Hvis du bedømmer objektivet på bildekvaliteten og hvordan det er å bruke, er det ingen tvil: dette er en fremragende vidvinkelzoom, som dessuten er kompakt og ganske lett med sine 540 gram. Men Canons premium L-objektiver er ikke billige. For vel 20.000 kroner kan du forvente en zoom i toppklassen.

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin nr. 7-2021.

EF-varianten av dette zoomområdet, EF 16–35mm F4L IS USM, er litt mindre og lettere, men altså ikke videre enn 16mm. Forskjellen mellom 14mm og 15mm er faktisk ganske stor. Andre produsenters 14mm-zoomer strekker seg heller ikke til 35mm. Med RF 14mm–35mm F4L IS USM har du både en ekstrem vidvinkel og et objektiv med moderat vidvinkel, og dermed et svært fleksibelt verktøy til daglig fotografering av landskaper, arkitektur og gatefoto. 

Med dette objektivet får du også Canons nye Nano USM autofokus, som beveger linseelementene lineært i stedet for sirkulært. Det gir betydelig bedre ytelse, sammen med svært jevn og stillegående AF til videoopptak. 

For Canon RF 14mm–35mm F4L IS USM er laget for begge deler. På ett av Canons relativt kompakte EOS R-serie-hus passer denne ultravidvinkelzoomen godt på gimbal eller håndholdt fotografering, og med innebygd bildestabilisering får du inntil ca. 7 trinn kompensasjon (EOS R5, R6 og R3).

Konstruksjon. Bygget solid med metall i skroget og fatningen, og med god værbeskyttelse – ikke bare rundt fatningen. Zoomringen innerst er formet slik at du ikke tar feil av den, utenfor der har du fokusringen, og ytterst, med et eget mønster, kontrollringen som kan programmeres til forskjellige funksjoner. Ellers finner du en AF/MF-bryter. 16 elementer i 12 grupper, og 9 avrundede blenderlameller. Tre asfæriske elementer og 3 UD-glass. Zoomen endrer lengde når du zoomer. Frontelementet har fluorbelegg som avviser smuss, fett og vannsprut. Medfølgende tulipanformet solblender med godt feste, front- og bakdeksel. 

Skarphet. Skarpheten i sentrum er svært bra helt fra 14mm, enda litt bedre rundt 18-22mm og igjen på et meget bra nivå mot 35mm. I kantene er også skarpheten meget bra ved f/4, kanskje bortsett fra ved 35mm, der litt nedblending hjelper. En imponerende skarp vidvinkelzoom.

Fortegning. Som stadig oftere for moderne objektiver er også dette avhengig av digital korrigering, men først og fremst ved 14–20mm. Med denne funksjonen på er objektivet nærmest rettegnende over hele zoomområdet.  

Bokeh. Nærgrensen på 20 cm og maks blender f/4 gir gode muligheter til å skille forgrunn og bakgrunn med myke uskarpe områder, som ser svært bra ut.

Lystap. Også pga lystap anbefaler vi å bruke digital korrigering, men uansett er dette et bra korrigert objektiv for en så kraftig vidvinkel. 

Fargebrytningsfeil. Fargebrytningsfeil er meget bra korrigert på denne zoomen. Det lille som måtte finnes, er enkelt å korrigere under bildebehandling.

Fokusering. Meget rask og stillegående autofokus, som også er svært presis. Nærgrensen på 20 cm gir meget gode 0,38x gjengivelse.

Bildestabilisering. Objektivet har en optisk bildestabilisator som kompenserer opp til 5,5 lukkertrinn for kamerabevegelse. Kombinert med de EOS R-kameraene som har innebygget bildestabilisator på CMOS-brikken er effekten opp til hele 7 trinn. 

Prisen. Igjen ser vi at nyeste generasjon avansert optikk går opp i pris. Noe direkte sammenlignbart produkt finnes ikke, men tar vi i betraktning bildekvaliteten, byggekvaliteten og de fysiske egenskapene, mener vi at prisen er der den skal være i dagens marked.