Lyssterke, rettegnende ultravidvinkler har en tendens til å bli store og tunge, hvis de samtidig skal holde høy kvalitet. Sony FE 14mm F1.8 GM bryter med dette, det knapt 10 cm lange objektivet har en helt ny optisk konstruksjon der Sony benytter sin egenutviklede XA (eXtreme Aspheric) linseteknologi i to elementer, det ene er den kraftige frontlinsen. Med avanserte glasstyper og speilløst system har Sony dermed klart å redusere vekten helt ned i 460 gram. Det er mindre enn selv kjente 14mm F2.8-modeller (altså 1 1/3 trinn forskjell) fra Canon, Nikon og Samyang. I tillegg til de to XA-glassene har Sony FE 14mm F1.8 GM ett vanlig asfærisk element, ett super ED-element og to ED-elementer i konstruksjonen, som telleri alt 14 linseelementer i 11 grupper.

Landskap og stjerner

Ultravidvinkelobjektiver har selvsagt mange anvendelser, men det er naturlig å tenke på astrofotografering og landskapsbilder. Men også til arkitektur-og interiørfotografering vil dette objektivet finne sine tilhengere. Med den gode lysstyrken åpner Sony også opp for kreative fotografer som vil ta i bruk objektivet til nye ideer der den høye lysstyrken og gode nærgrensen på 25 cm utnyttes.

Ni sirkelformede blenderlameller skal sammen med XA-elementene gi elegant bakgrunns-bokeh uten uønskede «løkringer», i følge Sony. XA-elementene skal også gi uterket oppløsning selv i hjørnene, og ED og Super-ED-elementene skal bidra til å undertrykke fargebrytningsfeil og levere utmerket kontrast og presis gjengivelse på alle blendertrinn, fremdeles i følge Sony. Objektivet har også Sonys Nano AR II Coating til å motvirke strølys og internreflekser – spesielt viktig ved opptak direkte mot lyskilder. 

Objektivet leveres med en fast, kraftig solblender som beskytter det store frontelementet. Objektivet er også, som vanlig hos Sony G Master-objektiver, godt beskyttet mot elementene. Dessuten har både front- og bakelementer ytterligere beskyttelse mot sprut og fett ved et fluorbelegg. Bak på objektivet kan du sette inn filter.

6.-ILCE-7RM4_Compact_04_.jpgHer er Sony FE 14mm F1.8 G Master montert på en Sony A7R IV – kompakt landskapsfoto-kombinasjon.

Fokusering

Sony har tilrettelagt FE 14mm F1.8 GM både for effektiv autofokus og nøyaktig manuell fokusering. Objektivet er utstyrt med to lineære XD-motorer som flytter linseelementene både hurtig og nøyakt, og all fokusering er intern. Den stillegående og vibrasjonsfrie AF-mekanismen gjør også myke fokusoverganger for video mulig. Objektivet har også manuellfokus med lineær respons via fokusringen. En bryter veksler mellom manuell fokus og autofokus. En fokus hold-knapp kan programmeres fra kameraet til flere funksjoner. Objektivet har også en manuell blenderring med 1/3 trinn klikkstopp, som med en bryter kan stilles om til trinnløs blenderstyring.

Pris og levering

Leveringstid er rundt månedsskiftet mai-juni, og prisen blir ca. 17.000 kroner.

Du finner flere detaljer ho Sony.