Det er stramme tider for mange, og fotoutstyr koster stadig mer. Når vi kjøper nytt (eller brukt), vil vi selvsagt gjerne få mest mulig ut av de kronene vi investerer. Hvordan? Svaret er såre enkelt.

Denne kommentaren ble først publisert i Fotomag magasin nr. 7 - 2022.

Den gamle sannheten gjelder fremdeles: det er fotografen, ikke utstyret, som teller. Med andre ord: du blir ikke en bedre fotograf av nytt utstyr. Derimot kan du lett bli en bedre fotograf ved å øve og lære, gjerne på kurs eller workshop. Kanskje årets stramme gavebudsjett, til deg eller en annen, bør gå til påfyll av kunnskap?

Tenk på dette: hva tror du gir best utbytte av f.eks. 50.000 kroner? Mer utstyr, eller mer kunnskap? Tilsvarende, om beløpet er lavere, la oss si 5.000 kroner?

Den gamle sannheten gjelder fremdeles: det er fotografen, ikke utstyret, som teller. 

Kunnskap er en billig investering. Det behøver ikke koste noe som helst. Men også om du har 5.000, 50.000 eller mer å investere, får du utvilsomt mest utbytte av å bruke tid – TID – på å lære nye ferdigheter. Hvilke ferdigheter kommer jo helt an på dine interesser og hva du kan fra før. Men vi tror nok kunnskap om å se motiver og skape bilder er mer givende enn bare å lære det du kan lese i en bruksanvisning. 

Det behøver heller ikke være dyrt. Som leser av Fotomag har du orkesterplass til lærerike artikler av og om dyktige fotografer. Mange forhandlere tilbyr gratis workshops i samarbeid med leverandører, eller for å ta den helt ut: dykke inn i en praktisk workshop der du får treffe likesinnede, lære av inspirerende læremestere, og ikke minst i fellesskap med andre som er ute i samme ærend.

Vi våger påstanden – av egen erfaring – hvis du bruker tiden din på å lære nytt, får du tifold igjen. Også av kontakter, venner, og felles inspirasjon. Dessuten: du får mye mer igjen av å ha det utstyret du har.