Dette kameraet har nesten alt, det skårer høy eller høyest på de aller fleste kriterier, med bilde- og videooppløsning som viktigste unntak. Det betyr: EOS R3 leverer 24 Mp stillbilder og inntil 6K video. Hvis du ikke klarer deg med det, må du kanskje vente til den beryktede Canon EOS R1. Men det kameraet er ikke virkelighet ennå. 

Fotomag publiserer iblant tester og artikler fra tidligere utgaver til glede for nye og gamle lesere. Denne artikkelen ble først publisert i Fotomag magasin, nr. 1 - 2022, der du også kan se flere bilder. 

Her er det EOS R3 vi skal fortelle om. Og vi kan vanskelig legge skjul på at vi er imponert. Men samtidig er det et tankekors at et så suverent kamera ikke når helt opp når vi skal kåre Årets Fotomag-produkt og Årets proffkamera for 2021-22. Den eneste grunnen til det, er at Nikon har laget et kamera som er enda litt bedre og kaprer plassen øverst på pallen. Men vi innrømmer at det er nesten som å velge mellom sine egne unger.

I hånden

Canon EOS R3 likner mye på et speilreflekskamera med innebygd batterigrep, og det føles også kjent når du er vant til å bruke et profesjonelt Canon speilreflekskamera. Da er det nærmest å sammenligne med EOS-1D X Mark III.

09_EOS-R3_FrontSlantLeft_BODY_Cardslot.jpg

EOS R3 har to kortplasser, for henholdsvis CFexpress type B og SD minnekort (UHS II), ulikt EOS-1D X Mk III, som bruker CFexpress type B i begge sine to kortplasser.

EOS R3 er en del mindre, og mer enn 400g lettere, det har selvsagt ikke speil, og bildebrikken er en bakbelyst, stablet CMOS-brikke på 24 Mp Bildebrikken tjener også som bildestabilisator, og den er sammen med EOS R5 og R6 mer effektiv enn hos noen av konkurrentene, med opp til 8 trinn kompensasjon mot kamerabevegelser med visse objektiver. 

EOS R3 har det meste av hva vi venter av et profesjonelt kamera: det er solid bygd, ytelsen er formidabel, og ergonomien er både toppklasse og velkjent, spesielt om du er Canon-bruker fra før. Det ser ut som og føles som en speilløs 1D X. Men det vet jo de fleste allerede. 

I bruk

Når vi sammenligner med Nikon Z9, er EOS R3 325g lettere, selv om det bare er noen millimeter forskjellig størrelse på kamerakroppene. Begge har ganske like batterier, og R3 har en kraftig lukkermekanisme som ikke finnes i Z9. Kan EOS R3 være mindre solid? Det vet vi ikke, det virker svært velbygd. Men godset i kroppen er nok lettere og mengden metall mindre. Med mekanisk lukker er raskeste skuddtakt 12 bilder per sekund, som EOS R5. Den elektroniske lukker går helt til 1/64.000 sekund. Selv med mekanisk lukker er lydnivået svært lavt, og forstyrrer neppe noen utendørs eller i et rom med folk som beveger seg. Kameraets andre kortplass støtter SD-kort med UHS II. Til stillbilder merket vi ingen forskjell, men for video vil SD-kort støte på kapasitetsproblemer på de mest krevende opptakene.

04_EOS-R3_Top_BODY[1].jpg

Betjeningen er noe brukere av Canon-speilreflekser lett finner ut av. Forholdsvis lett og kompakt til å være et proffkamera med innebygd vertikalgrep.

Å bruke EOS R3 er nesten som å bruke en EOS-1D X Mark III uten speil. Eller som en EOS R5 med batterigrep. Det er ingen blackout ved eksponering med elektronisk søker, imidlertid kan hender det at søkeren bruker noen hundredels sekunder til å simulere eksponering riktig når den funksjonen er slått på. 

Noen kameraer har enda høyere oppløsning, men forskjellene er små. Søkere i denne klassen er nå så gode at få vil savne en optisk søker. 

Ytelse

Med 30 bilder i sekundet på raskeste serieopptak (à 24 megapiksler) uten blackout, attpåtil lydløst, trenger du en sikker visuell bekreftelse på at kameraet faktisk tar bilder i rakett-tempo. Det gir EOS R3 i form av en rød ramme som blinker mens bildene lagres. Omtrent som hos Sony A9 og A1, samt nå også Nikon Z9.

Skjermen er en fleksibel vri- og vippeskjerm som ikke dekker til inngangen for ekstern mikrofon, hodetelefoner eller kontakten for studioblitz på kameraets venstre side. Der finner du også USB-C-utgang (som du kan lade kameraet med), HDMI-utgangen og en standard Ethernet-utgang. I batterikammeret kan du benytte samme LP-E19 lithium-ion-batteri som 1D X Mark III.
Selv med raske CFexpress-kort fyller du bufferen på 5 sekunder med elektronisk lukker, RAW-format og maks hastighet. Med mekanisk lukker (12 bps) holder bufferen betydelig lengre, uten at vi har eksakte tall. 

eos-r3-c02-high-speed_state-of-the-art_966917f9185743e0bb9dec6e71e1842d.jpg

Canon EOS R3 benytter en helt ny generasjon bildebrikke som kombinerer en meget rask stablet CMOS-konstruksjon med dobbeltpiksel autofokus og muliggjør bruk av helelektronisk lukker i de aller fleste situasjoner. Bildebrikken er på 24 megapiksler, og bildene blir dermed ‘lettere’ enn hos Nikon Z 9 og Sony A1.

Med de raskeste SD-kortene er skuddtakten den samme, men da fylles bufferen litt raskere. Mens bufferen er nær ubegrenset på et CFexpress-kort, stanger du i taket med et SD-kort etter ca. 25 sekunder. Dessuten tømmes bufferen langsommere. Sikkert til å leve med, men det er likevel ikke ideelt med to ulike minnekort.

 Fordelen med både CFexpress-kort (Type B) og SD-kort er selvsagt at SD-kort er (noe) rimeligere, og at mange allerede har en bunke av disse fra før. Ved vanlig stillbildefotografering er det nesten ingen begrensninger om du bruker ett av de raskeste SD-kortene (V60/V90/300MB/sek). Skyter du video, vil du ikke kunne bruke de største formatene og de beste filtypene på SD-kort. Dette kan i produksjon være upraktisk.

Autofokusen er forbedret fra EOS R5, og særlig sporingen av dyr sitter som et skudd. Innstillingsmulighetene er nesten til å gå seg bort i, men både autofokus og sporing er gjennomgående suverent effektivt og pålitelig.

EOS-R3-Ambient-RF-Mount-3006.jpg

Øyekontrollert AF-punkt er en nygammel funksjon på Canon EOS R3, som opprinnelig ble laget til det analoge EOS 3 fra 1998. Jeg må tilstå at jeg ikke klarte å bli helt fortrolig med denne funksjonen, men det kan ha sin forklaring i mitt eget øyes fysikk, og ikke minst at jeg bruker briller (Canon opplyser at briller kan gjøre funksjonen mindre pålitelig).Den elektroniske søkeren hos EOS R3 er kanskje det smarteste vi har sett av sorten hittil, med blant annet en ‘optisk søkersimulering’. Kameraet har også den effektive joy-sticken og smartkontrolleren for å styre fokuspunkt.

Canon har gjort et stort nummer av at EOS R3, som den legendariske analoge EOS 3, har fått øyestyrt autofokus. Med den kan øyet ditt styre hvor i bildet autofokusen skal prioritere. Selv ble vi ikke helt fortrolige med den, men det behøver ikke være Canons feil. Kameraet har heldigvis også den effektive joy-sticken og smartkontrolleren for å styre fokuspunkt, slik vi kjenner fra EOS-1D X Mark III. Valgfrihet, altså.

Med 24 megapiksler CMOS sier det seg selv at EOS R3 ikke kan levere 8K video. Men ellers er videoegenskapene til EOS R3 svært omfattende, med blant annet 12-biters 6K RAW interne opptak, dog ikke ubegrenset tid. Dobbeltpiksel CMOS AF II med øye-/ansiktsgjenkjenning og AF-sporing av mennesker, dyr og kjøretøy står også på menyen.

Bilde- og videokvalitet

Bildekvalitet er mer enn oppløsning og bildestøy, både fargegjengivelse, toneomfang og ikke minst kameraets evne til å treffe eksponering betyr mye. Men EOS R3 leverer oppsiktsvekkende høy bildekvalitet, Canons beste til nå. Dynamikk og ISO-egenskaper er på et nytt nivå, og gir et kamera som egner seg fremragende til fotografering i begrenset lys, ikke minst når også autofokusen fungerer helt ned til –7,5 EV. Og det er mørkt. Inntil ISO 6400 er bildene nærmest støyfrie.

Videoegenskapene til EOS R3 er heller ikke noe å skamme seg over. Riktignok får du ikke 8K video, som de to største konkurrentene Nikon Z 9 og Sony A1, det går ikke på en 24 Mp bildebrikke. Men du får 6K video med 60p frekvens, 12 bits RAW-format, eller om du vil 4K med 120p bildefrekvens. Formatet er valgfritt DCI (17:9) eller UHD (16:9), med opptak inntil seks timer (med visse begrensninger). Ikke alle opptaksvalg kan brukes med SD-kort, men med raske CFexpress-kort er du trygg. 

Oppsummering

Canon EOS R3 setter en ny standard for stillbilder og video for Canon-brukere. Med Canons suverene utvalg av lyssterk og skarp optikk er EOS R3 i dag det fremste verktøyet for Canon-brukere som vil ha tilgang til høyeste bildekvalitet og ytelse, og en fristende innfallsport til EOS R-systemet. Men det er ganske dyrt, også mot konkurrentene.