Lumix S9 er et fullformatkamera for L-mount med heftige videoegenskaper, og leveres i fire ulike fargeversjoner.

 

Lumix S9 bygger på Panasonics tradisjoner for kompakte systemkameraer i Micro Four Thirds-systemet, men her er det fullformat som gjelder. Langt på vei er Lumix S9 på innsiden som Lumix S5 II, men veier bare 486 gram inklusive batteri og minnekort. Ett helt nytt pannekakeobjektiv, Lumix S 26mm F8, lanseres samtidig. Dette veier bare 58 gram. Rask hoderegning tilsier da at kamera pluss objektiv fyller samlet 544 gram. Med målene 126 x 73,9 x 46,7 mm får kameraet plass i lommen i fotovesten, også med 26mm-objektivet, som stikker bare 18mm ut fra kamerahuset.

Lumix S9 med pannekakeobjektivet Lumix S 26mm F8 montert.

 

Lumix S9 deler den 24 MP store bakbelyste CMOS-brikken med Lumix S5 II, med innebygd bildestabilisator som kompenserer inntil 6,5 trinn kombinert med bestemte objektiver (5 trinn bare med kameraet). Autofokusen er av hybrid type, både kontrast- og fasefokus, og skjermen er den samme 1,84 millioner punkter fullt vribare LCD berøringsskjerm. ISO-skalaen går fra 100–51.200 ISO, men kan utvides til hhv. 50 og 204.800 ISO. 

I kameraet finner du bare en elektronisk lukker, og ingen søker. Det er heller ingen innebygd blitz og tilbehørsskoen er «kald», dvs den overfører ingen signaler, og du kan ikke bruke blitz med dette kameraet. Den elektroniske lukkeren spenner fra 60 sekunder til 1/8000 sek. Batteripakken er den samme som for Lumix S5 II og andre nyere Panasonic-kameraer, men det er ingen kjølevifte. 

Mest for video

Opptakstiden for video begrenser seg dermed mer enn for S5II-serien. Med 6K får du videoopptak av hele bildebrikkeformatet (såk. «Open Gate») og kan beskjære alle formater horisontalt og vertikalt i kameraet, praktisk for både vanlig video og sosiale medier. Selvsagt kan du bruke Lumix S9 til stillbilder, og du kan forvente den samme gode bildekvaliteten som med Lumix S5II med elektronisk lukker. Men da har du også de samme begrensningene med linjeforskyving ("rolling shutter"), som kan forstyrre stillbilder av motiver i hurtig bevegelse. Siden du heller ikke kan bruke blitz, må du fotografere under eksisterende lysforhold eller du kan bruke videolys.

 

Lumix S9 har ingen søker, men den vribare skjermen egner seg til både video og vlogging.

 

Videoegenskapene er som vanlig fra Panasonic, formidable. Vi legger spesielt merke til den nye «LUT»-knappen på baksiden. Med den kan du velge profil for stillbilder og videoer, både tekniske profiler som tillater økt dynamikk i etterbehandling, og mer kreative profiler som gir bildene ønsket preg, i farger og/eller gråtoner.

Noen vil sammenligne med Sigma fp og fp L, som bruker samme L-mount-fatning, men som er enda mer innrettet på video. Som Lumix S9 er de kompakte fullformatkameraer med kun elektronisk lukker og uten innebygd søker, og mer tilrettelagt for video enn stillbilder. Men Sigma-kameraene er dyrere, mangler bildestabilisator i kameraet, og om de er noe mindre og lettere, er de enda mindre «stillbildevennlig». Batteritiden er svak, og utformingen er i enda mindre grad enn hos Lumix S9 betjeningsvennlig uten tilbehør.

Vi har ikke testet Lumix S9 ennå, men sammenligner vi den med Lumix S5II med elektronisk lukker, ser vi hva S9 bør være i stand til som et hybrid stillbilde- og videokamera. Videofolket vil neppe savne en innebygd søker, de kan bruke skjermen, eller koble til en ekstern skjerm. Sjarmen med Lumix S9 er at den både kan tjene som et svært kompakt reise- og vlogg-kamera, og som senter i et modulært videoopptaksystem. Som kan bygges ut med grep, rigg, strømforsynling, skjermer og ekstern lagring m.m. 

Ny Lumix Lab-app

Panasonic vil også levere en helt ny app for mobil og nettbrett, som gir høyhastighet overføring av bilder og video fra kameraet til en smartenhet. Appen lar også brukeren lage egne LUT-profiler, og overføre dem til kameraet for et personlig uttrykk. Det blir også mulig å utveksle LUT-profiler mellom fotografer, og bruke dem via appen. Panasonic lanserer også formatet MP4 Lite, som er et mer «mobilvennlig» 4K-format, og som kan benyttes i kameraet eller mobilen, sammen med selvvalgte LUT-profiler for å justere opptak og sende til mobil og sosiale medier.

Pris og levering

Panasonic Lumix S9 vil leveres fra juni, med følgende veilende priser, alle inkl. mva. : 

  • Panasonic Lumix S9 hus – kr 20.990,- 
  • Panasonic Lumix S9 med 20-60 F/3.5-5. – kr 24.990,- 
  • Panasonic Lumix S9 med 28-200 F/4.0-7.1 – kr 29.990,- 

For mer informasjon, sjekk Panasonics nettsider.