Med en helt ny 24,5 MP «delvis stablet» bakbelyst CMOS-brikke, som sammen med Expeed 7-prosessoren skal gjøre Z6 III til et kamera som minner mer om Z8 enn tidligere modeller i Z6-serien. 

Hva Nikon legger i «delvis stablet» er litt uklart, men de henspiller tydeligvis til CMOS-brikken i Z8 og Z9, som stabler de elektroniske kretsene i to eller flere lag bak de lysregistrerende fotodiodene, og dessuten legger signalprosessor og ultra-hurtig minne i selve bildebrikken. Denne konstruksjonen gjør det mulig for Nikon Z8 og Z9 å operere uten mekanisk lukker, fordi bildedataene leses ut så hurtig at mekaniske lukkere har liten eller ingen betydning (bare globale lukkere, som i Sony A9 III, er enda raskere - der leses alle bildebrikkens data av momentant, uten forsinkelse).

 

Nikon Z6III har en ny og mye raskere bildebrikke (enn Z6II), og i tillegg hentet autofokusen fra Z8 og Z9. Vi trengte ikke anstrenge oss for å ta et par raske serier av en løpende modell som uten unntak hadde perfekt fokus.

 

Imponerende autofokus og ytelse

Men Z6 III har en mekanisk lukker, selv om ytelsen også her er høy. Bildebrikken er helt ny, med betydelig raskere datautlesning enn Z6 II, og dermed mye mindre risiko for «rolling shutter» (linjeforskyving). Lukkertidene går fra 1/8000 sek. til 15 minutter mekanisk, korteste lukkertid elektronisk er 1/16.000 sek. Mens  Z8 og Z9 synkroniserer med blitz med sin elektroniske lukker, klarer Z6 III blitzsynkronisering på 1/60 sek med elektroniske lukker. Med den mekaniske lukkeren fås synkronisering inntil 1/200 sekund. Dermed ser vi at Nikon Z6 III tar et byks i bedre ytelse sammenlignet med Z6 II, men havner ikke helt på nivået til Z8 og Z9. 

 

Ved lansering har ikke Z6 III Nikons motivsporing for fugl, men innstilling for dyr gjør jobben.

 

Autofokus og sporing er hentet fra Nikon Z8, og vi ble imponert da vi fikk en kort «prøvetur» med Z6 III i Stockholm for noen dager siden. Kameraet har Nikons raske og utmerkede sporing av mennesker, kjøretøy og dyr, blant annet den automatiske motivgjenkjenningen. Nå hadde vi ingen Z8 eller andre kameraer å sammenligne med direkte, men med god erfaring med tester og førsteinntrykk av kameraer med høy ytelse, kunne vi tydelig konstatere at her har Nikon en ny toppmodell i den semiprofesjonelle klassen. Som stillbildekamera er Nikon Z6 III en skarp konkurrent til både Canon EOS R6 Mk II og Sony A7IV.

Og det var før vi fikk prøvd ut videoegenskapene.

Nikons beste videokamera?

Bildebrikken er optimalisert for video, opptak i lite lys og høy dynamikk, sier Nikon. Ytelsen kommer også videoegenskapene til gode. Med dette kameraet kan du lagre 6K video i bildebrikkens fulle bredde internt, også RAW video (Nikon N-RAW og ProRes RAW). Ambisiøse filmere kan også nyttiggjøre seg av elektronisk bildestabilisator, tidskoder, 12-bit N-Log og HDR (HLG)-video. Kameraet byr også på bølgeformskjerm, som gir erfarne videofotografer bedre kontroll over videoeksponering. Kameraet tar to minnekort – et CFexpress type B og ett SD-kort (UHS-II-kompatibel). XQD-kort kan også brukes i CFexpress-sporet. Avhengig av innstillinger kan videoopptak skje uavbrutt med inntil 125 minutes med 4K UHD/60p – riktignok med ekstern strømtilførsel og raske minnekort.

 

Nikon Z6 III benytter to kortspalter, én for CFexpress type B, og en for SD-kort. 

 

Videoegenskapene er omfattende, og på papiret Nikons beste, hvis vi ser bort fra 8K, som kameraet med sin 24 MP bildebrikke ikke har nok piksler til, til forskjell fra Z8 og Z9. Også lydinnspilling har fått et løft, med flere kvalitetsmuligheter enn før. Spesifikasjonene tyder på at Nikon Z6 III kan ha klassens beste videoegenskaper.

Ergonomi og kamerahus

Kamerahuset er noen millimeter større enn Z6 II og noen gram tyngre. Som tilbehør kommer Nikon til å levere batterigrepet MB-N14, med vertikalutløser og doblet batterikapasitet. Grepet er som ventet solid, betjeningen er med små unntak akkurat som Nikon Z6 II, og kameraet skal tåle samme ytre påvirkning som Z8.

 

Med en fleksibel skjerm er Nik0n Z6 III godt tilpasset videoinnspilling, men stillbildeegenskapene er også blant de beste i klassen. Kameraet har dessuten et LCD-panel på toppen.

 

Matchvekten er 760 gram med batteri og minnekort. Skjermen er 3,2 " stor og fleksibel med 2,1 millioner piksler. OLED-søkeren er lysere enn noensinne, har fått 5,76 millioner piksler. Den innebygde bildestabilisatoren klarer opp til 8 trinn kompensasjon mot kamerabevegelser, også uten optisk stabilisator i objektivet. Trådløs kommunikasjon og skylagring er tatt til et nytt nivå. Og ennå har vi ikke dykket ned i detaljene. 

Fotomag kommer tilbake med fyldig omtale av kameraet, og regner med å motta et testeksemplar med det første. 

Nikon Z6 III kommer i salg i juli og vil koste ca. 36.000 kroner for kamerahuset. Mer info finner du hos Nikon.