Likevel er det ikke snakk om noe annenrangs kamera. Tvert imot, bildekvaliteten du kan få ut av dette kameraet er blant de beste fra Canon noensinne. Blant annet fordi bildebrikken er den samme som i EOS R6 Mk II. Dynamikk, ISO-egenskaper og fargedybde i bildene du får ut av EOS R8 tåler også godt sammenligning med anerkjente proffkameraer som EOS-1D X Mark III og EOS 5D Mark IV. 

Les hele testen, og se flere bilder og videoer i Fotomag 3 - 2023

Men EOS R8 er ikke noe proffkamera. Det er enklere bygget, og laget for fotografer som vil ha et enkelt kamera, men uten å gå på akkord med bildekvaliteten. Det er også et overraskende kompetent videokamera, noe mange vloggere vil sette pris på. Men det er også praktiske begrensninger, både som stillbilde- og videokamera, som vil få noen til å gripe dypere i bankkontoen og vurdere ett av Canons øvrige kameraer. Eller en av konkurrentene. Vi kommer tilbake til detaljene.

EOS R8_Design_Cut_05[1]_1-125 sec at f - 29_ ISO 100.jpg

I hånden

Det første du legger merke til når du tar EOS R8 i hånden, er at det er utrolig kompakt og lett til å være et fullformatkamera. Huset måler bare 133 x 86 x 70mm uten objektiv, og veier bare  461 gram. Den tre tommer store pekeskjermen er vribar i flere retninger og OLED-søkeren er OK, men ikke på høyde med den vi kjenner fra EOS R6 Mk II.

EOS R8 er kanskje ment som en oppfølger etter EOS RP, men hever seg over dette i både bilde- og videokvaliteter.

EOS R8 henvender seg både til dagens brukere av APS-C-kameraer, og de som kjøpte de første EOS R og EOS RP-modellene. Sikkert også noen speilrefleksbrukere med EOS 6D-kameraer. EOS R8 er også laget for brukere som vil ta videoinnhold og vlogging på alvor, og lære mer om filming. Og selvsagt alle som vil komme lenger enn mobilkameraer, og kjenne på fordelene med et systemkamera og de mulighetene det bringer med seg.

Ambisiøse videofilmere er tilgodesett med både mikrofoninngang og hodetelefonuttak på EOS R8. Den vribare skjermen kommer stort sett ikke i veien for mikrofon-/hodetelefonkontakt. 
Tidligere Canon-brukere vil ikke trenge mye tilvenningstid for å bli kjent med kameraet.

03_EOS R8_Top_BODY___.jpg

Enkel i bruk

Canon EOS R8 har flere egenskaper rettet også mot den mer uerfarne: her får du Canons motivprogrammer, en enkel bryter som velger stillbilder eller video, og ikke minst Canons multifunksjons tilbehørssko. Den 24 Mp store CMOS-brikken kan benytte opp til ISO 102.400 og leverer inntil 40 bilder / sekund med elektronisk lukker. Med mekanisk lukker er derimot ytelsen begrenset til seks bilder i sekundet, så vi antar at den mekaniske lukkeren er en annen og enklere konstruksjon enn på EOS R6 Mk II. EOS R8 har også et guidet brukergrensesnitt for den som vl lære fotografering, men dette kan byttes om til et klassisk grensesnitt av brukeren. 

Toppen av EOS R8 har betjening tilpasset både nye og erfarne fotografer. De fysiske kontrollene er tilrettelagt for en bredere brukergruppe. Nå kan du veksle mellom stillbilder og videoopptak med en bryter på venstre sidet av søkerhuset. Modusvelgeren har fått motivprogrammer i tillegg til de klassiske opptaksmodusene og fullautomatikk. Og strømbryteren på høyre side har en låseposisjon .

EOS R8 er dessuten godt tilpasset hybridbrukere og vloggere, som er opptatt av både videofilming og stillbilder.

 

Videoegenskaper

Kameraet har hentet mange av sine videoegenskaper fra EOS R6 MK II. Riktignok er det ikke her støtte for 6K råfiler, men EOS R8 har støtte for 4K 60p i full bredde nedskalert fra 6K, og Full HD inntil 180 b/sekund, dvs. ca. 6x saktefilm. Kameraet tillater også opptak lengre enn 30 minutter, og støtter Canon Log 3-fargeprofil for bedre dynamikk og fargedybde i filmene. Også R8 kan ta opp 3–5 sekunder sekvenser før du trykker på knappen, så du ikke går glipp av avgjørende øyeblikk.

Den gode og raske autofokusen gjør det lett å holde fokus når motivet beveger seg, også når du tar selfie-videoer, som EOS R8 er godt egnet til.

Autofokus

Autofokusegenskapene er hentet fra EOS R6 Mk II og EOS R5, og benytter Canons Dual Pixel CMOS AF II med helt ned til 0,03 sek. respons. Kameraet bruker dyplæring til å gjenkjenne motiver og objekter, og kan stilles til å fokusere på mennesker, dyr eller kjøretøyer. Innstilt på mennesker finner AF øyne, ansikt, hode og kroppen også når den beveger seg, fokus på hest er lagt til i tillegg til katter hunder og fugler, og tog og fly er lagt til ved siden av biler og (motor-)sykler. EOS R8 støtter AF-sporing i alle moduser, og er i stand til å finne fokus i så mørke omgivelser som -6,5 EV.

Dette fungerer godt også i praksis. Det er skuddtakten som mest begrenser kameraet til action-bilder, med maks. seks bilder per sekund hvis du skal unngå linjeforskyvning (rolling shutter). Med helt elektronisk lukker spurter kameraet av gårde med 40 bilder/sek., men da vil du se problemer med bevegelige motiver eller panorering.

Ingen bildestabilisator

En ting du ikke får med Canon EOS R8, er en fysisk bildestabilisator. Nå har mange Canon RF-objektiver innebygd IS, og kameraet kan bruke elektronisk stabilisator til videoopptak. Men her er også en forklaring til at EOS R8 er et mer kompakt og rimeligere hus. Dette er verd å tenke på hvis du har EF-optikk uten IS som du ønsker å bruke med adapter.

ISO-følsomheten er imponerende. DxOMarks strenge målinger setter terskelen til 3.295 ISO. DxOMark måler selve bildebrikken uten optikk og tallet er en sammenlignbar størrelse på den høyeste ISO-verdien med råfiler som gir et signal-støyforhold på 30dB med et dynamisk omfang på 9 EV og 18 bits fargedybde.

I praksis får du stillbilder med minimalt med støy opp til minst ISO 6400, eller ISO 12.800 og mer med lett støyfjerning og/eller JPEG-bilder.

Oppsummering

Canon EOS R8 er et ypperlig begynnerkamera eller nr. 2-kamera til entusiasten uten for store krav til hastighet og robusthet. Bildekvaliteten er helt i toppsjiktet uansett prisklasse, og betjeningen er lett å lære selv for den som ikke har øvelse. Autofokusen er blant de beste i klassen, og følger lett bevegelige motiver. 

Det er dessuten et praktisk og ganske avansert videokamera som vil tiltale amatørfilmere og vloggere. Begrensningene er at kameraet ikke har innebygd bildestabilisator, og at batteriet ikke har kapasitet til lange økter, og særlig ikke lange videoopptak. 

Likevel, EOS R8 gir utrolig mye bildekvalitet og videoglede for pengene. 

Skjermbilde 2023-05-28 kl. 23.22.53.png