Det er første gang Fotomag tester en enhet i Samsung A-serie, men vi har tidligere testet flere mobiler som er enklere enn toppmodellene, som Sony Xperia 10-serien og Apple iPhone XR. 

Det som skiller Samsung A53 5G fra den mer avanserte S22-serien, er foruten prisen, blant annet et enklere chipset, enklere kameraoppsett og mer «normale« videoegenskaper (Samsung S22-serien har alle hovedkamera med støtte for 8K video). En rekke andre egenskaper er også nedskalert, som skjermen, lydegenskaper, og USB-kontakt – Samsung A53 har USB 2.0, mens S22-serien har USB 3. Det er heller ikke støtte for trådløs lading. 

Men det er også positive overraskelser: Batterikapasiteten er økt til meget gode 5000mAh, og driftstiden er på nivå med S22-serien eller kanskje bedre. Men Samsung har benyttet den enklere Litium Polymer-typen, de tåler litt mer, men levetiden er nok ikke like god som L-Ion. 

Oppsummert betyr dette at denne modellen er merkbart tregere enn Galaxy S22 eller S21 FE, tåler ikke like mye vann (men er værbeskyttet), og er neppe like bra som seriøst reservekamera for fotografer som trenger en backup. 

Samsung Galay A53 5G har tre kameraer bak, og ett selfie-kamera foran. De to hovedkameraene  foran og bak gir riktig gode bilder.

Kameraene 

Hovedkameraet er en 26mm vidvinkel (tilsv.) med 64 millioner piksler, f/1.8, med fase-AF og optisk bildestabilisator. CMOS-brikken er imidlertid av Quad-Bayer-typen, slik at reell oppløsning blir 16 millioner piksler – mer enn nok til det meste. 

Ultravidvinkelen har et 123° objektiv (tilsv. ca. 12mm) med 12 Mp f/2.2, men uten bildestabilisator og bare kontrast-AF. Noe eget telefoto-kamera finnes ikke, men A53 5G har digital zoom, noe som med smart interpolering fra 64Mp gir fint resultat med 2x «zoom», og gradvis dårligere til 10x. Det er også to mindre 5Mp-kameraer – ett til makrobilder og ett med dybdesensor.  

Makro-kameraet tar helt OK nærbilder, men har fiksfokus, mobilen varsler om å holde en avstand mellom 3cm og 5cm. Dybdesensoren benyttes først og fremst sammen med portrettfunksjonen for å isolere bakgrunnen før kameraets prosessor simulerer liten dybdeskarphet. 

På fronten sitter også et selfie-kamera med 32 millioner piksler, også i Quad-Bayer-oppsett. Dette gir 8Mp reell oppløsning, med en bildevinkel tilsvarende 26mm og f/2.2. Pikselstørrelsen er den samme på selfie-kameraet som hovedkameraet, og bildekvaliteten ganske lik, men altså med noe færre piksler. 

Alle de fire kameraene, både foran og bak, leverer 4K og Full HD video med 30bps og HDR. Hovedkameraet har elektronisk bildestabilisator til video i tillegg til den optiske, samt Full HD med 60bps for jevnere opptak. Her kan du også ta opp saktefilm og «super sakte film». Bakkameraene kan også benytte LED-lampen som «blitz», og ta panoramabilder. Du har også mulighet for hyperlapse, nattfotografering og matfoto (kameraet optimaliserer for å gjøre matbilder fristende). Om ikke det er nok, har du også en «moro»-modus med effekter. 

Bildebrikken til hovedkameraet er på 64 Mp, men i realiteten får du 16 Mp oppløsning i filene. Det er mulig å stille inn kameraet til å lagre 64Mp bilder, men det gir ikke vesentlig forskjell, og filene blir bare mye større.

Bilde- og videokvaliteter 

Det første vi legger merke til når vi ser gjennom alle bildene vi har tatt, er hvordan bildene fra hovedkameraet skiller seg positivt ut. Tilsvarende gjelder for selfie-kameraet, og videoer. 

Disse kameraene bruker det nå velkjente Quad-Bayer-prinsippet (velkjent i videoverdenen) og samler farge- og lysinformasjon fra fire ganger så mange piksler som det bildet kameraet lagrer. Det er med å gi det ellers enkle kameraet med små piksler nok informasjon til å hente ut bra dynamikk og fine farger med moderat bildestøy, så lenge det er godt lys. 

Klikk på bildet for å se hele testen hos DxOMark.

Noe telekamera finnes ikke, men A53 5G interpolerer brukbart til 2x «telefoto», da brukes to bildesensorer for hver piksel. Ultravidvinkelen er en svært kraftig vidvinkel, den har også bra dynamikk og farger, men ikke de beste detaljene. Makroobjektivet synes vi er mest en gimmick. Det har ikke autofokus, og bør ideelt sett brukes med stativ (hvem bruker stativ på en billig mobil?). Siden du får like bra eller bedre nærbilder med hovedkameraet, ser vi ikke helt poenget. 

Videoegenskapene til Samsung Galaxy A53 5G er etter dagens standard bra for sin prisklasse. Du kan ikke vente deg profesjonelle egenskaper til denne prisen, men du kan ta gode levende bilder, spesielt med hovedkameraet. Som en bonus har mobilen Samsungs bildesoftware, med mange gode egenskaper.

Selfie-bilder og -videoer er blitt viktige for dagens mobilbrukere, og her skuffer A53 5G ikke. Hvis du blander selfie-bilder og «vanlige bilder» fra denne mobilen, vil du ikke se åpenbare forskjeller i godt lys. 

For å gi litt perspektiv: bortsett fra en del enklere funksjoner, er Samsung A53 5G et mobilkamera som er fullt på høyde med toppmobiler for bare 3-4 år siden når vi snakker om teknisk bilde- og videokvalitet. Den har bra batteritid, er bra værbeskyttet, Androidbrukere vil finne den lett å ta i bruk, og skjermen har god gjengivelse.  

Så sparer du penger på at den er litt tregere og mangler litt «wow-faktor».