Siden kameraet har en APS-C-bildebrikke på 23,5 x 15,6 mm, gir 26mm-objektivet en bildevinkel på ca. 55° diagonalt, eller tilsvarende 40mm til småbildeformat. Det er en aning videre enn bildebrikkens diagonal, som er ca. 28mm, men noen egentlig vidvinkel er det ikke. Derimot er det et objektiv som ligger svært nær den subjektive menneskelige oppfatningen gjennom øyet, og oppleves dermed ganske så «normalt».

Les hele testen og se flere bilder og videoeksempler i Fotomag magasin nr. 7-2021.

Til gatefoto og «normale bilder» synes vi at Ricoh GR IIIx  er midt i blinken. Når du ønsker å fortelle en historie med bilder, der kamerateknikk og spesielle vinkler ikke skal komme i veien for selve motivet, gir dette kameraet puristene det de vil ha. Og skulle det bli litt for mye vidvinkel likevel (smaken er som baken), er det mer enn nok informasjon i bildefilene til at du kan beskjære litt.

_R000024_RICOH GR IIIx_ISO 200_1-160 sec at f - 2,8.jpg

For den 24 megapiksler store CMOS-brikken er i stand til å levere teknisk superbe bilder, og forstørrelser så store du vil, med vanlig betraktningsavstand. Den tekniske bildekvaliteten avgjøres som kjent av kombinasjonen objektiv/bildebrikke/signalbehandling og optaksteknikk, og den kvaliteten du kan få ut av dette kameraet vil nok tørke av fliret hos dem som måtte synes at det lille kompaktkameraet er latterlig og puslete. For bildekvaliteten matcher Pentax’ beste APS-C-speilreflekser.

Kameraet er utrolig kompakt, betydelig mindre enn en premium mobiltelefon, men tykkere. Byggekvaliteten imponerer, kombinasjonen av lettmetall og de kompakte målene gjør at kamera­kroppen virker bunnsolid. Huset e rikke værtettet, men de få sammenføyningene virker tette og presise. Det er dessverre ingen søker, men skjermen er meget bra. 

De få kontrollene som er der, funksjonsvelgeren, ett kommandohjul foran utløseren, kontrollhjulet med fireveisbryter, den smarte bryteren for eksponeringskompensasjon (som også gir snarveier til en rekke innstillinger), samt knapper, er små, men gjør jobben.

_R000082_RICOH GR IIIx_ISO 2000_1-1000 sec at f - 5,6.jpg

Objektiv og hus

Objektivet er helt nytt. Brennvidden på 26,1mm gir samme bildevinkel som 40mm på et småbildekamera (dss. ‘fullformat’), og er konstruert med 7 linseelementer i 5 grupper. Ricoh har aldri spart på kvaliteten på sine GR-objektiver, så her er det brukt avanserte glasstyper. Tre av elementene er glass med høy brytningsindeks og lav dispersjon, som bidrar til å motvirke fargebrytningsfeil, og gjøre konstruksjonen kompakt. Frontglasset og bakerste glass er dessuten asfæriske.

Ett av kompromissene Ricoh har valg for å få objektivet (og kameraet) så kompakt, er å begrense lysstyrken til f/2,8. Det mest sammenlignbare kameraet er kanskje Fujifilm X100-serien, som har et 23mm objektiv (tilsv. ca. 35mm) med lysstyrke f/2,0.

Ricoh har kombinert objektivet med en optisk bildestabilisator (SR), som reduserer kamerabevegelse langs tre akser, og inntil 4 trinn lukkerhastighet. Det har også innebygd ND-filter som demper to trinn, og enten kan aktiveres manuelt eller automatisk. Nærgrensen er gode 12 cm i makromodus, 20 cm i normalmodus.

_R000059_RICOH GR IIIx_ISO 2000_1-500 sec at f - 5,6___.jpg

Du kan justere lysstyrken på skjermen til brukbart nivå utendørs, og svakt «ikke-forstyrr-nivå» innendørs. Dessverre er skjermen ikke vippbar på noen måte. Men det er i hvert fall en pekeskjerm. Skjermen har mulighet til å indikere når kameraet er i vater, og gir en god forhåndsvisning av det ferdige bildet. 

Nytt på GR IIIx er Image Control-funksjonen, som kan sammenlignes med Fujifilms filmsimuleringer. De er 11 i tallet, og flere av dem kan ytterligere justeres for metning, fargeverdi, kontrast, skarphet m.m. Tre av de forhåndsdefinerte innstillingene er monokrom. Disse, og flere nyheter, er tilgjengelige for GR III (uten x) som en fastvareoppdatering.

Det lille batteriet er oppgitt til å holde lusne 200 eksponeringer på en oppladning, men i praksis kan du vente mer. I batterikammeret er det plass til et UHS-I-kompatibelt SD minnekort, men kameraet har også innebygget 2 GB minne – nok til ca. 40 RAW-bilder eller 140 JPEG-bilder. 

Dette er ikke et kamera du bærer med en nakkerem. Det leveres med en håndstropp, og har tre hull i hjørnene så du kan velge hvor du vil feste den. Siden Ricoh GR IIIx henvender seg til entusiaster og profesjonelle, eller i hvert fall fotografer som ønsker å ha kontroll over innstillingene, har du ingen «grønn auto» her. Men du har de vanlige automatikk-modusene, manuell innstilling og hele tre brukerdefinerbare forhåndsinnstillinger.  

_R000047_RICOH GR IIIx_ISO 2000_1-3200 sec at f - 8,0.jpg

I tillegg kommer altså de 11 Image Control-innstillingene, som gir deg mulighet til å velge atmosfære for dine bilder (se oversikt neste side).

Eksponering og bildeinnstillinger

Ambisiøse fotografer vil vite om kameraets lysmåler gir forutsigbare eksponeringer. Det avgjør om du kan stole på automatikken, og når du må overstyre automatikken og bruke manuelle innstillinger. 

Her leverer GR IIIx gode resultater. En rekke små detaljer viser også at konstruktørene har tenkt: Du kan velge om du vil koble lysmåler og fokuspunkt (eller holde dem adskilt). En liten hendel der det er naturlig å ha tommelen lar deg justere eksponeringen ± 5 EV-trinn, og et innebygd ND-filter kompenserer på sett og vis mot at lukkeren ikke er raskere enn 1/4000 sekund. Det er nesten en utømmelig mengde muligheter når du blir kjent med menyene, men de er godt organisert så du finner lett frem i dem.

Du skjønner også at dette ikke er noe «vanlig kompaktkamera» når ISO-innstillingene går fra ISO 100 til 102.400, i tillegg til automatikk. Serieeksponeringer er inntil moderate 7 bilder per sekund, og siden lukkeren er en stillegående (nærmest lydløs) bladlukker, slipper du å få oppmerksomhet om du bruker kontinuerlig eksponering.

_R000055_RICOH GR IIIx_ISO 2000_1-3200 sec at f - 7,1.jpg

I menyene skjuler det seg også to egenvalgte preg. Du kan også velge hvor nøytralt den automatiske hvitbalansen skal gjengi fargene i lampelys, og benytte deg av muligheten til multieksponeringer, intervallopptak eller kombinasjon av de to. Kameraet har også meget gode RAW-fremkallingsfunksjoner, med alle Image Control-innstillingene og til og med mulighet for å tilte bildet.

Videoegenskaper

Hvis det er video som er din lidenskap, er ikke GR IIIx ditt primærkamera. Du kan ta opp video i god kvalitet, men bare i Full HD (1920 x 1080) i 60 eller 30 bilder per sekund.
Den eneste mikrofonen er en innebygd stereomikrofon som er vindfølsom – Ricoh har heller ikke spandert ekstern mikrofoninngang.

_R000138_RICOH GR IIIx_ISO 640_1-8 sec at f - 2,8.jpg

Bildestabilisatoren gir en viss stabilitet ved håndholdte videoopptak, og med en kameravekt på 262 gram er det uansett lett å stabilisere selv med små lommestativ. Også videoegenskapene er best egnet til snaps og gatefoto. Dette er et kamera det er virkelig lett (og fristende) å utnytte for det det er best til: å fange de motivene som dukker opp uten at du har planlagt det. Med et Ricoh GR IIIx er du diskret, og kan stole på at resultatet sitter på første forsøk. 

Hadde kameraet bare hatt en liten søker for de anledningene skjermen ikke duger alene ...