Med de tre nyhetene er antallet Sony-objektiver med E-fatning oppe i hele 70. To av nyhetene er en del av G-serien, mens det tredje er litt mindre pretensiøst, og samtidig billigere. De tre objektivene er alle konstruert for halvformat*, og dekker en bildesirkel på ca. 28mm. De er alle små og svært lette, og vil utvilsomt passe best på Sonys halvformatkameraer, som A6600 eller ‘vlogging-kameraet’ ZV-E10. Sony har nettopp bekreftet at disse igjen er i produksjon og kan bestilles. Men de nye objektivene kan like gjerne benyttes på fullformatkameraer, og da særlig til video, siden dette likevel utnytter formatet nesten optimalt. Her er de nye objektivene:

1. 1020_A-Mid.jpg

E PZ 10-20mm F4 G

Denne zoomen, som gir bildevinkler tilsvarende 15–30mm i fullformat, er et ytterst kompakt, men påkostet objektiv med innebygd zoom-motor. Den oppsiktsvekkende lave vekten er bare 178 gram, og objektivet måler 55mm i lengden. Siden både zooming og fokusering er intern, endrer ikke objektivet lengde i bruk. Denne G-serie-zoomen er bygget for å tåle omgivelser med fuktighet og støv, det har to lineære fokusmotorer, og kan i følge Sony levere kontinuerlig autofokus for stillbilder med Sony A1 opp til 30 bilder i sekundet. Objektivet er også konstruert for å redusere optisk «fokuspusting», samtidig som det er kompatibelt med kameraer som er utstyrt med digital reduksjon av fokuspusting. Med den innebygde zoommotoren kan man få meget jevn og stillegående zoom i ulik hastighet ved å benytte objektivets T-W-bryter, eller det kan fjernstyres fra Sonys vlogging-grep GP-VPT2BT, og fra mobil med Imaging Edge-appen. Noen Sony-kameraer, bl.a. det semiprofesjonelle FX3 og vloggerkameraet ZV-E10 er også utstyrt med zoombryter rundt utløseren. På Alpha 1, 7S III og 7 IV kan dessuten programmerbare knapper på kamerahuset benyttes til å styre motorzoomen.

Nærgrensen er helt nede i 13 cm for manuell fokus (20 cm med AF), og dermed har du inntil 0,18x forstørrelse. TRe asfæriske elementer skal sikre vesentlig bedre skarphet enn Sonys egen 10–18mm F4 OSS, og dessuten gjengi fokusflaten jevnere. Tre ED-glass (ett av dem er asfærisk) reduserer ytterligere optisk forvrengning.

Sony E PZ 10-20mm F4 G vil koste ca. 9000 kroner når det kommer midt i juni.

1. 15_A-Mid.jpg

E 15mm F1.4 G

Det andre G-objektivet i dette slippet er det fine 15mm F1.4, med bildevinkel tilsvarende 22,5mm i fullformat. Dette kan minne litt om Sony FE 20mm F1.8 G (for fullformat), men er dessuten både mindre og mer lyssterkt. Også dette objektivet er solid og værbeskyttet, reduserer fokuspusting, og har fått en manuell blenderring og bryter for å slå av og på blender-klikk. Det veier bare 219 gram, har en nærgrense på 17/20mm (manuell fokus/AF) og inntil 0,15x forstørrelse. Den gode lysstyrken, nærgrensen og lav vekt er perfekt for bruk på gimbal, mener Sony, og en egen Focus Hold-knapp kan programmeres til flere fokusfunksjoner.

Sony E 15mm F1.4 G kommer også midt i juni og ventes å koste ca. 9000 kroner.

1.-11_A-Large.jpg

E 11mm F1.8

Sist, men ikke minst lanserer Sony den lyssterke ultravidvinkelen E 11mm F1.8. Dette objektivet har en bildevinkel tilsvarende 16,5mm i fullformat, veier bare 181 gram, og er ypperlig til selfie-bilder og video-vlogging. Med bildekvaliteter som langt overgår mobiloptikk, og god værbeskyttelse egner det seg også godt på reise. Den gode lysstyrken og en egen AF/MF-knapp samt lineær fokusmotor sikrer også nøyaktig manuell fokusering og vil friste mange til å ta video og vlogging-opptak med ett av Sonys kompakte og lette kameraer.

Også E 11mm F1.8 kommer i juni, og prisen blir ca. 6500 kroner.

3.-11_ZV-E10B_selfie-Large.jpg

E 11mm F1.8 benyttet på Sony ZV-E10 til vlogging.

Du kan lese mer om Sonys nye halvformatobjektiver på Sonys egne produktsider.

*) Også kjent som «APS-C-format»