Sony Alpha FX3 Cinema Line er tilpasset den selvstendige fotografen som jobber med håndholdte opptak, kreativ filming, dokumentar og digital spillefilm. Selve kamerakroppen kan minne om A7C, men kameraet er kraftigere, og uten EVF-søker. Derimot følger det med et håndtak med XLR-kontakter som gjør håndholdt filming med profesjonelle mikrofoner enklere. Med E-mount objektivfatning kan Sony FX3 benytte alle Sony FE fullformatobjektiver, mens APS-C-objektiver ikke fullt ut dekker hele CMOS-formatet. Med «Clear Image Zoom» og manuell beskjæring vil likevel slike objektiver kunne brukes.

CX95900_front-1.jpgSony FX3 CInema Line deler mye av teknikken med Sony A7S III, men er primært rettet mot selvstendige filmkreatører.

Vekten er på 715 gram (inkl. batteri og minnekort), det vil si litt mer enn Sony A7S III. Målene er også ganske likt en A7S III uten søkeroptikken. Og likhetene med A7S III stopper ikke der. De har samme bildebrikke, en 12 Mp fullformat bakbelyst 4K CMOS-brikke, som leverer 10,2 Mp til video med mer enn 15 trinn dynamikk.

Primært videofilming

Men der Sony A7S III er et hybridkamera med stillbilder som primærbruk, er FX3 primært et cinema filmkamera med stillbildemulighet. Som stillbildekamera fungerer det stort sett som en Sony A7S III uten vanlig søker. Som A7S III har kameraet Sonys avanserte hybrid-AF med sanntids øyesporing, og dessuten innebygd 5-akser bildestabilisator med aktiv-modus for jevne opptak selv mens du går. FX3 leverer også kameraets stablliserings-metadata, som støtter mer praktisk bildestabilisering under etterbehandling med Catalyst Browse / Catalyst Prepare-programvaren.

CX95900_top_1.jpg

Grepet og toppen på kameraet viser en tydelig «REC»-knapp, en topp-plassert joystick og nummererte kontrollknapper, som kan programmeres. W<->T-bryteren rundt utløseren styrer motorisert zoom i de objektivene som har det, men også Sonys «Clear Image Zoom»-funksjon.

Det som kanskje aller tydeligst understreker den klare filmorienteringen til Sony FX3, er at kameraet som standard benytter S-Cinetone look-profilen, som også benyttes i FX6 og FX 9 Cinema Line-kameraene, og tar opp 4K video inntil 120p. S-Cinetone er en farge- og toneprofil som gir et klassisk kinofilmpreg direkte ut av kameraet, med høy dynamikk og spesielt fine hudtoner. I tillegg støtter kameraet også S-Log 2, S-Log3 med S-Gamut3 og S-Gamut3.Cine for å passe inn i arbeidflyt med flere kameraer i mer avanserte produksjoner. Dessuten kan du benytte Hybrid Log Gamma (HLG), for optimal gjengivelse via TV.

For frittstående filmskapere

Sony legger stor vekt på hvordan FX3 er laget for filmfotografer som jobber alene, med praktiske løsninger og ergonomi tilpasset fotografering i felten, med eller uten stativ. SIden kameraet som standard leveres med et avtagbart håndtak med mikrofoninnganger, og er utstyrt med totalt fem 1/4"-20 skruhull for å feste tilbehør, mener Sony også at et såkalt bur («cage») er unødvendig. Den kompakte størresle innbyr også til bruk med håndholdte gimbalstativer og til å feste i droner. Selv uten XLR-mikrofoner og håndtak, har Sony FX3 både mikrofon- og hodetelefonkontakter og signallamper («tally») som viser at kameraet spiller inn.

CX95900_top2.jpgKamerakroppen er vær- og støvbeskyttet, men Sony understreker at det ikke er 100 % vanntett. Tilbehørsskoen støtter digitalt lydopptak med Sonys digitale mikrofoner.

Med hele 15 trinn (og mer) dynamisk område og ISO-område fra 80 til 102.400, klarer kameraet seg under svært krevende lysforhold. Også til videofilming kan ISO-følsomheten utvides til ISO 409.600. 120 bilder/sek i 4K gir inntil 5x saktefilm (240 b/s i Full HD). Sony lover dessuten «ubegrenset opptak» med 4K/60p, og viser til den interne kjøleviftens effektivitet. 

Skjermen er en 3" vribar LCD-skjerm som kan vris helt rundt når fotografen selv er med på opptaksbildet. Kameraet har en HDMI type A-port som leverer 10-bit 4:2:2 / 16-bit RAW datastrøm, to minnekortspor som støtter både SD-kort og XFexpress type A, og en rekke kommunikasjonsgrensesnitt og -protokoller via trådløst nett, kablet Ethernett (med adapter) og USB C.

Sony sier at nesten alle opptaksformater kan benyttes med SD-kort som har V90-klassifisering. På det meste leverer FX3 600 Mbps datastrøm i 4K med XAVC-S-I (All-Intra). Kameraet kan ved siden av S-Cinetone og S-Log-profiler levere 10 «Creative Look»-profiler i kameraet for å skape bestemte stemninger.

Sony FX3 Cinema Line skal være leveringsklart i begynnelsen av mars, og listeprisen med mva. blir ca. 52.000 kroner. Mer informasjon fra Sony.