Tekst og foto: Otto von Münchow

Steg 1 - La lidenskapen være din drivkraft

Jeg har kjent en god del virkelig flinke fotografer i løpet av mine mange år som fotograf. Ikke én av dem som gjorde det for å bli anerkjent eller for heder og oppmerksomhet, oppnådde noe i den retningen. Tvert imot, mange av dem endte opp utbrente eller med å bli slått konkurs (blant mine profesjonelle kolleger). De som har opplevd suksess, som fortsatt holder det gående og fortsetter å utvikle seg selv, om det så er etter mer enn 30 år i gamet, er dem som holder på fordi de har en lidenskap for både fotografiet og det de fotograferer.

Denne artikkelen ble først publisert i Fotomag nr. 1 - 2025. Der finner du flere bilder og mer informasjon. 

Det er den samme lidenskapen som holder meg oppgående, oppdatert og i et spor der jeg fortsetter å utvikle meg. Faktisk har mine siste 10 årene vært de desidert mest produktive. Og nå når jeg har kommet godt opp i 60-årene, er det ingen tegn som tyder at jeg kommer til å slutte med det første.

Å kunne være spontan og slippe seg løs når en fotograferer, åpner opp for mer personlige bilder.

Kanskje du tror at fotograferingen begynner med kameraet, instrumentet du bruker for å fange motiver som på en eller annen måte engasjerer deg? Men les setningen én gang til. Mitt poeng ligger innbakt der: Noe må først fange din oppmerksomhet for at du skal kunne fotografere det. Den fotografiske prosessen starter ikke med kameraet, men med deg.
Det som fanger din oppmerksomhet, er blant annet det du har innstilt din bevissthet på å oppdage. Om du er lidenskapelig opptatt av noe, vil det være noe av det første du legger merke til. Jo da, andre stimuli kan kapre bevisstheten din, som en umiddelbar eller forestående fare som truer deg. Men lidenskap er en sterk pådriver. All vellykket fotografi springer ut fra lidenskap.

Steg 2 – Daglig fotografering

Gjør en innsats hver dag. Fotograferer daglig, eller i det minste neste daglig. Ta bilder av alt som fanger din oppmerksomhet. Ikke rediger og ikke døm dine synsinntrykk – ikke ennå. Ikke la deg stoppe av at du har tatt et tilsvarende bilde før. Og la deg i hvert fall ikke stoppe av at du tror det blir et uinteressant bilde – eller at andre har gjort dette før deg. Det koster ingenting å ta bildet. Så kan du heller vurdere resultatet i fred og ro når du senere har lastet bildene opp på arbeidsstasjonen din. Fotografer fritt med utgangspunkt i hele spekteret av hvordan du reagerer på verden rundt deg; om det er av kjærlighet, skjønnhet, forargelse, fordømmelse, affinitet, resonans, enighet, kritikk, humor eller satire.

Jeg vil oppfordre deg til å lage en visuell journal, en daglig oversikt over dine tanker, innsikter og oppfatninger i bilders form. Hvis du fotograferer med film, lag kontaktkopier og oppbevar dem samlet på et tilgjengelig sted. Hvis du jobber med digitale medier, bruk et bilde-arkiveringsprogram, som Lightroom eller Adobe Bridge, der du kan se alle bildene som miniatyrer, og bli oppmerksom på hvordan de visuelle ideene dine utvikler og utfolde seg over tid.

Det er mye læring å hente ved å fotografere sammen med andre.

Steg 3 – Øve, øve, øve

Dette er litt i forlengelsen av forrige punkt: Ta flere bilder. Øv, øv, øv. Jobb deg inn i øyeblikkets hete. Alt for mange fotografer er ikke spesielt gode på forspill eller oppvarming. Men er det ikke en form for arroganse å tro at en kan ankomme et sted, ta tre eller fire bilder, og så fortsette videre – tro at det vil gi sterke eller innsiktsfulle bilder? Hold deg til ett emne eller ett sted. Varm opp ved å ta bilder fritt uten å bekymre deg for resultatene. Dans med scenen og med motivet. Du bør riste av deg motviljen, som garantert vil ramme deg, mot å være vill og spontan og barnslig. Vær som lim på øyeblikket og det som utspiller seg foran deg. Bli værende med motivet, lenge nok til at du blir i stand til å synkronisere fotograferingen og deg selv med motivet
En idrettsutøver eller en musiker ville aldri vurdere å konkurrere eller gi en opptreden uten oppvarming. Hvorfor skal kunstnere og fotografer være forskjellige? En av mine lærere på International Center of Photography sa til meg: «Etter at du har tatt bildet du satte deg fore å ta, da er det på tide virkelig å begynne å utforske motivet.»

Hold deg i bevegelse. Ta bilder som en form for forspill til du opplever at du kan fotografere fritt, med tilmålt frimodighet. Vær ikke redd for å miste kontrollen, men gjør det med omtanke. Mist deg selv, men hold deg sentrert.

Etter endt dont anbefaler jeg deg å gå nøye gjennom alle bildene som du tar. Legg merke til vedvarende temaer og tilbakevendende former, konturer og/eller fargesammensetninger. Hvilke bilder føles som autentiske, som at de er dine egne? Hvilke bilder merker seg ut og vekker oppmerksomheten din igjen og igjen? Gå gjennom dem nå og igjen senere en gang. Tid er den beste redaktøren når du skal redigere bildene dine og oppdage hvilken retning ditt fotografi er på vei mot.

For å utvikle seg som fotograf, er det nødvendig å lære av andre, enten det er gjennom forelesninger, foredrag, utstillinger, festivaler eller på andre måter.

Jeg forstår at ikke alle kan dedikere 12 timer om dagen, 7 dager i uken – selv ikke en profesjonell fotograf kan det. Ta imidlertid et kritisk blikk på hvor mye tid du bruker hver dag på ting som kunne vært eliminert. For ti år siden bestemte jeg meg for å gi meg selv et spark bak. Jeg forpliktet meg til å skape én sammenhengende bildeserie hver måned, som et personlig fotoprosjekt – om det var stort eller smått var uvesentlig. Det var en av de beste avgjørelse jeg noen gang har tatt, og det bokstavelig talt løftet mitt fotografi. For å oppfylle forpliktelsen overfor meg selv, måtte jeg gi avkall på andre ting. Gjør noen få ofre for å jage drømmen din og prøv å sette hvert ledige minutt kan du avse, til å fotografere.

Steg 4 – Vær til stede

Noe av det viktigste under selve fotograferingen, er å være tilstede. Du må tømme sinnet og roe ned tankevirksomheten din. Hvis du tenker på alt som ellers opptar deg i livet, enten det er ubetalte regninger eller barn som må hentes i barnehagen, tar du oppmerksomheten bort fra fotograferingen. Fremfor alt, glem i går og i morgen. Det er her og nå som gjelder.

Samtidig er det viktig at du ikke overtenker fotograferingsøyeblikket. Vår bevisste tankeprosess er nemlig for langsom til å fange et øyeblikk før det har passert. Stol på intuisjonen din, og bruk heller tankene dine til å holde fokuset på hele hendelsen. Jo mer du har forberedt deg og gjort deg opp en mening om hensikten på forhånd, dess mer kan du konsentrere deg om fotograferingen. Hold kroppen stødig og samtidig lett forankret  mens du kobler deg til følelsene dine.

Et eksempel på et enkelt fotooppdrag. Artikkelforfatteren laget en bildeserie fra gjentatte besøk til Shi Shi Beach helt vest i staten Washington, USA.

Jeg nevnte intuisjonen. Se forbi og gå dypere enn bevisstheten til der hvor intuisjonen har sitt sete, der hvor din naturlige visdom kan boble frem fra dypet av deg selv, det ubevisste – slik at det kan finne gjenklang i de ytre omstendigheter. Om det høres aldri så esoterisk ut, prøv om ikke annet å kople fra bevisstheten og la deg styre av innfall og øyeblikkets utløsning.

Steg 5 – Bli mer observant

Om den fotografiske prosessen begynner med deg og din lidenskap, handler det ikke minst om også å være i stand til å se. Ser du ingen motiver, får du heller ikke tatt noen bilder. Det er     derfor avgjørende at du trener deg på å bli bedre til å observere. Din observasjonsevne henger sammen med din evne til å stilne sinnet og roe deg ned. Du observerer mer og bedre når du tar det med ro.

Selv om vi ofte bruker begrepene se og observere om hverandre, kan det å se oppfattes som automatisk, ufrivillig opptak av bilder. Øynene skanner ubevisst og kontinuerlig omgivelse. Synsinntrykkene blir deretter sortert og behandlet av underbevisstheten, og bare en brøkdel av impulsene sendes videre til den bevisste delen av hjerne – når det er nødvendig. Det meste av det vi ser, legger vi ikke merke til. Å observere er også å se, men bevisst, nøye og ettertenksomt. Det betyr å se på mennesker, situasjoner, og hendelser, for så å tenke kritisk på det du ser. Å kunne observere er en ferdighet, og som enhver annen ferdighet, kan observasjonsevnen mestres med praksis.

Som fotograf må du lære deg å bruke ditt kamera uten å måtte tenke over hva du gjør.

Jo mer du trener deg selv på å bli bevisst og observant, jo mer vil du begynne å se omgivelsene på en dypere og mer perseptuell måte. Du kan trene overalt og til enhver tid, det er ikke noe du må sette av ekstra tid til. Tren din bevissthet og oppmerksomhet når du rusler gjennom byen eller går en tur. Gjør små mentale øvelser for å øke observasjonsevnen din. Snart vil du oppdage at du ser med større hensikt og blir mer bevisst på omgivelsene dine.

Steg 6 – Kjenn ditt kamera

Alle som jobber med et håndverk bør ha som mål å mestre materialene og verktøyene som tilhører håndverket. Ideelt sett bør kameraet ditt bli en sømløs forlengelse av øyet, hånden og hjernen. Det betyr blant annet å lære å se hvordan et kamera ser. Det skjer nemlig en betydelig transformasjon mellom den tredimensjonale verden med alle farger og lystoner som er tilgjengelig for det menneskelig synet, og det et linsebasert, todimensjonalt bilde med RGB-farge og en forkortet dynamikk og færre toneverdier, registrerer.

Der mennesket ser objekter, for eksempel en hund eller et hus, «ser» kameraet bare lystoner. Der menneskets øye skanner omgivelse, skifter fokus og justerer for ulike lysmengde, og sømløst sette alt sammen til et «bilde» i hjernen, fanget kameraet en scene med ett fokusplan og én eksponeringsjustering (skjønt dagens mobilkameraer mer og mer likner på det menneskelige synet her). Der mennesket har dybdesyn med to sett linser, «ser» kameraet med ett objektiv og skaper et flatt bilde. Jeg nevner dette for bare å indikere noen av forskjellene mellom det menneskelig synet og måten kameraet registrerer omgivelsen.

Å kjenne ditt kamera betyr også å kunne stille det inn uten å måtte tenke over hva du gjør. Du vil kjenne kameraet så godt at du kan legge all oppmerksomheten din på å fange det bildet du har visualisert for deg, og ikke bli distrahert eller hindret av kameraet
Du kan ikke bli fri i fotograferingsøyemedet uten å vite hvordan kameraet ditt fungerer, uten å mestre bruken av trekantforholdet mellom blender, lukkerhastighet og ISO, og å lære mulighetene som et redigeringsprogram eller mørkerommet byr på. Jeg vet at ikke alle er like teknisk interessert, men jeg vil likevel anbefale at du tilegner deg et minimum av kunnskap og ferdigheter til å håndtere verktøyene du bruker.

Hver sommer møtes en gruppe mennesker som driver med massasje, over en langhelg på et rekreasjonssenter med varme kilder i Breitenbush, Oregon, USA. Det er blitt til et av artikkelforfatterens personlige fotoprosjekt.

Steg 8 – Gjør et fotoprosjekt

Den alle beste måten å utvikle seg som fotograf på, er gjennom prosjekter eller bildeserier, ikke bare ved å ta enkeltbilder. Skal du bli i stand til helt og fullt å fordype deg i den kreative prosessen gjennom ditt fotografi, trenger du en retning og et engasjerende mål, noe som får deg ut av døren. I så måte er et fotoprosjekt helt perfekt. Det skaper glød og innsatsvilje.

Når du skal velge et prosjekt, bør du tenke på et tema som kan gjennomføres uten at du må reise langt eller er urealistisk ambisiøst. Tenk heller smått og enkelt. Og still deg selv noe spørsmål som kan lede deg mot et mulig tema som kjennes riktig for deg å gi seg i kast med. Hva beveger deg, interesserer deg, tiltrekker deg? Hvor finner du din lidenskap og ditt engasjement? Basert på din spesielle bakgrunn og livssituasjon, hva ser du og hva kan du snakke om (og fotografere) som ingen andre kan?

Det er gjennom vedvarende å arbeide med et prosjekt at dine sterkeste og mest innsiktsfulle bilder blir skapt. Når du jobber med et fotoprosjekt, vil du samhandle med et tema over tid. Det vil gi deg en rekke opplevelser og observasjoner som vil styrke deg som fotograf. Du blir kjent med temaet du har valgt, på en intim og inngående måte. Det setter et fokus for din fotografering. Husk bare på at du bør satse på et slik selvdefinert prosjekt basert på hvor du føler mest energi nå, det du føler haster mest med og er nødvendig – for deg.

Fra artikkelforfatterens personlige fotoprosjekt på et rekreasjonssenter med varme kilder i Breitenbush, Oregon, USA.

Steg 9 – Søk kunnskap

Se og lær. Studer bilder laget av andre. Vi som fotograferer, er en del av et ungt medium med en rik og strålende historie formet av mange dyktige utøvere. Nye fotografer kommer til og sprenger stadig rammene som vi andre setter for oss selv. I tillegg oppdages det nye stemmer fra fortiden, stemmer som en gang var marginaliserte – og som utvider vår kunstneriske og visuelle forståelse. Vivian Maier er et slikt eksempel. Hun var en stillferdig og beskjeden gatefotograf som først i senere tid – lenger etter hennes død – ble oppdaget.

Gjør en innsats for å identifisere kunstnere som du føler resonerer med ditt fotografi. Studer dem. Les om deres liv, levnet og ikke minst hvordan de fotograferer eller fotograferte. Det utgies hele tiden en mengde fotobøker, alt fra monografier, gruppesamlinger og biografier. Om du ikke kan anskaffe deg alt du kunne tenke deg, bruk biblioteket flittig. Gå på utstillinger og bruk nettet. Søk kunnskap gjennom alle kanaler. Gjør deg kjent med og finn glede i å oppdage bilder og måter å jobbe på til andre fotograferer, som kan inspirere deg og som du kan lære av. Hver eneste fotograf som noensinne har virket, bygger på tidligere utøvere og deres bidrag. Det er slik han eller hun finner sin egen måte å se og fotografere verden på.


På Skrått

Otto skriver et månedlig nyhetsbrev kalt På Skrått. Der gir han små drypp av inspirasjon og tanker om fotografi.
Meld deg på her.

Ottos blogg

Du kan også lese mer om Ottos betraktninger om fotografi på hans blogg. 
Den kan du lese her.
 

Otto von Münchow

jobber som dokumentar- og fotojournalist over hele verden, med Bergen og Seattle som baser. Han leverer reportasjer til norske og internasjonale magasiner, holder work-shops og har gitt ut to e-bøker, bl.a. ‘Photographically Seeing’, som han har hentet inspirasjon fra til sine artikler i Fotomag.