Gallerii drives av kunstner og gallerist Kaire Kitse, og har nettopp markert sitt syvårs-jubileum. Det holder til midt på torget i Tønsberg, sn trapp ned, for tiden halvt skjult av stillaser og presenninger.

DSCF2087_1-100 sec at f - 2,0_ ISO 400__.jpgGallerist Kaire Kitse har kuratert boken og utstillingen og var vertinne for vernissasjen.

Psykologisk refleksjon og forfallsestetikk er blant karakteristikkene fotograf Trond Johan Andersens bilder er blitt tildelt, sa han i sin åpningstale. I tillegg nevner han at han har forsøkt å bringe noe nytt inn i prosjektet «Dust & Dreams»: 

I tillegg til det som kan kalles psykologisk refleksjon og forfallsestetikken har Andersen lagt til en minimalistisk og geometrisk dimensjon i bildene. Samlet bærer utstillingen preg av fotografens ønske om å balansere mellom disse temaene. Andersen takket spesielt gallierist Kaire Kitse, som har vært art director for boken og kuratert utstillingen, Arne Kjeldstadli som har stått for bokens grafiske form og produksjon, og dessuten Morten Krogvold, som har fungert som en mentor og sjenerøs kritiker underveis i arbeidet med prosjektet, med sin kjente tilbakemelding: 

– Gå og ta det på nytt og prøv å gjøre det bedre.

TJA-bokomslag-DetD.jpgBoken «Dust & Dreams» har et fotografi av to dører på coveret, og det er naturlig å reflektere over valgene man tar: den eller den døren?

Etter at legene i 2004 oppdaget en godartet svulst i hodet til Trond J Andersen, mistet han det meste av synet i operasjonen som fulgte. Etter å ha svevd mellom liv og død, og gjennomgått et helvete, bestemte han seg for å se hvilke muligheter han likevel hadde, når han likevel måtte slutte jobben i SAS han hadde hatt i 28 år. I dag har han sterkt redusert syn, sidesynet er borte.

Så, i februar 2008 deltok Andersen på Morten Krogvold Workshop trinn 1 i Vågå, og ble der inspirert til å velge fotografiet som kunst- og uttrykksform. 

– Det er ganske absurd at du i det du opplever svekket syn, begynner med fotografi, bemerket Krogvold under bokbadet. Han trakk en parallell til Jakob Weidemann, som begynte å male etter at han mistet synet en periode etter å ha opplevd en eksplosjon. De har det til felles at de begge ble kunstnere etter en sjokkopplevelse.

Who+Cares_forside_24x28cm_300dpi.jpgBoken «Who Cares» er Trond Johan Andersens forrige fotobok. Både den og «Dust & Dreams» kan kjøpes i galleriet eller kjøpes/bestilles i bokhandelen.

Utstillingen «Dust & Dreams» kan sees i Gallerii i Tønsberg til 23. september. Besøk gjerne også Trond J Andersen side på Facebook.