Utseendet bedrar: Fujifilm Instax Mini Evo ser ut som et klassisk analogt kamera ved første øyekast, men er i virkeligheten et moderne hybrid instant-kamera. Hybrid, fordi det både er et digitalkamera med automatikk og lagring på minnekort, og et direkte-utskrift-kamera for Fujifilms Instax Mini-filmformat.

mini-evo-feature-saved-by-the-app.jpg

I stedet for å låse bruken til å knipse og skrive direkte ut (som du også kan gjøre), kan du altså lagre bildene, overføre dem til PC fra mikroSD-minnekortet, eller til mobil via blåtann. Du kan selvfølgelig også overføre bilder fra mobilen til Fujifilm Instax Mini Evo også, og dermed bruke Evoen som en mobil miniprinter. Fujifilm leverer flere typer ‘mini film’ (de kalles det, pakkene med 10 små selvfremkallende prints), som har ulik grad av party- eller coolness-faktor. Det er rammen – papiret rundt selve bilde, som har ulike preg, med mer eller mindre dekorative farger og mønstre. Med i hvertfall ett unntak: Monochrome-filmen, som leverer bilder i sorthvitt.

Dessuten kan du bruke den samme filmtypen til Leica Sofort-kameraer og til en rekke instant Lomo-kameraer. Ettersom det i dag finnes syv ulike Instax mini-kameraer bare fra Fujifilm er tilgangen til film ganske god. 

71mOBUv78PL._AC_SL1200_.jpg

Filmen leveres i pakker på 10, 20, 50 eller 60 bilder, der hver pakke inneholder kassetter med 10 bilder. Prisene varierer fra ca. 10 kroner per print til godt over 20 kr for de mer dekorative filmtypene, og det er ikke sikkert du sparer på å kjøpe de store pakkene. Som eksempel kan nevnes at Monochrome-filmen ligger på rundt 12 kroner per print.

Utforming og bruk 

Fujifilm Instax Mini Evo er bygget i plast, og neppe laget for harde prøvelser. Til sitt bruk er den solid nok. Kameraet har et vidvinkel fiksfokus-objektiv tilsvarende 28mm i småbildeformat med lysåpning F2 og 1/5" CMOS med ca. 5 millioner piksler. Det tilsvarer en svært liten mobiltelefon-bildebrikke.

mini-evo-feature-smartphone-printer.jpg

Kameraet er utformet som et tilnærmet konvensjonelt (stort) kompaktkamera med en 3" LCD-skjerm med ca. 460.000 bildepunkter. Rundt objektivet er en ring som veksler mellom de 10 ulike linseeffektene. På baksiden, over skjermen, er det et tommelhjul som veksler mellom de 10 ulike filmeffektene når du vrir på det. Innstillingen kan du sjekke på skjermen, der du også har de grunnleggende innstillingene. Kameraet kan benyttes horisontalt og vertikalt, det er også en egen utløser foran på kameraet for portrettbilder, og et lite ‘selfie-speil’ for å sikte inn ditt eget ansikt. På undersiden er det en flik som skjuler en USB ladekontakt og spor for minnekort, men både denne fliken og minnekortsporet er ganske upraktisk og klønete å bruke med fingrene f.eks. når du er ute i kjølig vær.

Kameraet har også innebygd blitz, selvutløser og automatisk eksponering fra 1/4 sekund til 1/8000 sekund, samt automatisk ISO-innstilling mellom ISO 100–1600. Du kan også justere eksponeringen ± 2 EV i 1/3 trinn. Batteriet, som ikke kan skiftes ut, skal rekke til ca. 100 utskrifter.

51z2OfhygbL._AC_SL1000_.jpg

Utskrift

I motsetning til en del andre instant-kameraer, kommer ikke printen ut med en gang du har trykket på utløseren, og det er en fordel. Her kan du først sjekke resultatet på skjermen, du kan velge hvilke bilder du vil skrive ut, og hvilke du vil hoppe over.

For å skrive ut bruker du «fremtrekksarmen», da mates en kopi frem, og etter ca. 90 sekunder kan du beundre mesterverket ditt.

Forvent ikke kvalitetskopier. Bildene er små, fargene litt dempet, nesten kunstige, og skarphet og oppløsning yter ikke det ganske ordinære digitalkameraet rettferdighet. Vi prøvde å overføre gode bilder vi hadde kvalitetskontrollert fra mobil, på skjermen så de ikke så dårlige ut, men printen var like middelmådige som de som var tatt av Instax Mini Evo selv. Printen er fysisk lite imponerende, selv med gode originaler. 

Men det er jo mest for gøy du bruker dette kameraet, hvis du har råd til å kjøpe film.

Fujifilm Instax Mini Evo

Type: Hybrid instant-kamera 
Filmtype:Fujifilm Instax mini 86 x 54 mm 
Fremkallingstid:≥ 90 sekunder 
Bildebrikke:1/5” CMOS 2560 x 1920 px
Objektiv:Tilsv. 28mm f/2.0
Lukkerhastighet:1/4 sek. – 1/8000 sek (auto)
Lagring:Innebygd minne, mikroSD minnekort
Skjerm: 3” Farge-LCD, 460.000 pkt.
Batteri: Innebygd oppladbart Li-ionbatteri
Kapasitet: ca. 100 bilder utskrift
Mål/vekt:87 x 36 x 123 mm/ 285g
Pris: ca. 2 000,–
Importør: Fujifilm
Lenke: www.instax.no