Blant alle de produktene vi har utpekt som vinnere i året som gikk, har vi også i år plukket ut en hovedvinner, et produkt som har gjort en forskjell i bransjen og fotografenes verden – og gjort teknologi og avanserte verktøy tilgjengelig for mange kreative fotografer.

Etter at det banebrytende Nikon Z 9 i for to år siden ble kåret som Årets Fotomag-produkt, trakk Sony A7R V det lengste strået i fjor. Og når Nikon i mai 2023 lanserte Z 8, med praktisk talt den samme teknologien som Z 9, men i et mindre format og til en lavere pris, hadde Nikon nok en gang skutt blink. 

Nikon Z 8 er Årets Fotomag-produkt, men også årets entusiastkamera.

Nikon har til og med forbedret noen detaljer fra Z 9, både med autofokusen og den fysiske betjeningen, og laget et kamera som overtar plassen for Nikon D850 som favoritten blant både entusiaster og mange profesjonelle.

Som sin store slektning Z 9 har Nikon Z 8 ingen mekanisk lukker, det greier både blitzfotografering og raske stillbildeserier i naturlig lys med den superraske elektroniske lukkeren. Det er ikke en global lukker, som Sony introduserte i A9 III på tampen av 2023, men Nikon Z 8s elektroniske lukker viser så lite linjeforskyvning (‘rolling shutter’) at det i praksis er ganske problemfritt. Med en 45,7 MP stablet CMOS-brikke leverer kameraet dessuten kvalitetsvideo opp til 8K med et imponerende knippe profesjonelle funksjoner. Det er ikke vanskelig å kåre Nikon Z 8 til  Årets Fotomag-produkt 2023-24

Les Fotomags test av Nikon Z 8.