Importør:

Etter at Nina Rangøy som første kvinnelige fotograf vant "Årets Bilde"-konkurransen for 1988, flyttet hun til London og begynte å livnære seg som frilanser for norsk og skandinavisk presse. Siden har hun med London som base hatt en omfattende virksomhet som fotograf med reportasje, informasjon, workshops og undervisning i Storbritannia og verden rundt. Nå, etter 30 år, er hun tilbake i Norge med utstillingen «Being British», der hun med en rekke av sine portretter forsøker å gi et variert bilde av hvordan det å være britisk kan oppleves.

text Ivan Sebag Montefiore_FINAL_RGB.jpg

Ivan Sebag Montefiore, fra utstillingen «Being British». Foto: © Nina E. Rangøy.

Som det klassedelte og varierte samfunnet Storbritannia er, er det nettopp mangfoldet av visuelle inntrykk som kan vise Storbritannias mange sider. Nina Rangøy ser britene både utenfra med norske øyne, og innebfra som London-boer i 30 år. Hun har som pressefotograf dekket hendelser som oppstyret etter Hillsborough-tragedien i 1989, prinsesse Dianas død i 1997, og gjennom reportasjer og oppdrag observert vanlige mennesker, kjendiser, forretningsfolk og politikere med sitt kamera. Hun var midt i hendelsene under sommer-OL i London i 2012, og har de senere årene jevnlig holdt årlige workshops i London og Venezia.

textCraig McAllister_FINAL_RGB.jpg

Craig McAllister, fra utstillingen «Being British». Foto: © Nina E. Rangøy.

Den siste tidens turbulens med polariserte holdninger rundt Brexit og skiftende politiske vinder i Storbritannia, har ikke gjort det mindre interessant å dokumentere mennesker og hendelser i vårt nære naboland. Spørsmålene er mange, svarene ikke alltid åpenlyse. Det å være britisk kan ikke beskrives med ett bilde eller i en setning.

Utstillingen åpner i Fotografiens hus i Oslo torsdag 8. august, og blir hengende til søndag 1. september. 

Se mer fra Nina Rangøy på hennes egen hjemmeside, www.ninarangoyphotography.com.