Sonys to nyeste premium-mobiler har fått en etterfølger. Xperia 1 IV lanseres i dag og er det første mobilkameraet med ekte optisk zoom og bildestabilisator, med sin Zeiss 85–125mm (ekv.) F2.3–2.8 telezoom, bygget som «periskop-objektiv». I tillegg kommer mobilen med «16mm» F2.2 og hovedkameraet «24mm» F1.7 med optisk bildestabilisator, alle med hurtige 12 megapiksler Exmor RS CMOS-brikker og 120 b/s datautlesning. 

Xperia-1-IV-top_black.jpg

Sony beholder en 3,5mm mini-jack på sine mobiler.

 

Med tre kameraer bak og bildevinkler tilsvarende 16mm til 125mm, gir alle kameraene opp til 5x saktefilm i 4K med sanntid øye-AF, og video med større dynamikkområde. Mobilen støtter live strømming, og kan dessuten brukes som ekstern skjerm for nyere Sony-kameraer og da strømme innhold fra Sony α-kameraer direkte til f.eks. YouTube. I tillegg til de tre bakkameraene har Xperia 1 Iv også et frontkamera med 12 Mp, men her er bildestabilisatoren mekanisk, ikke optisk.

En oversikt over de viktigste egenskapene til Sony Xperia 1 IV, ifølge Sony:

  • Mobilen har 85-125 mm objektiv som er verdens første optiske zoomlinse for mobilkameraer, og CMOS-brikke med 120 fps high-speed datautlesing for alle sine tre objektiver.
  • Filmatisk videouttrykk med 4K 120 fps, og opptil 5x saktefilm videoopptak. 
  • Sann-tid øye-autofokus (AF) og 20fps serieopptak med AF / AE i HDR på alle tre kameraer, som gir bilder med rike farger og kontrast. 
  • Videography Pro- og eksterne monitor-funksjoner med live streaming  .
  • 120 Hz-skjermen gir usedvanlig jevn grafikkytelse, og 240 Hz høyhastighets berøringsfølsomhet som gir mobil-spillere full kontroll over spillet. 
  • Spillhjelpfunksjonen «Game Enhancer» kan brukes til å finjustere bilde- og lydkvalitet og støtter live-streaming for deling av innhold i sanntid.
  • 50 prosent klarere 4K 120Hz HDR-skjerm og sanntid HDR-driver.
  • Ytterligere forbedrede stereohøyttalere og lydopptak av høy kvalitet med Music Pro.
  • Kraftig 5000 mAh batteri med lang levetid for lengre bruk, med Snapdragon 8 Gen 1 mobilplattform og Corning Gorilla Glass Victus.
  • Plastfri emballasje, med 50 prosent mindre pakkestørrelse sammenlignet med tidligere modeller, uten lader og kabeltilbehør. I tillegg er CO2-utslippene redusert med opptil 36 %  per enhet sammenlignet med konvensjonell emballasjestørrelse.

Xperia-1-IV-Purple_16.9.jpgTre kameraer på baksiden pluss en 3D-sensor som sikrer nøyaktig avstandsmåling. Til høyre på bildet er zoom-kameraet med ‘periskop-objektiv’.

Xperia 1 IV blir tilgjengelig 14. juni 2022, med en veiledende pris fra 13.490,- NOK. Fra og med 12. Mai 2022 er det mulig å forhåndskjøpe produktet hos utvalgte partnere, og få med et par WH-1000XM4 på kjøpet til en verdi av 3.000,- NOK. Headset skal rekvireres fra Sony og forhåndssalgtilbudet gjelder så lenge lageret på WH-1000XM4 rekker. 

Denne uken lanserte Sony dessuten en oppgradert versjon av sin billige XPeria 10-serie, Xperia 10 IV.

Les mer om nye Sony Xperia 1 IV på Sonys produktsider.