Hittil har Sonys mest lyssterke obejktiver for de speilløse fullformatkameraene med E-fatning, vært F1.4-objektiver. Blant disse er også Zeiss Planar FE 50mm F1.4 ZA, som mange vil finne det naturlig å sammenligne med. De to Sony-objektivene er omtrent like store, veier det samme, men det nye F1.2 GM-objektivet er altså ca. et halvt trinn mer lyssterkt enn ZA-objektivet.

2. SEL50F12GM_B-Mid_H.jpg

Sony 50mm F1.2 GM har både blenderring, fokuslås, AF/MF-bryter og bryter for å slå av og på trinnløst blendervalg.

Dermed har Sony et premium-objektiv som kan måle seg med både Canon og Nikons lyssterke normalobjektiver. Ser vi bort fra Nikons ekstreme Z 50mm F0.95 Noct, så er det mye sammenlignbart mellom de tre. Men både Canon og særlig Nikon er litt større og veier litt mer, selv om forskjellene ikke er veldig store.

Kompakt, men fullt utstyrt

Sony FE 50mm F1.2 GM er konstruert med 14 linseelementer i 10 grupper. Tre av disse linseelementene er av Sonys spesielle XA-type (eXtreme Aspherical), og en ny konstruksjon holder størrelsen på frontelementet litt nede, det klarer seg med et frontfilter på 72mm. Hele 11 avrundede blenderlameller skal sammen med nærgrensen på 40 cm klare å levere ekstra fin bokeh. Da er forstørrelsesgraden ca. 0,17x. Objektivet måler 87mm i diameter, og 108mm i lengde.

Frontglasset er fluorbelagt for å være smuss. og fuktavstøtende, og objektivet er værbeskyttet med pakninger både i objektivfatningen og i alle knapper og ringer sørger for å holde smuss og støv ute. De fire linære fokusmotorene leverer både presis, stillegående og rask fokus. Fokuseringen er intern, men også manuell fokusering er følsom og nøyaktig med de lineære motorene, sier Sony. Objektivet er konstruert for å levere høy oppløsning helt til F1.2 fra hjørne til hjørne, og Sonys Nano AR coating minimaliserer interne reflekser for å opprettholde høy kontrast.

Det er nr. 13 i rekken av G Master-objektiver, og med denne nykomlingen har Sony nå hele 43 egne fullformatobjektiver i den speilløse E-serien. Objektivet leveres med rund solblender og myk objektivpose.

Sony FE 50mm F1.2 GM kommer i salg i april, og prisen er konkurransedyktige 25.000 kroner. Du finner mer informasjon på Sonys nettside.