. Lytter du gjennom Sonys gode hodetelefoner, har du kanskje markedets beste lyd fra en mobil.

Sammen med den imponerende 21:9-skjermen får du også en suveren film- og spillopplevelse. Skjermen har også HDR-støtte, hvis du forer den med HDR-signaler fra f.eks. Netflix eller YouTube.

I bruk

Strømforsyningen har også fått en ny runde hos Sonys mobildesignere. Selve batteriet har økt kapasitet fra 4.000 mAh til 4.500 mAh. Kapasiteten i reell bruk er OK, men også konkurrentene har spritet opp strømkapasiteten i det siste. Nytt er imidlertid støtte for trådløs lading og at Sony leverer med en 30W lader, som skal klare å lade opp 50 % på 30 minutter fra tomt batteri.  

Den avlange 21:9-skjermen er like praktisk i høydeformat som til å se bilder og film i breddeformat. Med skjermsplittfunksjonen får du to oversiktlige delskjermer når du vil hoppe mellom flere apper. 

Den store 6,5-tommer skjermen kan faktisk brukes som ekstern skjerm, men da trenger du en kompatibel USB-til HDMI-kabel, som ikke leveres med mobilen. Selve enheten tåler både støv og fuktighet og en liten dukkert.

Stillbilde- og videokvalitet

Vi liker bildekvaliteten meget godt, spesielt for standard- og ultravidvinkelkameraet. Kontrast, skarphet, farger og dynamikk er av høy standard, selv om vi kanskje ville valgt å kalibrere litt mer mot varme toner. Oppløsningen er også på bra 12 Mp-nivå, men det er også mange av konkurrentene. Særlig imponerende er bildestabilisatoren, både for stillbilder og video.

De to teleobjektivene er også gode, men vi synes ikke detaljskarpheten imponerer like mye. Det er likevel ingenting som ikke kan tas ved etterbehandling. Her er heller ikke bildestabiliseringen like imponerende, av naturlige grunner.

Nattbilder lider ikke av de vanlige unaturlige eksponeringstilleggene – natt forblir mørkt, ikke som dårlig dagslys slik enkelte andre mobiler kan lure oss til å tro.

Videoegenskapene er også mer enn godkjent, med gode farger og fin detaljering. Vi har ikke testet alle muligheter i video, men nok til å se at Xperia 1 III er et fint alternativ for fotografer som trenger å dokumentere hendelser, også intervjuer og musikkopptak – med egnede mikrofoner.