EISA-Maestro-2023-Logo-outline.png

Det blir sekstende gang EISA arrangerer konkurransen. Hvert år deltar leserne i papir- og digitalmagasiner fra hele verden i konkurransen gjennom sine respektive lands fotomagasiner. I Norge er det Fotomag som arrangerer den nasjonale delen av EISA Maestro-konkurransen.

«Dyreliv»

Tema for konkurransen i 2023 blir altså «The Animal Kingdom», eller Dyreliv. Hver deltaker sender inn en serie på minimum fem, maksimum 8 bilder. Les gjennom konkurransereglene på neste side nøye. Du kan sende inn ditt bidrag nå og fram til innsendingsfristen 1. mai 20. mai 2023.

Det er serien som helhet som premieres, og ikke enkeltbilder. Den norske vinneren publiseres i Fotomag nr. 4 - 2023 i juni, og blir med i den internasjonale finalen, som juryeres av redaktørene i EISAs fotomagasiner i slutten av juni. 

Vinnerne av den internasjonale finalen vinner pengepremier på mellom € 750 og € 1500, og blir dessuten publisert i alle EISA fotomagasiner i september- eller oktoberutgaven 2023.

I juli blir dessuten leserne invitert til å velge sin favoritt blant deltakerlandenes førsteprisvinnere og kåre «Public’s Choice Award». Avstemningen skjer på Facebook. Vinneren her mottar € 1000 fra EISA.

Her kan du sende inn dine bilder:

Klikk her for å sende inn dine bilder på epost, 5-8 bilder med 1000–1500 piksler lengde.

Gode tips til deg som deltar

Siden det er serien som helhet som vurderes, vil seriepreget bety mye for juryeringen. Det vil si at bildene bør ha en indre visuell og innholdsmessig sammenheng, det kan være format, preg, farger og/eller toner, lyssetting, miljø, vinkling etc. Veldig ulik teknikk er heller ikke en fordel.

Det kan være en ulempe både om bildene er veldig like eller veldig ulike.

Er bildene veldig like, vil det lett virke som innsenderen ikke har variert bildene nok, men gjentatt seg selv for mye. Er bildene veldig ulike, kan den indre sammenhengen – seriepreget – lide. Tenk deg at du skal svare på en oppgave – «Dyreliv» eller «Animal Kingdom», og at hvert bilde og serien som helhet holder seg til oppgaven. Enkeltbilder, uansett hvor bra de er hver for seg, teller ikke like mye som serien som helhet.

Har du bare bilder av husdyr og kjæledyr?

Helt flott, det er absolutt «innafor». Har du bilder fra eksotiske dyr, ville eller «farlige» dyr? Det er også bra, også om de er tatt av dyr i fangenskap. Det er den fotografiske og visuelle kvaliteten vi er ute etter – de gode bildene som forteller noe. Enten du klarer å ta fantastiske bilder av familiens kattunger, eller sjeldne rovdyr i bushen – vi bedømmer på samme måte. VI bedømmer derimot ikke et bilde eller en serie etter hvor vanskelig eller sjeldent det er å få tatt bildet/bildene. 

Vær kresen når du velger ut bilder, og send ikke inn flere bilder enn du kan stå for, «for sikkerhets skyld». Det kan være en fordel å vise serien din til andre, som har et blikk du har tillit til. 

I reglene står det at du skal sende inn en serie, minimum fem, og maksimum åtte bilder. En god serie på fem bilder, med en indre sammenheng, har mye bedre muligheter til å nå opp enn en serie på åtte individuelle kvalitetsbilder, uten indre sammenheng. 

Kan du behandle bildene digitalt, eller manipulere med effekter?

Ja, det kan du – vi stiller ingen spesielle krav til originalen, men det må være et fotografi. Rene håndlagede illustrasjoner faller utenfor. Det samme gjelder selvsagt om bildet er laget av AI/«kunstig intelligens», da er dessuten regelen om at bildet skal være laget av deg ikke oppfylt.

Men bildemanipulering tilfører ikke alltid kvaliteter til et bilde eller en serie. Ofte tvert imot. Du bør vite hva du gjør enten du drar lett ellet hardt «i spakene».

Notér at bildene du sender er i JPEG-format, med maks 1500 piksler langs lengste kant. Heller ikke særlig mindre, vi foretrekker at bildene er nær målet på 1500 piksler. Husk dessuten at du må kunne levere bildet i ca. 3000 piksler oppløsning hvis vi etterspør dette, når vi skal sende en norsk lokal vinner til den internasjonale finalen. Tall som «dpi», «ppt» osv er uvesentlig, det er antall piksler som bestemmer størrelsen vi er ute etter.

Lykke til – vi ser fram til å motta dine bilder!

Konkurranseregler, EISA Photo Maestro 2023

 1. Mellom 5 og 8 fotografier med tema «Animal Kingdom/Dyreliv» må være mottatt av Fotomag innen 1. mai 20. mai 2023. Motivene kan omfatte ville og urbane dyr i tillegg til kjæledyr og husdyr, etc. Alle bidrag må leveres i digitalt format (fra kamera eller skannet filmoriginal) og må være tatt av deg selv spesielt for konkurransen. Eksisterende portfolioer er utelukket.
 2. Alle bidrag må leveres i digitalt format (fra digitalkamera eller skannede filmoriginaler).
 3. Filene leveres som JPEG-bilder med maksimum 1500 piksler langs lengste kant. Bilder som utvelges til finalerunden må leveres på nytt  i høyere oppløsning (3000 piksler). 
 4. Kun ett bidrag à 5–8 bilder er tillatt per person.
 5. Bidrag må være påført ditt navn, postadresse, e-postadresse og telefonnummer.
 6. Konkurransens organisatorer og EISA-utgivere kan ikke holdes ansvarlige for eventuelle opphavsrettsbrudd hos bidragsyterne.
 7. Den norske delen av konkurransen blir juryert av redaksjonen i Fotomag, og er bare åpen for fotografer som bor i Norge.
 8. Den internasjonale konkurransen blir juryert av alle sjefredaktørene i EISA Photography Expert Group.
 9. Det utpekes tre vinnere, 1. 2. og 3. plass, både i den nasjonale og internasjonale konkurransen.
 10. Arrangøren forbeholder seg rett til å publisere vinnerbidragene vederlagsfritt over hele verden i hvilket som helst format og hvilket som helst medium, i forbindelse med promotering av konkurransen. I slutten av juni 2023 får alle nasjonale vinnere publisert sine bidrag på Facebook i forbindelse med konkurransen til EISAs publikumsjury.
 11. Hverken EISA eller medlemmer av EISAs Photography Expert Group vil begrunne eller diskutere juryens valg.
 12. De nasjonale vinnerne blir publisert i juni- eller juli-utgaven av hvert lands EISA fotomagasin/nettside, mens de internasjonale vinnerne blir publisert i alle EISAs fotomagasiner/nettsider i september eller oktober 2023.

Internasjonale priser:

1. premie: €1500 og EISA Photo Maestro 2023-trofeet
2. premie: €1000 og EISA Photo Maestro 2023-trofeet
3. premie: €750 og EISA Photo Maestro 2023-trofeet
Facebook Public’s Choice Award: €1000

Alle nasjonale vinnere vil legges ut på Facebook for offentlig avstemning i juli 2023 for Public’s Choice Award. Avstemningen avsluttes 1. august 2023.