Den nye zoomen er kompakt, veier bare 350 gram, dekker fullformat og bildevinkler fra 20mm supervidvinkel til 60 mm kort tele. Nærgrensen er gode 15 cm, med en største forstørrelsesgrad på 0,43x. Objektivet er også støv og sprutbeskyttet, og garantert å tåle ned til minus 10 grader. Frontelementet er fluorbelagt for å avvise fukt og fett.

S1_S-R2060_top_K.jpg

Panasonic understreker at objektivet er spesielt velegnet for videoopptak, med en mekanisme som undertrykker fokuspusting – fenomenet som gjør at brennvidden (og dermed kamerautsnittet) endrer seg når du flytter fokus fra et sted til et annet i motivet. Lumix S 20-60mm F3.5–5.6 har 11 linseelementer i 9 grupper, benytter to asfæriske og tre ED-glass, som korrigerer brytningsfeil. Dessuten inneholder objektivet et UHR-element, et linseelement med Ultra-Høy Refraktiv indeks, som Panasonic sier gir høy skarpet fra kant til kant, samtidig som objektivet kan konstrueres med kompakte mål.

Varsler om nye fullformatkameraer?

Panasonics S-system er en del av L-mount, Panasonics felles standard med Leica og Sigma, der de tre produsentene kan bruke hverandres objektiver. L-mount-standarden ble lansert på Photokina i 2018, og bygger på Leicas speilløse objektivfatning. I dag leverer de tre partnerne totalt åtte kameraer, to i APS-C-format og seks i fullformat, med denne fatningen. De tre produsentene leverer også ca. 40 objektiver med L-mount, ca. 30 av disse for fullformat. I tillegg finnes det en rekke tilbud fra uavhengige produsenter, samt adaptere. 

Men når Panasonic nå lanserer et såpass lett og rimelig objektiv, fremdeles i PRO-serien, er det noe som skurrer litt. For de tre Lumix S-kameraene som er kommet hittil, og særlig «videokameraet» Lumix S1H, er alt annet enn kompakte og billige. S1H veier mer enn 1100 gram, mens de to søstermodellene Lumix S1 og Lumix S1R veier mer enn 1000 gram, og L-Mount-objektivene fra Panasonic har hittil vært store. At produktene også har vært av høy kvalitet, har våre egne tester av Lumix S-kameraene og Lumix S-objektivene vist.

Likevel – Lumix S 20-60mm F3.5–5.6 formelig roper etter et mer kompakt og rimeligere kamera, kanskje videosentrert, som balanserer bedre i pris og form med objektivet enn de tre store kameraene Panasonic leverer i dag. Vi har ingen informasjon om et eventuelt slikt produkt, men prøver å legge sammen to og to.

Pris og levering

Panasonic Lumix S 20-60mm F3.5–5.6 er snart i handelen, og vil koste ca. 8.300 kroner. Du kan finne ut mer om objektivet på Panasonics nettsted.