Objektivet er enkelt konstruert, og da mener vi ikke simpelt. Det har samme fysiske størrelse som de andre i serien, som nå teller 50mm, 35mm og 24mm, alle med f/1.8. Vekten er ca. 355 gram og objektivet kan benyttes på alle kameraer med Leica L-mount, dvs. Panasonics egne fullformatkameraer, samt Leica SL-serien, og Sigma fp-serien. Leica har en APO-Summicron-SL 90 f/2 ASPH og en APO-Summicron-SL 75 f/2 ASPH, mens Sigma leverer sin velprøvde 85mm F1.4 DG DN | Art og 90mm F2.8 DG DN | Contemporary i samme brennviddeområde. Ellers blir konkurrentene (foreløpig) andre plattformer, men disse objektivene, til vidt forskjellige prisnivåer, viser også bredden i tilbudet av portrettobjektiver.

Les hele testen og se flere bilder i Fotomag magasin nr. 7-2021.

Panasonic Lumix S 85mm F1.8 har en fornuftig pris, og er like mye konstruert for filmopptak som stillbilder. Det er meget godt værbeskyttet, og garantert å tåle ned til –10°C. Fokusmotoren er nesten totalt lydløs, og svært presis. Objektivet er i praksis helt rettegnende, fargebrytningsfeil er knapt synlig ytterst i kantene, vi ser litt vignettering ved største blender (ofte ønsket til portretter), ved f/2.8 er det praktisk talt borte. 

Det som imponerer mest med dette objektivet, er skarpheten, som er svært bra allerede på største blender, og ikke «blir tatt» av diffraksjon før ved f/22, der objektivet likevel er bra skarpt.

Konstruksjon. Robust bygget med kunststoff i skroget og metall i fatningen, og med god værbeskyttelse. Bred manuell fokusring som går mykt, men ikke stopper fysisk ved uendelig. Én bryter; AF/MF. 9 elementer i 8 grupper, og 9 avrundede blenderlameller. To ED-elementer. Innvendig fokusering. Leveres med stor, rund solblender.

Skarphet. Skarpheten i sentrum av objektivet er fantastisk bra, og fra f/2.8 like skarp over hele bildeflaten.

Fortegning. Vi kan ikke spore linjefortegning på bildene. I praksis helt rettegnende.

Bokeh. Fin bokeh på store blendere, som forventet. Kan bli litt ‘uryddig‘ fra f/5.6, men som forventet.

Lystap. 1,5 trinn lystap i kanten ved f/1.8, men jevne overganger. Ved f/2.8 bare 0,6 trinn, og knapt målbart ved f/5.6. 

Fargebrytningsfeil. Generelt godt korrigert mot sideveis fargebrytningsfeil. Perfeksjonisten kan lett korrigere eventuelle rester i software.

Fokusering. Autofokusen er virkelig stillegående og fungerer bra med filming og ekstern mikrofon på kameraet. Manuell fokus er OK, man bytter mellom med en bryter på objektivet. Nærgrensen er ordinære 80 cm, dette er intet makroobjektiv.

Bildestabilisering. Ingen i objektivet, men Panasonics fullformat S-kameraer har innebygd meget effektiv bildestabilisator. 

Prisen på rundt 8.000 kroner er rimelig for et objektiv med denne bildekvaliteten. Det kompakte formatet passer spesielt godt til Panasonic Lumix S5, og sammen med dette får du et fint verktøy til stillbilder og video på portrettavstand.