Da Fotomag testet Nikons flaggskip Z 9 i nr. 1 - 2022 (Abo), lot vi oss særlig begeistre av de sterke videoegenskapene. Men Nikon stoppet ikke der. Etter at vi laget vår test, har Z 9 fått en ny fastvare, versjon 2.0, med meget sterke nyheter for videofilmere. Også eiere av Z 7 II og Z 6 II får små oppdateringer, til fastvare 1.4. Du kan allerede laste ned oppdateringene fra NIkons nedlastingssenter.

Nikon Z 9 fastvare v. 2.0

Her er de viktigste nyhetene for Nikon Z 9 i versjon 2.0 av fastvaren:

8,3K/60p film i kameraet: Ta opp RAW 8,3K-film internt i ultrajevn 60p. Film i N-RAW for å ta opp i 8,3K (8256×4644) med ekstra høy oppløsning ved å bruke hele bredden til Z 9-bildebrikken. 
   - Dette er nok en funksjon som de store produksjonsselskapene kommer til å ha mest nytte av. Men likefullt imponerende av Nikon å implementere 8,3K/60p og 12-bit RAW (se nedenfor). 

4K UHD oversamplet fra 8K: Ta opp utrolig skarpe 4K/60p Ultra HD-opptak oversamplet fra 8K.
    - Oversamplet 4K fra 8K gir en helt annen detaljrikdom enn å lese ut annenhver linje fra bildebrikken slik det var før.  

12-bit RAW i kameraet: Med ProRes RAW HQ (opptil 4K/60p) eller Nikons nye N-RAW-format (opptil 8K/60p og 4K/120p).
    - Med 12-bit RAW videoopptak i 8K eller 4K får videoredigerere kontroll over dynamikk, farger og toner som aldri før på et systemkamera.

Bølgeformskjerm: Bekreft vanskelige eksponeringer på et øyeblikk, enten du fotograferer i N-Log eller RAW.
    - Bølgeformskjerm, eller «Waveform monitor» er en måte å vise innholdet i et opptak i sann tid, og gir fotografen raskt overblikk til å sjekke om kontrast og farger er innenfor. En funksjon flere av konkurrentene har hatt en stund.

Tilpasset i-meny: Vis hovedinnstillingene for film samtidig på skjermen. Bekreft oppløsning og bildefrekvens via kameraets toppskjerm.
    - Fotografen får her mye bedre oversikt over innstillingene før og under opptak. 

Rødt REC-bildefelt: Et rødt REC-bildefelt vises på skjermen når filmopptaksknappen trykkes ned.
    - Det lydløse kameraet kan være en felle hvis du ikke har annen måte å være sikker på at kameraet faktisk tar opp. Den kraftige røde rammen gjør dette svært tydelig.

8K stillbilder: Hent ut stillbilder i høy oppløsning fra serieopptak fra opptil 10 sekunder med 8K-opptak.
    - Video eller stillbilder? Ja takk, begge deler.

Inntil 20 valgbare mønstre for bredt AF-område: Hold fokuset låst på bevegelsene og unngå faste hindringer som tennisnett eller hekker.
    - For spesialistene som må sikre seg mot at kameraet fokuserer på forgrunn eller bakgrunn.

EVF – opptil 120 b/s oppdateringsfrekvens: For kameraets lyssterke (3000-nit) elektroniske søker. Ideell når du gjør opptak av motiver som beveger seg raskt, for eksempel racerbiler.
    - Nikon Z 9 hadde allerede en fantastisk søker. Oppløsningen er ikke den høyeste, men lysstyrken og responsen får deg til å glemme at søkeren er digital. Enda mer nå, med så høy oppdateringsfrekvens.

Hent fokus: Tilordne fokusposisjoner til flere kameraknapper – hver knapp kan hente frem en separat fokusposisjon eller samme fokusposisjon. 
    - For den som må ha fokuskontroll i fiingertuppene.

Forhåndsopptak av bilder: Ta bilder i opptil ett sekund før utløserknappen er trykket helt ned. Angi at kameraet skal fortsette å fotografere i opptil fire sekunder etter at du har sluppet utløseren.
    - Denne funksjonen kjenner vi fra Panasonic og Olympus, og tidligere fra spesielle kompaktkameraer (bl.a. Casio). Men for fullformatkameraer er dette første gang.

Nikon Z 7 II og Z 6 II fastvare v. 1.4

Forbedret automatisk valg av AF-søkefelt: Bedre gjenkjenning av og fokus på motiver i forgrunnen midt i bildefeltet.

Støtte for lineær manuell fokusering: Videografer kan nøyaktig gjengi fokusavstanden fra punktene A til B.

Kompatibilitet med Nikons Bluetooth-fjernkontroll ML-L7: Gir for kontroll over viktige kamerafunksjoner ved fjernstyrt fotografering. Har separate knapper for utløser og filmopptak

Fjernstyringsgrepet MC-N10

Nikon har også varslet at de utvikler fjernstyringsgrepet MC-N10,et tilbehør som muliggjør fjernstyring av Nikons speilløse kameraer med Z-fatning med tilknytning via kabel. Grepet kan styre ulike funksjoner i Nikons speilløse kameraer, øke effektiviteten i filmopptak med et lite crew og utvide mulighetene for filmopptak. Det støtter også stillbildefotografering.

Fastvareoppdateringene er gratis å laste ned. I skrivende stund har vi ikke informasjon om leveringstider eller priser på MC-N10. Du finner mer informasjon på Nikons nettsider.