Vi tror nemlig både du og dine kjære får enda mer ut av å gi eller få en oppmerksomhet som gir bedre opplevelser. Og da tenker vi på fotogaver. I videste forstand. 

Det kan være ett av dine beste bilder, som du kan la andre nyte godt av. På veggen, i album eller fotobok, eller kanskje som et julekort? Kanskje vil du spandere en skikkelig bra forstørrelse til å ha på din egen vegg?. Det kan også være bilder fra andre fotografer, mange har hatt utstillinger, og enda flere selger bilder fra nettsider og arkiver. Et fotografi kan glede lenge, kanskje mye lenger enn enda ett kamera eller objektiv. Eller kanskje et kurs? 

Hva med å gi deg selv eller dine kjære en fotoopplevelse? Spander et kurs, en workshop eller besøk en fotoutstilling? Kjøp et bilde til å henge på veggen av din favorittfotograf, eller gi en forstørrelse av ditt eget beste bilde?

Vi blir stadig minnet om verdien av fotografi, både som aktivitet og som en opplevelse. I denne utgaven kan du lese om Arne Glomdals inspirerende møte med fotografen Jørn Bakken, som etter et langt yrkesliv ble ham lam fra halsen og ned, men kjempet seg tilbake til fortsatt å kunne dyrke sin pasjon. 

Jørn Bakken ble lam fra halsen og ned, men nekter å gi opp sin kjærlighet til fotografering (Foto: Arne Glomdal)

«La tvilen komme fotografiet til gode», skriver Otto von Münchow, som ikke er redd for å prøve og feile.

Otto von Münchow fortsetter sine guide-artikler, denne gangen om å lytte til tvilen. «Hvis du skal utvikle deg som fotograf, kan du ikke alltid bevege deg på trygg grunn. Du må ut i åpent farvann – og ta sjansen på å kantre. Og du må akseptere å leve med den tvilen og usikkerheten som følger med å gi fra deg kontrollen,» skriver han i sin guide.

De fire fotografene bak utstillingen «Dødsfordriv» i Oslo i november.

Vi presenterer også fire virkelig spennende unge fotokunstnere, Sofie Almåsvold, Oda Charlotte Hilleren, Hannah Hurvenes Clarke og Elena Haugen Kyriakou, som stod bak kollektivutstillingen «Dødsfordriv» i Oslo i november.  

Vi har prøvekjørt det sensasjonelle Sony A9 III med global lukker i Fotomag 7 - 2023. Hva betyr det for deg?

Men vi har mer: Grundig førsteinntrykk av det sensasjonelle Sony Alpha A9 III, full test av Sony A7C II og Samsungs smarte brettemobil Galaxy ZFlip 5. Dessuten, også med bidrag fra Cedric Archer og Reidar Thorsen, grundige tester av Fujifilms profesjonelle tilt & skift-objektiver. Vi kan ikke lage Fotomag uten gode hjelpere. 

Følg med, før du vet ordet av det, kommer vi igjen. Til da: en riktig god jul til alle.  

Med vennlig hilsen Fotomag-teamet ved Toralf Sandåker