(Dette er en forkortet versjon av testen i Fotomag 6-2019, som du kan lese i sin helhet her.)

Det som forundrer oss mest med Sony A6600, og Sonys APS-C-formatet i det hele tatt, er hvorfor Sony bare tilbyr et klassisk rammesøkerdesign for sine APS-C-kameraer, med søkeren plassert i venstre hjørne. De fleste konkurrentene tilbyr mer tradisjonelle kameradesign med søkeren midt på kamerahuset, som på et speilreflekskamera. Som for øvrig Sony selv foretrekker på sine fullformatkameraer.

(Les også vårt førsteinntrykk av Sony A6600 i Fotomag 5-2019 for mer informasjon, som ikke gjentas i særlig grad her).

Det er ikke noe galt i å ha søkeren oppe til venstre – for de fleste. Men noen fotografer bruker venstre øye mot søkeren, og disse vil ikke  gjerne føle seg til rette med «hjørnesøkeren». Det fører til at skjermen får nesemerker, og det andre øyet – det høyre, kan ikke brukes som «ekstrahjelp», mange fotografer har nytte av å ha et halvt blikk på det som er utenfor søkeren, med det ledige øyet. 

Dette er kanskje en detalj, men viktig for dem det gjelder. Og det er en gruppe som Sony ikke tilgodeser med APS-C-kameraer, men absolutt med sine fullformatkameraer.

Det er også synd siden Sony med A6600 viser at de virkelig satser på dette formatet. For her er et kamera med utmerket ytelse, brukbar ergonomi og veldig bra bildekvalitetet. 

Som nevnt i vårt førsteinntrykk, er det ikke mye som er virkelig nytt siden forgjengeren A6500. Men det som er nytt, det teller.

Etter vår mening er kanskje den voldsomt forbedrede batteritiden det viktigste. Den har mer enn doblet seg, iflg. CIPA-målinger (som ofte er konservative), fra 350 bilder på en oppladning med A6500 til 810 bilder. Det henger sammen med at A6600 har fått samme batteri som de nyere modellene i A7-serien, NP-FZ100. Samtidig er batterigrepet blitt større, med vesentlig bedre håndgrep som resultat.

Et annet punkt er at A6600 har fått hodetelefonutgang. Begge disse forbedringene er viktige for videoopptak, videoinnspilling drar godt med batterikraft.

Den tredje forbedringen er selvsagt Sonys prisbelønte sanntids AF følgefokus, som også omfatter øyefokus for både mennesker og dyr. Dette gir en merkbar forbedring i reell ytelse til tross for at A6600 som A6500 på papiret er dårligst i klassen på raskeste serieopptak med 11 bps. Både Fujifilm X-T3 og Panasonic Lumix G-9 (begge 20 bps), og til og med den mye billigere Canon EOS M6 Mark II med 14 bps er «tregere». Likevel, med den utrolige sikre følgefokusen du får med A6600, på nivå med A9 og de andre high-end fullformatkameraene til Sony, opplever du at når kameraet har funnet fokus ved øynene eller på annen måte, er fokusen som klistret, selv når motivet beveger seg hurtig og uregelmessig. Dette er på et nivå vi ikke har sett før på et APS-C-format kamera. Så får det heller være at A6600 ligger litt tilbake for flere av konkurrentene på f.eks. pikseloppløsning og søkeroppløsning, og at Sony nå har fjernet sprettopp-blitzen (men blitzskoen er i behold).

Sony kunne tatt dette markedet fullstendig med noen få grep, de er allerede overlegne på ovennevnte punkter. Med litt bedre ytelse, noe bedre videoegenskaper, bedre søkeroppløsning og kanskje litt mer plass til fingrene (et stadig tilbakevendende problem for mange Sony-brukere), ville de matchet konkurrentene også på disse punktene. Og kanskje en modell med sentralplassert søker, som på Sonys A7- og A9-modeller.

Konklusjon

Sony A6600 leverer på noe av det viktigste for en fotograf: bilde- og videokvalitet, praktisk ytelse, bildestabilisering, byggekvalitet og solid værtetting, og ikke minst, den responsive og uslåelige autofokusen. Det har også fått bedre ergonomi og har tilgang til et stort utvalg kvalitetsoptikk.

Den som ser etter et kamera som førstevalg, vil likevel finne at både Sonys egne fullformatkameraer og noen av konkurrentene har egenskaper som selv A6600 mangler. Til det kommer en høy pris, og at Sony mangler flere lyssterke og kompakte kvalitetsobjektiver spesielt for dette formatet.

Ingenting er så bra at det ikke kan forbedres. Sony har teknologien til å forbedre A6600, vi håper de også har viljen.