Apple understreker at begge de to iPhone 13 Pro-modellene er praktisk talt identiske. Det viktigste unntaket er nettopp skjermen. Der iPhone 13 Pro har en 6,1" (diagonalt) skjerm og veier 203 gram, har iPhone 13 Pro Max en 6,7" skjerm og veier 35 gram mer.
Les hele testen og se flere bilder og videoeksempler i Fotomag magasin nr. 7-2021.
Skjermene er ellers like i teknologi og praktisk talt like i oppløsning, med ca. 460 piksler per tomme. De er begge Super Retina XDR-skjerm med ProMotion (i Apple-terminologi) OLED-skjermer, med støtte for HDR og et stort P3 fargerom.
Det er praktisk talt bare skjermens størrelse som skiller iPhone 13 PRO fra iPhone 13 Pro Max.
Fysiske egenskaper
Det er den største modellen, iPhone 13 Pro Max, vi har benyttet i vår test. Byggekvaliteten er meget overbevisende. Rammen er nå av rustfritt stål. Det gir noen gram ekstra, men også en bastant soliditet som hever iPhone 13 Pro over de mange konkurrentene som nøyer seg med plast (selv om hardplast også kan være solid). Fronten og baksiden er beskyttet av keramisk Gorilla-glass, og enheten er vær- og fuktighetsbeskyttet bedre enn IP68-sertifisering (den skal tåle maksimal dybde på seks meter i opptil 30 minutter).
Mobilen har fått en ny generasjon av Apples prosessor, A15, med 6-kjerners CPU , 5-kjerners grafikkprosessor og 16-kjerners Neural Engine. Flere rapporter tyder på at ytelsen er blant de aller beste mobilene som kan skaffes, om ikke den aller beste. Avansert teknologi og høy ytelse gjenspeiler seg også i prisen. Den er også oppe blant de høyeste, bare slått av spesialprodukter som Samsungs brettemobil Galaxy Z Fold3 og Sony Xperia Pro.
Vi nevnte så vidt skjermen. Alt ser bedre ut på denne skjermen; bilder, videoer og apper. Fargene, kontrasten og lysstyrken er i en klasse vi ikke har sett før, og gjør nesten bildene for bra.
Skjermen er dessuten responsiv, og oppfriskningsfrekvensen er nå adaptiv, dvs den tilpasses automatisk til innholdet. Samtidig er også batteritiden meget bra. Apple oppgir videoavspilling opptil 28 timer, og videostrømming opptil 25 timer, og lydavspilling opptil 95 timer. Batteriet kan lades via Lightning-porten/USB, og hurtiglading opptil 50 % lading på 30 minutter fra en kraftig 20W lader (Apple leverer bare med USB‑C-til-Lightning-kabel, lader må evt. kjøpes ekstra). Det er ikke blant de aller raskeste.
Du kan også lade trådløst med MagSafe opptil 15 watt, eller 7,5 watt med en Qi-lader. Lightning-kontakten er den eneste – vi savner fremdeles en egen 3,5mm minijack for lyd.
Kameraene
Hovedkameraet dekker altså en 26mm vidvinkel, og har en lysåpning på f/1,5. Det er utstyrt med bildestabilisator på bildebrikken, slik at objektivet kan konsentrere seg om autofokus. Autofokusen er en dobbelpiksel faseregistrerende AF.
Ultravidvinkelen dekker 120°, eller ca. 13mm. Her er det kommet en formidabel forbedring, med f/1,8 (fra f/2,4), og også her faseregistrerende autofokus. Den ekstreme vidvinkelen kan korrigeres digitalt for optiske avvik.
Teleobjektivet er nå ekte telefoto, med bildevinkel tilsvarende 77mm og det Apple kaller 3x zoom (fra 26mm). Lysåpningen er her f/2,8, det er svakere enn på iPhone 12 Pro Max, som hadde et «65mm f/2,2»-objektiv. Også teleobjektivet har dobbelpiksel faseregistrerende AF og optisk bildestabilisator.
Også iPhone 13 Pro max har et 3D LiDAR dybdekamera som bidrar til å skanne dybdeinformasjonen i et motiv. I tillegg til å gjøre autofokusen mer pålitelig, kan dette også benyttes til å fokusere i nattlys, og til å simulere utvidet virkelighet, både i spill og nytteprogrammer.
Heller ikke selfie-kameraet er noe leketøy. Også dette har en 12 Mp bildebrikke, f/2,2 og en brennvidde tilsvarende 23mm vidvinkel. Som hovedkameraene støtter det 4K video opp til 60 bps, og HDR for kontrastrike bilder. Her er ingen optisk bildestabilisator, men en elektronisk bildestabilisering. Alle kameraene har nå også nattmodus. Du kan også få spektakulære makrobilder med 2 cm nærgrense.
Kameraene og signalbehandlingen er den samme i iPhone 13 PRO Max som i iPhone 13 PRO.
I bruk
iPhone 13 Pro Max benytter iOS 15. Foto-appen har fått en grundig overhaling, og nyhetene er for mange til å ramse opp. Vi nøyer oss med å nevne at du nå kan gjenkjenne tekst, navigere, nyttiggjøre deg minner, identifisere personer, kunst, blomster og steder, f.eks. Synkronisering med andre enheter (Mac, iPad etc.) går hurtigere og mer smidig. Når du søker i Spotlight, vil iPhone nå også finne bilder, og du kan søke etter steder og personer og mye mer.
Kamera-appen er blitt mer innholdsrik, og nå savner vi egentlig lite eller ingenting, der vi før gjerne byttet til tredjepart-apper for både opptak og redigering. Det kan fremdeles være nyttig, når du vil ha full kontroll over opptaket i sanntid. Men den innebygde appen lar deg fotografere i RAW-format, velge blender (og dybdeskarphet), stil, filter eksponering etc. Portrettmodus skiller bakgrunnen bedre, og den nye videomodusen filmatisk («cinematic») er en effektiv måte å bruke selektiv fokus på under filming, selv om det er snakk om en digital effekt, som i portrettmodus. Det smarte er likevel at begge deler kan redigeres i etterkant, så du kan plassere fokus ulike steder i bildet både for stillbilder og film.
Kan så en iphone 13 Pro Max erstatte ditt vanlige kamera?
Det kan i hvert fall sikre gode bilder om det er det eneste du har, eller som ekstrakamera på reiser osv, så lenge du innser noen få begrensninger: selv om nattbilder er blitt betydelig bedre, er særlig video fremdeles preget av støy og artefakter. Fokus er ekstremt rask, men i svakt lys foretrekker vi fremdeles et godt systemkamera.
Likevel: iPhone 13 Pro Max øker nytten av mobilkameraet betydelig, og gjør det både gøy og mulig å filme korte sekvenser med høy kvalitet.