Som sin forgjenger, Galaxy S22 Ultra, har S23 Ultra støtte for Samsungs S-pen, som følger med og har fast plass i et eget spor inni mobilen. Med denne kan du både skrible ned raske notater og skisser eller bruke som verktøy for en rekke andre funksjoner – noen av dem også foto- og videorelevante.

Men Galaxy S23 Ultra er mye mer enn et mobilkamera til kontorbruk. Noen «kontormobiler» er utrustet med enklere kameraer og begrensede foto- og video-egenskaper. Med Samsung Galaxy S23 Ultra er det ikke spart på noe.

Mobilen er utstyrt med hele fem kameraer: fire bak, pluss selfie-kameraet i front, under skjermen. Selfie-kameraet har et 26mm f/2.2 objektiv, hovedkameraet bak har et 24mm f/1.7, ultravidvinkelkameraet 13mm f/2.2, og de to telefotokameraene henholdsvis 70mm f/2.4 og 230mm f/4.9. Produsenten snakker gjerne om ‘10x zoom’, men i virkeligheten får du altså to faste teleobjektiver med brennvidder tilsvarende ca. 2,9x og 9,6x brennvidden til hovedkameraet, som har et super-vidvinkelobjektiv tilsv. 23mm. Mellom disse faste brennviddene interpolerer normalt mobilen for å gi illusjonen av zoom, slik det er blitt vanlig i bransjen. 

Les hele testen, og se flere bilder i Fotomag 2- 2023

Med andre ord, et rikt utvalg kameraer og optikk til allsidige formål. Og nettopp allsidighet kjennetegner Galaxy S23 Ultra. Mens det ikke er absolutt best i noen enkeltegenskaper, scorer mobilen svært høyt på alle enkeltpunkter, uten vesentlige negative punkter. 

I hånden

Galaxy S23 Ultra er en stor mobil, i størrelse og vekt nesten som brettemobilen Galaxy Z Fold4. Et deksel er absolutt å anbefale, vi prøvde den kraftige Silicone Grip Case, med håndrem og meget sikkert grep. Men da hopper vekten opp til 289g, så det er neppe en løsning for alle. Til stabile stillbilde- og videoopptak på frihånd er det likevel suverent.

Ytelse og autofokus

To hundre millioner piksler virker jo imponerende, men det er tvilsomt om du vil se noen tydelig forbedring i forhold til 108 MP-kameraet til S22 Ultra, og heller ikke særlig forskjell til 50 Mp-kameraet på de øvrige Galaxy S23-modellene. Riktignok kan du ta ut bildefiler i full oppløsning (16.320 x 12.240px), men ser du på skjermen blir ikke den reelle oppløsningen bedre, og skriver du en så stor fil ut, vil du se alt som er galt med å presse 200Mp inn på en så liten bildebrikke. Stikkord: grove pikselfeil og utsmurte detaljer.

Med 50 MP filer er det en annen historie. Her får du fremragende dynamikk og litt finere detaljer enn med 12 MP-filer, og pikselfeilene er til å leve med så lenge du ikke forventer gallerikvalitet på store forstørrelser.

Autofokusen er ekstremt rask og dessuten svært nøyaktig, både for video og stillbilder. Blant de aller beste vi har testet, bare i veldig svakt lys ser vi innimellom litt avvik. Bokeh-simulering i portrettmodus (‘70mm’) er mer enn godkjent, og bare svært vanskelige konturer gjengis uklart. Skjermen har høy oppløsning og god fargegjengivelse, men kontrastrike motiver har en tendens til å bli gjengitt dårligere enn selve opptaket. Luminans-bildestøy kan i noen motiver bli mer synlige enn hos de beste konkurrentene.
Bildestabiliseringen var svært effektiv i nesten alle situasjoner, også i rask gange. Ved hurtig gange og raske kamerabevegelser dukker det innimellom opp litt mer ustabilitet enn vi ønsket.

Bilde- og videokvalitet

Det generelle inntrykket av bildekvaliteten, både til video og stillbilder, er svært bra. Selv uten å utnytte den høye oppløsningen holder Galaxy S23 Ultra følge mot de aller fleste av konkurrentenes toppmodeller. 50 MP oppløsning gir ytterligere fordeler. Med standardinnstilling (auto) merker vi litt kraftig kontrastutjevning, men med RAW-opptak er det lett å unngå dette.

LIkevel, dårlig lys er ikke mobilkameraets aller beste side, særlig med teleobjektivene. Lydkvaliteten er meget bra. Særlig dynamikk og klang overbeviser, i tillegg til lav forvrengning.

Videoopptak er blitt oppsiktsvekkende bra. Galaxy S23 Ultra hevder seg godt i godt selskap, men iPhone 14 Pro/Max er fremdeles videokongen.